Κλάους Ρέγκλιγκ: Η Ελλάδα δεν πρόκειται να επιστρέψει σε κρίση

Τρίτη, 12 Μαΐου 2020 12:55
UPD:12:56
INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

H Eλλάδα είναι μια από τις χώρες που έχει σημειώσει μεγάλη επιτυχία στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού, επισημαίνει ο γενικός διευθυντής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας(ESM), Κλάους Ρέγκλιγκ. Υπό αυτή την έννοια, θα πρέπει να συγχαρούμε την Ελλάδα γι' αυτή την επιτυχία, τονίζει σε συνέντευξή του σε ευρωπαϊκά πρακτορεία ειδήσεων.

Ερωτηθείς για την αύξηση του ελληνικού δημοσίου χρέους και το ενδεχόμενο να εισέλθει η χώρα σε νέα κρίση, ο κ. Ρέγκλιγκ χαρακτήρισε λανθασμένη την εντύπωση για «εκρηκτική» αύξηση. «Δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο. Ανεβαίνει, φυσικά, διότι η Ελλάδα θα εμφανίσει μεγάλο δημοσιονομικό έλλειμμα, όπως και κάθε άλλη χώρα. Το πρόβλημα, από τη μία πλευρά είναι ότι αυτό το πρόσθετο χρέος έρχεται να προστεθεί σε μια χώρα με το ήδη υψηλότερο ποσοστό επί του ΑΕΠ στην Ευρώπη. Αυτό αληθεύει», παραδέχθηκε ο κ. Ρέγκλιγκ στη συνέντευξη που παραχώρησε στα πρακτορεία Ιταλίας, Γερμανίας, Ισπανίας, Γαλλίας και Ολλανδία.

Σύμφωνα όμως με τον επικεφαλής του ESM, περισσότερο από το ήμισυ του ελληνικού χρέους είναι υπό τη μορφή δανείων του ESM, σε πολύ χαμηλά επιτόκια. «Υπό αυτή την έννοια λοιπόν, το ετήσιο κόστος εξυπηρέτησης χρέους για την Ελλάδα είναι χαμηλότερο από ό,τι άλλων χωρών. Και γι' αυτό το λόγο το ελληνικό χρέος είναι διαχειρίσιμο, αν και σε υψηλά επίπεδα», σημειώνει ο κ. Ρέγκλιγκ.

Αναφερόμενος στα μέτρα στήριξης των ευρωπαϊκών αρχών για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού και στο ρόλο του ESM, o κ. Ρέγκλιγκ επανέλαβε ότι, με βάση την απόφαση του Eurogroup της περασμένης Παρασκευής, και οι 19 χώρες της Ευρωζώνης έχουν το δικαίωμα να κάνουν χρήση των πιστωτικών γραμμών από τον ESM  ύψους 2% του ΑΕΠ τους με μηδενικό επιτόκιο, εφόσον υποβάλουν σχετικό αίτημα, καθώς όλες θεωρούνται ότι έχουν βιώσιμο χρέος. Τόνισε, επίσης, ξανά ότι η χορήγηση της πιστωτικής γραμμής δεν θα συνδέεται με μνημόνια, καθώς η σημερινή κρίση δεν είναι ευθύνη καμίας χώρας, αλλά ο μόνος όρος είναι η χρήση της να αφορά άμεσες ή έμμεσες υγειονομικές δαπάνες. «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέστησε σαφές με επιστολή του Επιτρόπου Τζεντιλόνι ότι δεν θα υπάρχει ειδική παρακολούθηση. Η Επιτροπή θα κάνει ό,τι κάνει πάντοτε με όλες τις χώρες - μέλη. Την εποπτεία, όπως είναι η εντολή της από τη Συνθήκη της ΕΕ. Αυτό δεν έχει να κάνει τίποτε με τη σημερινή κρίση. Θα εξετάζει την οικονομική και δημοσιονομική κατάσταση σε κάθε χώρα - μέλος. Το γεγονός, όμως, ότι μία χώρα μπορεί να χρησιμοποιήσει τη στήριξη (του ESM) για την αντιμετώπιση της πανδημικής κρίσης δεν θα οδηγήσει σε πρόσθετη παρακολούθηση ή πρόσθετες αποστολές στις χώρες», είπε ο επικεφαλής του ESM.

Ερωτηθείς ποιες είναι, πιο συγκεκριμένα, οι δαπάνες που θα μπορεί να επικαλεσθεί μία χώρα για να τις χρηματοδοτήσει με δάνειο από τον ESM, ο Ρέγκλιγκ σημείωσε τρεις κατηγορίες. Πρώτον, τις άμεσες που αποτελούν το πρόσθετο κόστος λόγω της πανδημίας. Δεύτερον - και αυτές, είπε, ότι θα είναι πιθανόν ένα σημαντικό μέρος των χρημάτων που θα χρησιμοποιηθούν - θα μπορεί να ληφθεί υπόψη ένα ορισμένο ποσοστό των σημερινών γενικότερων δαπανών για τον τομέα υγείας. Και, τρίτον, έμμεσες δαπάνες για τα μέτρα περιορισμού. Κάθε χώρα που ζητεί τη στήριξη του ESM για την πανδημική κρίση αναμένεται ότι θα μπορεί να δείξει εύκολα πως μπορεί να δαπανήσει το 2% του ΑΕΠ της σε τέτοιες δαπάνες, είπε ο Ρέγκλιγκ.

O επικεφαλής του ΕSM εκτίμησε ότι δεν θα ζητήσουν όλες οι χώρες της Ευρωζώνης στήριξη από τον ESM και δεν θα τη χρησιμοποιήσουν όλοι όσοι ζητήσουν, εκτιμώντας ότι θα χρησιμοποιηθεί περίπου το ένα τρίτο των προβλεπόμενων κεφαλαίων, δηλαδή 80 δισ. ευρώ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα