Talk of the market: To lockdown αίρεται, η ψυχολογία παραμένει εύθραυστη

Τρίτη, 05 Μαΐου 2020 11:20
UPD:11:22

Τα περιοριστικά μέτρα αίρονται, οι τιμές του πετρελαίου αντιδρούναλλά η ψυχολογία δεν ανακάμπτει εύκολα. Εύθραυστη χαρακτηρίζουν οι αναλυτές την σημερινή αντίδραση, καθώς το κλίμα επισκιάζουν οι αποκαλύψεις γύρω από τους χειρισμούς στην πανδημία, που διευρύνουν το χάσμα ΗΠΑ και Κίνας ενώ η δήλωση του μεγαλοεπενδυτή Warren Buffett ότι δεν βρίσκει τίποτα ελκυστικό στις αγορές περνά πολλαπλά μηνύματα σε συνδυασμό με την ύφεση της παγκόσμιας οικονομίας.   

 

- Σε τηλεδιάσκεψη υπό τον πρωθυπουργό τίθεται το θέμα της επανεκκίνησης της οικονομίας με επίκεντρο τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων, στο πλαίσιο του προγράμματος ΤΕΠΙΧ ΙΙ και άλλων εργαλείων με κρατικές εγγυήσεις. Στη σύσκεψη, που συντονίζουν τα αρμόδια υπουργεία, θα συμμετέχουν οι επικεφαλής των τραπεζών και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας. Η υψηλή ζήτηση δανείων από πληττόμενες επιχειρήσεις, οι φόβοι για δημιουργία νέας γενιάς κόκκινων δανείων, οι νέοι κίνδυνοι που αναλαμβάνουν οι ελληνικές τράπεζες και κατά συνέπεια η αύξηση των προβλέψεων είναι μερικά από τα θέματα της ατζέντας.  

 

- To 2020 θα είναι μία απαιτητική χρονιά λόγω πανδημίας, αλλά καλύτερη από το 2019 από άποψη κερδοφορίας, για τον όμιλο Ελλάκτωρ, σύμφωνα με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο, Αναστάσιο Καλλιτσάντση. Στο πλαίσιο conference call για την ενημέρωση των αναλυτών ο κ. Καλλιτσάντσης σημείωσε ότι με εξαίρεση τον κλάδο των παραχωρήσεων (ο ημερίσιος όγκος κίνησης περιορίστηκε κατά 70% από 23/3 έως 28/4 και κατά 25% στην Αττική Οδό) και της ανάπτυξης ακινήτων όλες οι δραστηριότητες του ομίλου συνεχίζοουν ικανοποιητικά

 

- Ο όμιλος Ελλάκτωρ περιόρισε ζημιογόνες δραστηριότητες και τη διεθνή του έκθεση στον τομέα κατασκευών εστιάζοντας στην Ελλάδα και τη Ρουμανία, όπου το περιθώριο EBITDA των δύο αυτών χωρών ήταν θετικό αλλά και στο Κατάρ, με δραστηριότητα στην παροχή υπηρεσιών Facility Management. Σημειώνεται ότι από Ελλάδα και Ρουμανία προέρχεται το 94% του ανεκτέλεστου των 1,3 δισ. ευρώ του ομίλου, του οποίου οι τρεις αναπτυξιακές μηχανές είναι: Παραχωρήσεις, ΑΠΕ και Διαχείριση Απορριμμάτων.

 

- OTE, Unisystems, Logicom Solutions και Byte κατέθεσαν προσφορές για το έργο προμήθειας αδειών λογισμικού μέσω enterprise agreement του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης ύψους 48,3 εκατ. ευρώ. Το έργο θα ανατεθεί στον πλειοδότη, τον υποψήφιο που θα δώσει την καλύτερη προσφορά.  

 

- Ανθεκτικά στην κρίση τα μεγέθη του ομίλου Σαράντη. Παρουσίασε αύξηση πωλήσεων κατά 21% στα 86,94 εκατ. ευρώ και EBITDA κατά 42% στο α’ τρίμηνο του 2020. Ειδικότερα στην Ελλάδα, οι πωλήσεις ανήλθαν σε 29,82 εκατ. ευρώ με αύξηση 31,57%.

 

- Μέσω τηλεδιάσκεψης, η γενική συνέλευση της ΕΧΑΕ στις 29 Μαΐου καλείται να εγκρίνει τη διάθεση αποτελεσμάτων της χρήσης 2019, τη διανομή μερίσματος και τη μείωση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 5.431.320 ευρώ με μείωση της ονομαστικής αξίας κάθε μετοχής κατά 0,09 ευρώ και καταβολή του αντίστοιχου ποσού στους μετόχους. 

 

- Στις 25 Μαΐου είναι προγραμματισμένη η γενική συνέλευση της ElvalHalcor, η οποία μεταξύ άλλων καλείται να εγκρίνει την έκδοση κοινού ομολογιακού 150 εκατ. ευρώ και την ένταξη στον αναπτυξιακό νόμο του 2016 επένδυσης 60,34 εκατ. ευρώ για τη νέα γραμμή αλουμινίου στη μονάδα των Οινοφύτων. Η διοίκηση της εταιρείας σχεδιάζει να προτείνει μέρισμα 0,03 ευρώ ανά μετοχή, διανομή 900 χιλ. ευρώ σε 60 στελέχη του ομίλου για τη συνεισφορά τους στα αποτελέσματα της προηγούμενης οικονομικής χρήσης.

 

- Στα 720,6 εκατ. ευρώ (μειωμένα κατά -8,1% σε ετήσια βάση) διαμοφώθηκαν τα έσοδα του ομίλου Ιntralot το 2019, με τα κέρδη EBITDA στα 87,8 εκατ. ευρώ (-25,4% σε ετήσια βάση) και το προσαρμοσμένο EBITDA στα 68,7 εκατ. Ευρώ (-21,0% σε ετήσια βάση). 

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα