Mytilineos: Πώς θα αντιμετωπίσει ένα έτος προκλήσεων

Πέμπτη, 07 Μαΐου 2020 10:21
UPD:10:26
facebook/ Μυτιληναίος

Παρά τις ανησυχίες που έχει προκαλέσει ο Covid-19, η Mytilineos παραμένει πλήρως λειτουργική σε όλους τους τομείς δραστηριότητάς της κάνοντας ένα δυναμικό ξεκίνημα, σε ένα έτος με ιδιαίτερες προκλήσεις, καθώς τόσο τα λειτουργικά αποτελέσματα (EBITDA) όσο και τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν κατά 24% (σε 80,6 εκατ. ευρώ το α’ τρίμηνο του 2020) και κατά 49,7% (σε 36,4 εκατ. ευρώ το α’ τρίμηνο του 2020) αντίστοιχα ενώ ο κύκλος εργασιών ανήλθε σε 532,7 εκατ. ευρώ σημειώνοντας αύξηση κατά 3,7%.

Ο καθαρός δανεισμός διαμορφώθηκε στα 530 εκατ. ευρώ, οδηγώντας το δείκτη του καθαρού δανεισμού προς EBITDA σε 1,76, με βάση τους τελευταίους δώδεκα μήνες. Η ταμειακή θέση διατηρείται στα 700 εκατ. ευρώ και η συνολική ρευστότητα ανέρχεται σε περίπου 1,5 δισ. ευρώ. Η ρευστότητα περιλαμβάνει 700 εκατ. ευρώ σε μετρητά, επίσης 800 εκατ. ευρώ σε εγκεκριμένες γραμμές χρηματοδότησης, δηλαδή συνολικά 1,5 δισ. ευρώ.

Covid-19 και μέτρα πρόληψης

Πολύ πριν την εξέλιξη της πανδημίας, η MYTILINEOS εισήγαγε αυστηρά μέτρα για τον περιορισμό της πιθανής απειλής από τον Covid-19, θέτοντας ως προτεραιότητα την ασφάλεια των εργαζομένων και την αδιάλειπτη λειτουργία της εταιρείας, τις οποίες παραθέτει αναλυτικά στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της. Αξίζει να σημειωθεί ότι περισσότεροι από το 90% των εργαζομένων εργάζονται εξ αποστάσεως, ενώ η εταιρεία έχει δημιουργήσει σημαντικό δίχτυ ασφαλείας έναντι των επιπτώσεων της πανδημίας, για το υπόλοιπο του 2020 αλλά και μελλοντικά.

Σε χρηματοοικονομικό επίπεδο για να προφυλάξει την ανταγωνιστικότητά της και την επιχειρησιακή της αποτελεσματικότητα έναντι των επιπτώσεων του Covid-19, προχώρησε στις ακόλουθες ενέργειες, παραμένοντας σε επιφυλακή για να επανεκτιμήσει περαιτέρω αναγκαία μέτρα:

Κερδοφορία και Ρευστότητα: αξιοποιεί στο έπακρο τη δραστική μείωση των τιμών των πρώτων υλών και του φυσικού αερίου, πέραν των 35 εκατ. ευρώ που αποτελούν το επαναλαμβανόμενο όφελος του προγράμματος «Ήφαιστος», επεξεργάζεται περεταίρω δράσεις βελτιστοποίησης κόστους, οι οποίες ανέρχονται σε επιπλέον 35 εκατ. ευρώ κι επιπλέον το 70% του επενδυτικού προγράμματος υλοποιείται κανονικά, ενώ το υπόλοιπο 30% έχει τεθεί σε διαδικασία επαναξιολόγησης.

Ρευστότητα και πιστωτικό προφίλ: Η εταιρεία δεν έχει σημαντικές λήξεις υποχρεώσεων έως το 2022, διαθέτοντας παράλληλα ισχυρή συνολική ρευστότητα της τάξης του 1,5 δισ. ευρώ. Η εταιρεία λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη διατήρηση υψηλής ρευστότητας προσηλωμένη στη βέλτιστη αξιοποίηση των κεφαλαίων που διαθέτει, με στόχο την οργανική της ανάπτυξη και τη δημιουργία περαιτέρω αξίας για τους μετόχους της.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα