ΣΒΒΕ: Προτάσεις για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής

Τρίτη, 16 Οκτωβρίου 2007 13:46

Ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ) εκτιμά ότι το πρόσφατα κατατεθέν νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής αποτελεί ουσιαστικό εργαλείο και δίνει τη δυνατότητα στην Κυβέρνηση να καταπολεμήσει ένα από τα πλέον σημαντικά αντιαναπτυξιακά ζητήματα της ελληνικής οικονομίας.

Ο ΣΒΒΕ για την υποστήριξη περαιτέρω των μέτρων καταπολέμησης της φοροδιαφυγής απέστειλε στο υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών θέσεις και προτάσεις που εκτιμά ότι συμπληρώνουν και υποστηρίζουν το έργο της πολιτείας.

Πιο συγκεκριμένα, στο άρθρο 4 του νομοσχεδίου, στα πλαίσια της εμπέδωσης μεγαλύτερης φορολογικής συνείδησης σε όλους τους φορολογούμενους, προβλέπεται η δυνατότητα της επιχείρησης να υποβάλλει αρχικές ή συμπληρωματικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος, ΦΠΑ και λοιπών φορολογιών, τελών και εισφορών με μείωση των πρόσθετων φόρων κλπ.

Σύμφωνα με τον ΣΒΒΕ, η συγκεκριμένη διάταξη για να μπορέσει πράγματι να λειτουργήσει ως κίνητρο, πρέπει να συμπληρωθεί αναφέροντας ότι για τις επιχειρήσεις που θα υπαχθούν στην ως άνω ρύθμιση και θα υποβάλλουν συμπληρωματικές δηλώσεις, δεν θα έχουν εξ αυτού του λόγου συνέπειες ως προς το κύρος των βιβλίων τους.

Η σπουδαιότητα της ως άνω συμπλήρωσης είναι προφανής γιατί διαφορετικά όχι μόνο χάνεται η έννοια του κινήτρου συμμόρφωσης αλλά επιπλέον η διάταξη με τη σημερινή της μορφή μπορεί να λειτουργήσει ως αυτοπαγίδευση των επιχειρήσεων, οι οποίες ενώ έχουν πρόθεση να συμμορφωθούν, θα αντιμετωπίζουν τις βαρύτατες συνέπειες σε σχέση με την κρίση των βιβλίων τους ως ανακριβών ή ανεπαρκών.

Ο ΣΒΒΕ προτείνει:

• Να αποσυνδεθούν τα κίνητρα εθελοντικής συμμόρφωσης από τους ελέγχους (προσωρινούς ή τακτικούς) και να εφαρμόζονται σε κάθε περίπτωση που οι φορολογούμενοι αποφασίζουν οικειοθελώς να υποβάλουν συμπληρωματικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος, Φ.Π.Α. και λοιπών φορολογιών.

• Να περιοριστούν αναλογικά, τα πρόστιμα και οι πρόσθετοι φόροι για ανακριβείς δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος, Φ.Π.Α. και λοιπών φορολογιών.

• Να έχουν ισχύ 5ετίας οι ευνοϊκές ρυθμίσεις για τους νέους επιτηδευματίες (σύμφωνα με το σχέδιο νόμου προβλέπονται ευνοϊκές ρυθμίσεις για 3 έτη).

• Να αναγνωρίζονται οι δαπάνες των επιχειρήσεων, μετά την εκάστοτε κωδικοποίηση, και για τις χρήσεις που προηγούνται του φορολογικού ελέγχου.

• Να εκπαιδεύονται οι ελεγκτές Βιβλίων Γ’ κατηγορίας για ελέγχους σε βιομηχανικές ή εμπορικές επιχειρήσεις, χωρίς τον περιορισμό της διάκρισης από τον νόμο.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα