Σημαντική αύξηση ευρυζωνικών συνδέσεων στην Ελλάδα

Παραμένει όμως μεταξύ των ουραγών στην Ε.Ε.
Τρίτη, 16 Οκτωβρίου 2007 10:17

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ,

ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ σημειώθηκε η πλέον θεαματική αύξηση του αριθμού των ευρυζωνικών συνδέσεων (γρήγορο ίντερνετ) τους τελευταίους 12 μήνες, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ωστόσο, η χώρα μας εξακολουθεί να παραμένει μεταξύ των ουραγών στην Ε.Ε.

Την 1η Ιουλίου 2007 οι ευζωνικές συνδέσεις στην Ελλάδα έφτασαν τις 760.858 από 297.090 που ήταν την αντίστοιχη ημερομηνία του 2006. Σε σχέση με τις συνδέσεις της 1ης Ιουλίου 2004, ο αριθμός έχει αυξηθεί κατά 30 φορές. Το 59% της αγοράς κατέχει ο ιστορικός πάροχος, ο ΟΤΕ, και το 41% οι εναλλακτικοί πάροχοι.

Στην πρώτη θέση σε ποσοστό διείσδυσης στην Ε.Ε. βρίσκεται η Δανία με το 37,2% του πληθυσμού να διαθέτει γρήγορο ίντερνετ. Ακολουθούν η Ολλανδία με 33,1% και η Φινλανδία με 28,8%, ενώ ο μέσος όρος διείσδυσης στην Κοινότητα (18,2%) είναι σχεδόν τριπλάσιος σε σχέση με την Ελλάδα

Πάντως, οι ανισότητες που διαπιστώνονται μεταξύ των χωρών που βρίσκονται στην πρωτοπορία και των ουραγών εξακολουθούν να διευρύνονται, με ελάχιστες εξαιρέσεις, γεγονός που προβληματίσει την αρμόδια Επίτροπο, Βιβιάν Ρέντινγκ, η οποία χαρακτήρισε «απαράδεκτη» αυτήν την εξέλιξη. Μάλιστα, προανήγγειλε δέσμη προτάσεων για τις 13 Νοεμβρίου προς την κατεύθυνση της αύξησης του ανταγωνισμού και της εξάλειψης των αδυναμιών σε επίπεδο κανονιστικών ρυθμίσεων.

Στη Δανία για παράδειγμα το τελευταίο έτος καταγράφηκε αύξηση της τάξης των 7,7 συνδέσεων ανά 100 κατοίκους, στο Λουξεμβούργο 7,1, στην Ιρλανδία 5,8%, ενώ στην Ελλάδα η αύξηση ήταν 4,2 ανά 100 κατοίκους.

Την 1η Ιουλίου του 2007 υπήρχαν περισσότερες από 90 εκατ. σταθερές ευρυζωνικές γραμμές στα 27 κράτη μέλη της Ε.Ε., από τις οποίες περίπου 20 εκατ. γραμμές, εξαιρουμένης της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας, είχαν προστεθεί μετά τον Ιούλιο του 2006, δηλαδή αυξήθηκαν κατά 28,7%.

Οι ψηφιακές συνδρομητικές γραμμές (DSL) παραμένουν η κυρία ευρυζωνική τεχνολογία στην Ε.Ε., με περίπου 72,5 εκατ. συνδέσεις. Ωστόσο, η ανάπτυξη των DSL επιβραδύνθηκε κατά 6,1% σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2006, ενώ μεγαλύτερη χρήση παρουσιάζουν εναλλακτικές τεχνολογίες όπως η καλωδιακή, η οπτική ίνα έως την κατοικία, ο ασύρματος τοπικός βρόχος, με περίπου 17,7 εκατ. γραμμές συνολικά.

Το μερίδιο της αγοράς των εναλλακτικών φορέων εκμετάλλευσης στην Ευρώπη συνέχισε να αυξάνεται και, τον Ιούλιο του παρόντος έτους, έφτασε σε ποσοστό 53,5%. Ωστόσο, το μερίδιο των νεοεισερχόμενων στην αγορά περιορίζεται σε 44,3% εάν αφαιρεθεί η απλή μεταπώληση γραμμών DSL των κατεστημένων φορέων. Εξάλλου, αυξάνονται επίσης οι επενδύσεις των εναλλακτικών φορέων εκμετάλλευσης στα δικά τους δίκτυα, σε σύγκριση με τις υπηρεσίες που βασίζονται στην υποδομή των κατεστημένων φορέων.

Του ανταποκριτή μας ΝΙΚΟΥ ΜΠΕΛΛΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα