Στο κόκκινο Ευρώπη - ΗΠΑ

Από τα αλλεπάλληλα ρεκόρ των τιμών του πετρελαίου
Τρίτη, 16 Οκτωβρίου 2007 00:01

ΜΑΖΙΚΕΣ ρευστοποιήσεις οδήγησαν σε αρνητικό έδαφος τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια για πρώτη φορά σε πέντε συνεδριάσεις, ενώ επιταχύνθηκε το sell off στη Wall Street, στον απόηχο των απογοητευτικών αποτελεσμάτων της Citigroup, που έπληξαν τον τραπεζικό τομέα, και τα αλλεπάλληλα ρεκόρ των τιμών του πετρελαίου πάνω από τα 85 δολάρια το βαρέλι αναζωπύρωσαν ανησυχίες για επιβράδυνση των εταιρικών κερδών και της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης.

Οι εθνικοί δείκτες υποχώρησαν σε 16 από τις 18 χρηματαγορές της Δυτικής Ευρώπης. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 έχασε 1,28%, στις 6.644,50 μονάδες, στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε με απώλειες 0,62%, στις 5.807,44 μονάδες, και στη Φραγκφούρτη ο DAX με πτώση 0,89%, τερμάτισε στις 7.969,47 μονάδες.

Στην αιχμή της καθοδικής τάσης βρέθηκε η Royal Philips Electronics, η μεγαλύτερη εταιρεία κατασκευής ηλεκτρονικών ειδών ευρείας κατανάλωσης, καθώς τα κέρδη τριμήνου απογοήτευσαν τους επενδυτές.

Επίσης, στον κλάδο των αυτοκινητοβιομηχανιών η PSA Peugeot Citroen σημείωσε απώλειες, καθώς η UBS συνέστησε στους πελάτες της πώληση των μετοχών της.

Οι Total και Royal Dutch Shell οδήγησαν τις μετοχές του πετρελαϊκού κλάδου υψηλότερα, περιορίζοντας σε ένα βαθμό τις απώλειες των χρηματιστηριακών δεικτών μετά το νέο ιστορικό ρεκόρ στην τιμή του αργού και την αναβάθμιση των εκτιμήσεων της Citigroup για την κερδοφορία των εταιρειών του κλάδου.

Η αγορά έχει στραμμένο το βλέμμα στα εταιρικά αποτελέσματα αυτή την περίοδο, εκ των οποίων τα περισσότερα είναι απογοητευτικά, επιβεβαιώνοντας το σενάριο ότι οι υψηλότερες πετρελαϊκές τιμές και η ύφεση στην πιστωτική και στεγαστική αγορά κατοικίας πλήττουν την εταιρική κερδοφορία.

Τα κέρδη των εταιρειών του πανευρωπαϊκού δείκτη Stoxx 600 εκτιμάται θα σημειώσουν άνοδο 9,4% φέτος έναντι προηγούμενων εκτιμήσεων ένα μήνα νωρίτερα για ενίσχυση των κερδών κατά 10,4%.

Τα κέρδη των 500 εταιρειών με τη μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση, του δείκτη S&P, υποχώρησαν κατά 0,6% το περασμένο τρίμηνο. Πρόκειται για την πρώτη τριμηνιαία υποχώρηση από την περίοδο που έληξε το Μάρτιο του 2002.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα