Αγορά franchise: Πτώση τζίρου 30% - 50% και «λουκέτα» εν όψει

Δευτέρα, 04 Μαΐου 2020 08:50
UPD:08:58
INTIME NEWS/ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΣΤΕΛΙΟΣ

Από την έντυπη έκδοση

Οι οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας, αν και δεν πλήττουν την αγορά του franchise με την ίδια σφοδρότητα που πλήττουν ανεξάρτητες μικρές επιχειρήσεις, με περιορισμένη πρόσβαση σε κεφάλαια και τεχνογνωσία, έχουν ανατρέψει τα επιχειρηματικά σχέδια των ιδιοκτητών συστημάτων franchise σε όλο τον κόσμο, με τους μισούς να προβλέπουν λουκέτα σε ένα μεγάλο εύρος του δικτύου τους από 10% έως και πάνω από 25%, την ώρα που παράγοντες της ελληνικής αγοράς εκτιμούν ότι ο κίνδυνος καθαρών διαγραφών δεν θα ξεπερνά το 10% στην τοπική αγορά (όταν στην υπόλοιπη αγορά πλήττονται οι επτά στις δέκα εταιρείες), ενώ κρίνουν ως ζωτικής σημασίας τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση.

Τα περισσότερα συστήματα franchise σε όλο τον κόσμο αντιμετωπίζουν σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις από το εκτεταμένο lockdown, ενώ ακόμη και οι επιχειρήσεις που παρέμειναν ανοιχτές όλο αυτό το διάστημα ζημίωσαν franchisors και franchisees. Σε μια έρευνα που «έτρεξε» η FranConnect στην καρδιά της παγκόσμιας αγοράς franchise, στις ΗΠΑ, στα τέλη Μαρτίου, το 23% των επιχειρήσεων είπε ότι θα χρειαστεί να κλείσει πάνω από το 25% των καταστημάτων του κι ένα 24% ανέφερε ότι είναι σε κίνδυνο λουκέτου το 11% με 25%.

Ποσοστό 26% ανέφερε ότι μάλλον πάει για κλείσιμο ένα ποσοστό 6% με 10% των σημείων πώλησης του δικτύου, ενώ μικρότερο ποσοστό λουκέτων προέβλεψε το 17%. Μόλις 10% των επιχειρηματιών αναφέρουν ότι δεν θα χρειαστεί να κλείσουν καταστήματα. Επίσης το 33% των επιχειρηματιών εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι πωλήσεις της εταιρείας του θα επανέλθουν στα προ πανδημίας επίπεδα σε διάστημα από 7 μήνες έως και πάνω από έναν χρόνο. Μέχρι 6 μήνες εκτιμά το 44%, ενώ οι αισιόδοξοι αποτελούν το 23%. Ειδικότερα στην Ελλάδα, με απότομη πτώση στις πωλήσεις 30%-50% και αναπόφευκτο κλείσιμο καταστημάτων, δίνεται ισχυρό σήμα επανεξέτασης των επιχειρηματικών μοντέλων στην αγορά του franchise. 

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στη Ναυτεμπορική



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα