Κάτω από τα 88 δολ. η τιμή του πετρελαίου

Πέμπτη, 18 Οκτωβρίου 2007 09:31

ΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΤΙΚΑ κινείται την Πέμπτη το πετρέλαιο, σχεδόν δύο δολάρια κάτω από το χθεσινό ρεκόρ των 89 δολαρίων το βαρέλι, έπειτα από δήλωση υπουργού του ΟΠΕΚ περί πιθανής αύξησης της παραγωγής.

Εντωμεταξύ, αύξηση μεγαλύτερη του αναμενόμενου σημείωσαν τα εβδομαδιαία αποθέματα αργού στις ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα, ενώ η ζήτηση μειώθηκε.

Η τιμή του αμερικανικού αργού για τα συμβόλαια παράδοσης Νοεμβρίου κατέγραφε στις 08.42, ώρα Ελλάδος, κέρδη εννέα σεντς, διαμορφούμενη στα 87,49 δολάρια το βαρέλι. Η τιμή του Brent για παράδοση το Νοέμβριο υποχωρούσε κατά 14 σεντς στα 82,99 δολάρια το βαρέλι.

Την Τετάρτη η τιμή του αργού αναρριχήθηκε μέχρι και τα 89 δολάρια το βαρέλι, πυροδοτούμενη από την απόφαση του τουρκικού κοινοβουλίου να επιτρέψει στα στρατεύματα της χώρας εισβολή στο βόρειο Ιράκ.

Η εκτόξευση των τιμών σχεδόν στα επίπεδα του 1980 (προσαρμοσμένα στον πληθωρισμό) έχει ανησυχήσει τόσο τους καταναλωτές όσο και τους παραγωγούς, οι οποίοι φοβούνται πως θα καμφθεί η οικονομική ανάπτυξη και θα περιοριστεί η ζήτηση για αργό.

Όπως δήλωσε στο Reuters ο υπουργός Πετρελαίου της Νιγηρίας, το καρτέλ ενδεχομένως να αναλάβει δράση, κατά τη συνάντηση των επικεφαλής των κρατών μελών του στη Σαουδική Αραβία, στις 17 Νοεμβρίου, ανοίγοντας το δρόμο σε μια πιθανή ενίσχυση της παραγωγής κατά την επίσημη σύνοδο του ΟΠΕΚ τον Δεκέμβριο.

Σημειώνεται ότι το καρτέλ έχει ήδη αποφασίσει αύξηση της παραγωγής του κατά 500.000 βαρέλια ημερησίως από 1ης Νοεμβρίου.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα