Διεύρυνση απωλειών

Από το ξέφρενο πετρελαϊκό ράλι
Τετάρτη, 17 Οκτωβρίου 2007 00:01

ΤΟ ΞΕΦΡΕΝΟ πετρελαϊκό ράλι διεύρυνε τις απώλειες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ενώ «στο κόκκινο» κινήθηκε και η Wall Street καθώς οι απογοητευτικές κερδοφορίες και προοπτικές από τράπεζες όπως η Wells Fargo & Co. ενίσχυσαν τις ανησυχίες ότι οι αναταράξεις στην πιστωτική αγορά θα πάρουν περισσότερο χρόνο για να εκτονωθούν τελείως.

Το στοίχημα από τον πρόεδρο της Φέντεραλ Ριζέρβ Μπεν Μπερνάνκι, ότι η ύφεση στην αγορά κατοικίας θα αποτελέσει τροχοπέδη για την οικονομική ανάπτυξη και το 2008, επιδείνωσαν το ήδη επιβαρημένο κλίμα με τις τιμές του πετρελαίου να οδεύουν προς τα 90 δολάρια το βαρέλι.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Dow Jones Stoxx 600 υποχώρησε 0,9% στις 383,54 μονάδες, ενώ από τη Δευτέρα έχασε 1,8% της αξίας του, καθώς μια σειρά εταιρικών αποτελεσμάτων τριμήνου, των Royal Philips Electronics και UPM-Kymmene απογοήτευσαν την αγορά.

Οι εθνικοί δείκτες υποχώρησαν και στις 18 αγορές της δυτικής Ευρώπης, με εξαίρεση αυτή της Ισπανίας. Στο Λονδίνο, ο FTSE 100 έχασε 0,45% στις 6.614,30 μονάδες, στο Παρίσι ο CAC 40 με απώλειες 0,59% βρέθηκε στις 5.774,36 μονάδες και στη Φρανκφούρτη ο DAX διαμορφώθηκε στις 7.962,64 μονάδες, μειωμένος κατά 0,09%.

«Βουτιά» 24% έκανε η μετοχή της Ericsson, σημειώνοντας τις μεγαλύτερες απώλειες από τον Απρίλιο του 2002 και συμπαρασύροντας στην πτώση ολόκληρο τον τηλεπικοινωνιακό κλάδο.

Σε χαμηλό μηνός βρέθηκε η μετοχή της Roche Holding, καθώς οι πωλήσεις της δεν ανταποκρίθηκαν στις προσδοκίες των αναλυτών.

Να σημειωθεί ότι τα κέρδη των εταιρειών του δείκτη Stoxx 600 εκτιμάται ότι θα ενισχυθούν φέτος κατά μέσο όρο 9,8%, έναντι προβλέψεων ένα μήνα νωρίτερα, για ενίσχυση της κερδοφορίας της τάξης του 10,4%.

«Στο κόκκινο» βρίσκεται και ο τραπεζικός κλάδος, με τις Morgan Stanley and Merrill Lynch να ηγούνται της πτώσης, καθώς οι δηλώσεις του προέδρου της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ επανέφεραν στο προσκήνιο τους φόβους για παρατεταμένες επιδράσεις της πιστωτικής κρίσης στην αμερικανική οικονομία.

Ο δείκτης Nikkei έχασε 1,3% στις 17.137,92 μονάδες.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα