Σοφόν... το ασαφές: Τα σημάδια της πρώτης ώρας

Τρίτη, 12 Μαΐου 2020 07:00

Από την έντυπη έκδοση

* Με ενθουσιασμό και παράδειγμα τη σημαντική άνοδο στη Wall Street την περασμένη Παρασκευή, ημέρα που ανακοινώθηκε εκτίναξη - ρεκόρ της ανεργίας στις ΗΠΑ, οι συναλλασσόμενοι ρίχτηκαν στη μάχη για μια ουσιαστική απομάκρυνση από τον πυθμένα της πτώσης από τον πανικό του Covid-19. Οι ρυθμοί των συναλλαγών, ωστόσο, θύμιζαν τροχάδην μέλους τής λόγω γήρατος ευπαθούς ομάδας. Το 1 εκατομμύριο τζίρου συμπληρώθηκε στις 10:37 και ο Γ.Δ. τότε ήταν πάνω από τις 609 μονάδες, έχοντας βρεθεί ήδη και στις 611,56, στο πρώτο κιόλας λεπτό. Από τη διαμόρφωση του βάθους κατά την προσυνεδρίαση ήταν εμφανής η παρουσία των επαγγελματιών, μαζί με μια προσπάθεια να υπάρξει εντυπωσιακό ξεκίνημα. Τελευταία, ωστόσο, δεν αποτελεί καλό σημάδι για τη συνέχεια, η εγγραφή ανώτερου μέρας στην πρώτη ώρα.

* Έτσι και χθες, ο Γ.Δ. χτύπησε στις 11:07 πάνω στις 612,5 μονάδες και πέρασε σε πλάγια κίνηση δύο μονάδες πιο κάτω. Οι όγκοι ήταν τόσο χαμηλά, που όλοι ανέμεναν την εξέλιξη πριν αποφασίσουν τη συμμετοχή τους στις συναλλαγές. Γιατί πιθανά περίμεναν να διαπιστώσουν αν αυτή η ισορροπία γύρω από τις 610 μονάδες θα έσπαγε ανοδικά ή πτωτικά, με τους περισσότερους που ρωτήσαμε να περιμένουν το δεύτερο. Η εξέλιξη μετά τη συμπλήρωση της πρώτης ώρας ήταν σαφής. Το πλήθος των ανοδικών blue chip μειώθηκε, τα αρχικά κέρδη των τραπεζικών μετοχών μειώθηκαν και η σταδιακή υποχώρηση των δεικτών έφερε τον μέσο όρο σε αρνητικό πεδίο λίγο μετά το πρώτο δίωρο. Ο ορισμός ισορροπίας στην προσφορά και τη ζήτηση έγινε μετά τις 13:17, όταν ο Γ.Δ. άρχισε την πλάγια πορεία του ανάμεσα στις 602 και στις 603,5 μονάδες.

* Με τέτοιας δυναμικής διαπραγμάτευση, στις 15:00 ο τζίρος είχε φθάσει στα 13,8 εκατ. ευρώ, με αξία πακέτων κάτω από 30 χιλιάδες ευρώ και ο Γ.Δ. έχανε 0,37%, ευρισκόμενος στις 601,82 μονάδες με κατεύθυνση… νότια. Ύστερα από μισή ώρα, ωστόσο, ο τζίρος είχε αυξηθεί κατά 1 εκατ. ευρώ και ο Γ.Δ. ήταν στις 602,3 μονάδες, πρακτικά αμετάβλητος. Αλλά αν ο τζίρος συνέχιζε με περίπου ανάλογη ταχύτητα αύξησης ανά ώρα, θα είχαμε ρεκόρ χαμηλού στο ευρώ για σύνοδο Μαΐου. Με την εικόνα που περιγράψαμε θελήσαμε να δείξουμε την ανεξαρτησία της αγοράς μας έναντι των πιέσεων που εφαρμόστηκαν στην υπόλοιπη Ευρώπη, από την ώρα που τα futures των δεικτών της Wall Street απέκτησαν αρνητική μεταβολή μεγαλύτερη του -1%. Η απογοήτευση των επενδυτών διεθνώς είχε σχέση με την αναζωπύρωση της νόσου του Covid-19 στη Νότια Κορέα, μετά την επιστροφή στην οικονομική δραστηριότητα.

* Είναι θεμελιώδες το ζήτημα της ανάπτυξης μετά τα lockdown. Χθες υπογραμμίστηκε με τις ρευστοποιήσεις από υποψίες πως υπάρχει πιθανότητα να επιστρέψουν, αν αποδειχθεί ότι η περιστολή των μέτρων άρχισε νωρίς. Αυτό πιθανά δικαιολογεί την ανθεκτικότητα των αποτιμήσεων στο Χ.Α. Διότι η απόσταση από τον πυθμένα του πανικού λόγω του Covid-19 είναι αρκετά μικρότερη από εκείνη που είχαν σχηματίσει οι εντολές αγοράς από τις 23 Μαρτίου και μετά σε ΗΠΑ και Ευρώπη. Παράλληλα φάνηκε το εύθραυστο του φρονήματος των επαγγελματιών διεθνώς. Αμφισβητούν πανεύκολα τις προ διημέρου επιλογές τους. Οι θεσμικοί του δολαρίου δυσκόλεψαν την άμυνα των αισιόδοξων συναδέλφων τους μετά την επίσημη είσοδό τους. Καθώς στις 16:38 έθεσαν θέμα διατήρησης του Γ.Δ. άνω των 600 μονάδων. Μόνο ένα εμβόλιο της προκοπής σώζει και… χρηματιστηριακά. 

Καθρέφτη, καθρεφτάκι μου

Το «απέραντο φρενοκομείο» γίνεται πάλι έκφραση του συρμού, αποδεικνύοντας τη διαχρονικότητα της έκφρασης που χρησιμοποίησε ένας πολιτικός με αποκρυσταλλωμένη γνώση της ψυχοσύνθεσης των πολιτών, καθώς κυβέρνησε τη χώρα μεταπολεμικά σε διαφορετικές ιστορικές περιόδους. Την επανέφερε η ουρά που σχηματίστηκε στα γραφεία της ΔΕΗ στην Αριστείδου από λιγοστούς νέους και εκατοντάδες της «ευπαθούς ομάδας». Αγανακτισμένοι μασκοφόροι φώναζαν πως δεν έχουν Internet. Εκπροσωπούσαν το πλήθος που σχημάτισαν η ξεροκεφαλιά συνδυασμένη με τη δυσπιστία και το χάιδεμα των κομμάτων στα «τιμημένα γερατειά». Στο τέλος της ουράς, σχεδόν όλοι συντηρούσαν τις αποστάσεις ευλαβικά. Όταν, όμως, πλησίαζαν στην είσοδο, τις καταργούσαν ξαφνικά και άρχιζαν… τα σπρωξίματα. Αρκετοί κατέβαζαν τις μάσκες για να υψώνουν περισσότερο τη φωνή. Απελπισμένοι υπάλληλοι εξυπηρέτησης έβαζαν σε κίνδυνο τη ζωή τους για μια χούφτα ευρώ. Με υπέργηρους που ρισκάρουν για να πληρώσουν λιγότερο από μια χούφτα ευρώ σε ταμείο, να μην τους ξεγελάσουν τα μηχανήματα αυτόματων πληρωμών. Δημιουργούμε εύκολα ακραίες καταστάσεις για ψύλλου Covid-19… πήδημα.

Σοφοκλής β’



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα