Talk of the market: Tα βλέμματα στραμμένα στην «ετυμηγορία» για τον MSCI Greece

Τρίτη, 12 Μαΐου 2020 11:32
UPD:13:47

Εάν οι ΗΠΑ κατηγορούν την Κίνα για κυβερνοπειρατεία στην έρευνα για το εμβόλιο κατά του Covid-19, τότε δεν μιλάμε απλώς για έναν κορωνοϊό που διαταράσει τις ζωές και τη συμπεριφορά μας αλλά για έλλειψη αλληλεγγύης και συνεργασίας απέναντι στον κοινό εχθρό. Αυτό δεν εμπνέει αισιοδοξία για το μέλλον του πολιτισμού μας. Ο ανταγωνισμός των υπερδυνάμεων περιπλέκει τα πράγματα, όπως είπε και ο δισεκατομμυριούχος Τζόρτζ Σόρος.

- Στην Κίνα στο μεταξύ έχει σημάνει συναγερμός από τα νέα κρούσματα στη Γουχάν και άλλες πόλεις. Ο κίνδυνος δηλώνει παρόν την ώρα που αίρονται τα περιοριστικά μέτρα σε όλες τις χώρες του κόσμου. 

- Αυτές οι εξελίξεις συνδέονται με την επιφυλακτική στάση των επενδυτών στις αγορέςτης ελληνικής συμπεριλαμβανομένης. Απουσία καλών νέων, ικανών να κινητοποιήσουν το αγοραστικό ενδιαφέρον στο Χρηματιστήριο, ο Γενικός Δείκτης έχασε την ισορροπία στις 600 μονάδες.

- Σήμερα ειδικά το ενδιαφέρον εστιάζεται στις αποφάσεις του οίκου MSCI για τις αλλαγές στον ελληνικό δείκτη. Η πιθανολογούμενη έξοδος από τον δείκτη τραπεζικών μετοχών (σήμερα συμμετέχουν Εθνική, Alpha Bank και Eurobank) θα συνδεθεί με εκροές...

-Στο ευρύτερο περιβάλλον, η κυβέρνηση επιχειρεί να τροχιοδρομήσει την οικονομία. Mετά από 52 ημέρες lockdown άνοιξαν τα καταστήματα σχεδόν σε όλο το φάσμα του λιανεμπορίου. Η λειτουργία τους αυτή την εβδομάδα θα δώσει χρήσιμα δεδομένα στην επιστημονική ομάδα που συμβουλεύει την κυβέρνηση για πιθανή επανεκκίνηση των malls νωρίτερα από την 1η Ιουνίου. Εντωμεταξύ οριστικοποιούνται τα πρωτόκολλα και τα μέτρα για την επανεκκίνηση της Εστίσης, με επίκεντρο την στήριξη της εργασίας και τη μείωση του ΦΠΑ.   

-Πάντως είναι βέβαιο ότι εκτός από τις θέσεις εργασίας στην Εστίαση θα χρειαστούν στήριξη και αυτές στα Ξενοδοχεία και στη Βιομηχανία, καθώς οι εταιρείες ανοίγουν με άδεια ταμεία μετά το lockdown και άρα στρέφονται στις ευέλικτες μορφές εργασίας για να περιορίσουν τα κόστη. Προς αυτή την κατεύθυνση, η κυβέρνηση αναμένεται να αξιοποιήσει το ευρωπαϊκό πρόγραμμα SURE.  

-Ο Μάριο Σεντένο διεμήνυσε χθες ότι δεν θα υπάρχουν όροι στα δάνεια του ESM για τις επιπτώσεις της πανδημίας. Η συμφωνία του Eurogroup προβλέπει προαιρετική χρήση από τις χώρες μέλη αυτής της γραμμής χρηματοδότησης, η οποία θα είναι διαθέσιμη έως το 2022 με ωρίμανση των δανείων σε μια δεκαετία. Σύμφωνα με τον Κλάους Ρέγκλινγκ κάθε χώρα μπορεί να λάβει δάνειο ίσο με το 2% του ΑΕΠ της. 

-Για την Ελλάδα ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας είπε ότι δεν χρειάζεται να προσφύγει σε δανεισμό σε αυτή τη φάση, αν και πληροφορίες αναφέρουν ότι μελετάται έξοδος στις αγορές, πιθανόν και πριν το τέλος του μήνα, με σκοπό την ενίσχυση του “κουμπαρά" για τις έκτακτες ανάγκες της χώρας. 

 

Μεθαύριο, Πέμπτη, ανοίγει η τεχνική προσφορά της κοινοπραξίας Inspire Athens, των Mohegan Gaming and Entertainment – ΓΕΚ Τέρνα, που αποτελεί το επόμενο βήμα στη διαδικασία επιλογής αναδόχου για την άδεια καζίνο στο Ελληνικό. 

 

Στην εισαγωγή δυνατότητας στοιχηματισμού στα eSports προχώρησε η Intralot στο Περού. Σημειώνεται ότι μέχρι πρόσφατα, ο στοιχηματισμός στα eSports παρέμενε σε χαμηλά επίπεδα, αλλά αυτό έχει αλλάξει και τα κέρδη από τον στοιχηματισμό σε eSports προβλέπεται να αυξηθούν φέτος κατά 40% και να διπλασιαστούν έως το 2024 (H2 Gambling Capital). Καθώς η πανδημία του Cοvid-19 συνεχίζει να προκαλεί ισχυρές επιπτώσεις στη βιομηχανία τυχερών παιχνιδιών λόγω της αναστολής των πιο δημοφιλών αγώνων και πρωταθλημάτων αθλητικού στοιχήματος, ο στοιχηματισμός στα eSports γίνεται όλο και πιο δημοφιλής.

 

Η Ελλάκτωρ, συνεπής με τη στρατηγική της για επικέντρωση στις κύριες δραστηριότητες του ομίλου προχώρησε σε πώληση του 5% των μετοχών της Ελληνικός Χρυσός που κατείχε η θυγατρική της AKTOR Constructions International Limited. Θα λάβει ως αντάλλαγμα αρχικά το ποσό των 7,5 εκατ. δολ. (σε μετρητά) και θα δικαιούται επιπλέον ποσά, αν μελλοντικά η Eldorado Gold (Greece) BV πραγματοποιήσει συναλλαγή με τρίτα μέρη με αποτιμώμενη αξία για την Ελληνικός Χρυσός η οποία θα υπερβαίνει ένα προκαθορισμένο χρηματικό όριο.

 

Συνολικά 14,6 εκατ. ευρώ θα μοιραστούν από σήμερα 25.508 δικαιούχοι επιστήμονες στο πλαίσιο των μέτρων οικονομικής ενίσχυσης της κυβέρνησης.  

 

Χαμόγελα για 245.000 συνταξιούχους. Στις 2 Ιουνίου θα λάβουν αυξήσεις από 5 ευρώ έως 196 ευρώ στις επικουρικές τους συντάξεις, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

 

Κυρώθηκε η διακρατική συμφωνία Ελλάδος-Κύπρου-Ισραήλ-Ιταλίας για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου EastMed. Για μία από τις πιο σημαντικές διεθνείς ενεργειακές συμβάσεις, που θα αλλάξει το τοπίο σε σχέση με τους αγωγούς φυσικού αερίου, όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για την Ευρώπη, μίλησε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Kωστής Χατζηδάκης.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα