Ιταλία: Κανένα δικαστήριο δεν μπορεί να πει στην ΕΚΤ τι να κάνει

Τετάρτη, 06 Μαΐου 2020 09:11
UPD:09:18
EPA/GIUSEPPE LAMI

Ο Ιταλός πρωθυπουργός, Τζουζέπε Κόντε, επιτέθηκε λάβρος εναντίον του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας και της απόφασης περί συνταγματικότητας του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, υπογραμμίζοντας ότι η ανεξαρτησία της ΕΚΤ είναι θεμελιώδους σημασίας για την Ευρωπαϊκή Ένωση και κανένα συνταγματικό δικαστήριο δεν μπορεί να αποφασίσει τι μπορεί να κάνει ή να μην κάνει η ΕΚΤ. 

«Δεν εναπόκειται σε κανένα συνταγματικό δικαστήριο να αποφασίσει για λογαριασμό της ΕΚΤ. Η ανεξαρτησία της αποτελεί τον βασικό μοχλό των ευρωπαϊκών συνθηκών, οι οποίες αναγνωρίζονται και από τη Γερμανία», τόνισε ο πρωθυπουργός Κόντε σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα «Il Fatto Quotidiano». «Το βρίσκω εκτός τόπου για  ένα εθνικό δικαστήριο, καίτοι συνταγματικό, να ζητήσει από την ΕΚΤ να δικαιολογήσει τις αγορές ενεργητικού. Δεν μπορεί να παρέμβει σε τέτοιες πρωτοβουλίες», πρόσθεσε ο κ. Κόντε.

Οι δικαστές του γερμανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου έκριναν χθες ότι το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης παραβαίνει εν μέρει το συνταγματικό δίκαιο και ότι η γερμανική κεντρική τράπεζα(Bundesbank) θα πρέπει να σταματήσει να αγοράζει κρατικά ομόλογα στο πλαίσιο του QE της ΕΚΤ μέσα στους επόμενους τρεις μήνες, εκτός κι αν η ΕΚΤ μπορέσει να αποδείξει ότι είναι αναγκαίες οι αγορές κρατικού χρέους. Η απόφαση δεν αφορά το συμπληρωματικό πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης των 750 δισ. ευρώ, το οποίο εγκρίθηκε τον προηγούμενο μήνα για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων από την πανδημία του Covid-19.

Από την πλευρά της, η ΕΚΤ απάντησε ότι λαμβάνει υπόψη την απόφαση του δικαστηρίου και ότι το διοικητικό συμβούλιο παραμένει πλήρως δεσμευμένο να κάνει ό,τι χρειαστεί εντός της εντολής ώστε να διασφαλίσει ότι ο πληθωρισμός θα επανέλθει σε επίπεδα κοντά στο μεσο-πρόθεσμο στόχο. Παράλληλα, παρέπεμψε στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, τον Δεκέμβριο του 2018, σύμφωνα με την οποία η ΕΚΤ ενεργεί εντός των ορίων της εντολής για σταθερότητα των τιμών.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα