Ανάκαμψη στην Ευρώπη

Από τα αποτελέσματα εταιρειών του τεχνολογικού κλάδου
Πέμπτη, 18 Οκτωβρίου 2007 00:01
UPD:00:18

ΤΑ ΧΑΜΟΓΕΛΑ ανακούφισης στην Ευρώπη αποτυπώθηκαν στα θετικά πρόσημα των χρηματιστηριακών δεικτών, καθώς οι επενδυτές χαιρέτισαν τα καλύτερα των αναμενόμενου αποτελέσματα εταιρειών του τεχνολογικού κλάδου, όπως των Yahoo, Intel και IBM, και του τραπεζικού, όπως της JPMorgan, ενώ η Wall Street ταλαντεύθηκε από ανησυχίες για επιπτώσεις στις εταιρικές κερδοφορίες στην περίπτωση επιτάχυνσης των απωλειών στην αγορά των subprim loans.

Εκτός από τα στοιχεία για τον πληθωρισμού, η πραγματικά κακή είδηση της ημέρας ήρθε από την αγορά κατοικίας. Οι ενάρξεις νέων κατοικιών υποχώρησαν στα χαμηλότερα επίπεδα 14 ετών το Σεπτέμβριο, γεγονός που υποδεικνύει ότι η ύφεση στην αμερικανική αγορά κατοικίας βρίσκεται μακριά από το τέλος της.

Στο Λονδίνο, ο FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,96% στις 6.677,70 μονάδες, στο Παρίσι ο CAC 40 κέρδισε 0,77% στις 5.818,80 μονάδες και στη Φρανκφούρτη ο DAX αυξήθηκε 0,29% στις 7.985,41 μονάδες.

Οι «ταύροι» φάνηκε να στρέφουν την πλάτη στα αρνητικά μακροοικονομικά στοιχεία για την αύξηση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ και τη βουτιά σε χαμηλό 14 ετών στις ενάρξεις κατοικιών. Επίσης φαίνεται ότι δεν τους τρομάζουν τα αλλεπάλληλα ρεκόρ των τιμών του πετρελαίου στα 89 δολάρια το βαρέλι, μετά την έγκριση από το τουρκικό κοινοβούλιο για εισβολή της Τουρκίας στο Β. Ιράκ, προκειμένου να αναχαιτιστούν οι αντάρτες του ΡΚΚ.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, τα οικονομικά αποτελέσματα θα είναι καταλύτης στις χρηματαγορές την τρέχουσα περίοδο, ενώ τα θετικά αποτελέσματα των τεχνολογικών εταιρειών δείχνουν ότι δεν έχει πληγεί η καταναλωτική ζήτηση.

Οι Groupe Danone και Carrefour ηγήθηκαν της ανόδου στον κλάδο λιανικής, καθώς ανακοίνωσαν αυξημένες πωλήσεις.

Ο Nikkei έχασε 1,1% στο κατώτερο δύο εβδομάδων, κλείνοντας στις 16.955,31 μονάδες.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα