Για πρώτη φορά στην ιστορία του, το μεγαλύτερο κρατικό επενδυτικό ταμείο στον πλανήτη, αυτό της Νορβηγίας, θα κληθεί να ρευστοποιήσει ενεργητικό για να καλύψει ανάγκες της κυβέρνησης. Όπως εξηγεί ο κεντρικός τραπεζίτης της χώρας, Όστιν Όλσεν, που εποπτεύει το ταμείο των 1 τρισ. δολ., υπάρχει μηχανισμός που αφήνει χώρο για ελιγμούς σε περιόδους κρίσεων. Και σήμερα η χώρα όπως και συνολικά ο πλανήτης αντιμετωπίζει την χειρότερη οικονομική κρίση από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.
«Είναι μέρος των γενικών οδηγιών ότι σε τέτοιες περιπτώσεις μπορείς να δαπανάς περισσότερο» τόνισε ο Όλσεν στην τηλεόραση του Bloomberg. «Είναι προφανώς ένα θετικό στοιχείο της κοινωνίας μας το γεγονός ότι έχουμε περιθώριο ελιγμών, σε αντίθεση με άλλες χώρες» συμπλήρωσε.
Η Nορβηγία πλήττεται σε δύο μέτωπα, αφού οι επιπτώσεις της πανδημίας έρχονται να συμπέσουν με την κατρακύλα των τιμών του πετρελαίου- που είναι το βασικό εξαγωγικό αγαθό της χώρας. Την Πέμπτη η κεντρική τράπεζα της Νορβηγίας αιφνιδίασε τις αγορές με μείωση του επιτοκίου κατά 25 μονάδες βάσης, στο μηδέν- τα χαμηλότερα επίπεδα όλων των εποχών για τη χώρα.
Ωστόσο και η κεντρική τράπεζα αναγνωρίζει ότι μεγάλο μέρος της στήριξης για την οικονομία θα πρέπει να έρθει από την κυβέρνηση. Και εδών είναι που το τεράστιο κρατικό επενδυτικό ταμείο έρχεται να παίξει τον ρόλο του. Ήδη τον Μάρτιο η Νορβηγία άντλησε περισσότερα κεφάλαια από το ταμείο από ό,τι σε οποιονδήποτε άλλο μήνα. Ο ρυθμός της άντλησης των χρημάτων, των εκροών δηλαδή από το ταμείο, αναμένεται να υπερβεί εκείνο των εισροών από μερίσματα και πληρωμές τόκων.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι για να προσφέρει στην κυβέρνηση τα χρήματα, που χρειάζεται, το ταμείο θα πρέπει να προβεί σε πωλήσεις ενεργητικού. Αν και δεν έχει αποσαφηνιστεί το ύψος και το είδος των πωλήσεων, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι στο χαρτοφυλάκιο των ομολόγων θα έχουμε τις μεγαλύτερες αποεπενδύσεις.
Πηγή: Bloomberg