Στη δημοσιότητα δόθηκε η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) για τα νέα μέτρα στήριξης των εργαζομένων και των επιχειρήσεων που πλήττονται από την πανδημία του κορωνοϊού.
Σε συνέχεια των κυβερνητικών ανακοινώσεων, η ΠΝΠ προβλέπει τη δυνατότητα παράτασης της αναστολής των συμβάσεων εργασίας έως και του 60% των εργαζομένων που έχουν ήδη τεθεί σε αναστολή.
Εφόσον, ο εργοδότης υπερβεί το 60%, τότε καλείται να καταβάλλει ο ίδιος τις αποδοχές των εργαζομένων που ξεπερνούν το συγκεκριμένο όριο, καθώς «χάνει» το δικαίωμα της ειδικής αποζημίωση ειδικού σκοπού, ύψους 533 ευρώ.
Ως ανώτατο χρονικό διάστημα της παράτασης ορίζονται οι 30 ημέρες, με την 31η Μαΐου του 2020 να θεωρείται ως η τελική ημερομηνία εκπνοής της παράτασης αυτής.
Όσον αφορά τις επιχειρήσεις που έχουν τεθεί σε υποχρεωτική αναστολή, λόγω κυβερνητικής απόφασης, η αναστολή των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων διατηρείται σε ισχύ για όσο διάστημα η επιχείρηση παραμένει «κλειστή».
Οι εργαζόμενοι μάλιστα, είναι δικαιούχοι του επιδόματος των 533 ευρώ, κατ’ αναλογία των ημερών της παράτασης της αναστολής λειτουργίας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι όσες επιχειρήσεις κάνουν χρήση των παραπάνω μέτρων απαγορεύεται να προβούν σε μειώσεις προσωπικού ή σε καταγγελία των συμβάσεων εργασίας.
Παράλληλα, καλούνται για 45 ημέρες, μετά τη λήξη των μέτρων, να διατηρήσουν τον ίδιο αριθμό θέσεων εργασίας με το ίδιο είδος σύμβασης εργασίας.
Οριστική ανάκληση αναστολής συμβάσεων εργασίας
Επιχειρήσεις και εργοδότες του ιδιωτικού τομέα που έχουν θέσει σε αναστολή τις συμβάσεις εργασίας μέρους ή του συνόλου των εργαζομένων τους, έχουν τη δυνατότητα να προβαίνουν σε ανάκληση της αναστολής των συμβάσεων τουλάχιστον για το 40% των εργαζομένων, των οποίων οι συμβάσεις τελούν σε αναστολή και εφόσον η αναστολή αυτή έχει διατηρηθεί κατ' ελάχιστο για 15 ημέρες.
Μάλιστα, οι συμβάσεις των εργαζομένων, των οποίων ανακαλείται η αναστολή, δεν δύναται να τεθούν εκ νέου σε καθεστώς αναστολής.
Εφόσον υπάρξει ανάκληση της αναστολής της σύμβασης εργασίας, οι εργαζόμενοι θα λάβουν αποζημίωση ειδικού σκοπού, κατ' αναλογία των ημερών διάρκειας της αναστολής.
Προσωρινή ανάκληση αναστολής συμβάσεων εργασίας
Παράλληλα, επιτρέπεται η προσωρινή ανάκληση της αναστολής των συμβάσεων εργασίας εργαζομένων για έκτακτες, κατεπείγουσες, μη αναβαλλόμενες και ανελαστικές ανάγκες, σε επιχειρήσεις-εργοδότες, των οποίων η επιχειρηματική δραστηριότητα είτε έχει ανασταλεί υποχρεωτικά είτε πλήττεται σημαντικά, βάσει των οριζομένων από το υπουργείο Οικονομικών Κωδικών Αριθμών Δραστηριότητας (ΚΑΔ).
Για το διάστημα της ανάκλησης, ο εργοδότης καλείται να καταβάλει στον εργαζόμενο τις συμβατικές αποδοχές κατ' αναλογία των ημερών απασχόλησης.
Οι επιχειρήσεις-εργοδότες που κάνουν χρήση της προσωρινής ανάκλησης, υποχρεούνται να το γνωστοποιήσουν σε ειδικό έντυπο στο Πληροφοριακό Σύστημα (Π.Σ.) «ΕΡΓΑΝΗ» και, σε κάθε περίπτωση, πριν από την έναρξη πραγματοποίησης της παρεχόμενης έκτακτης εργασίας.
Μετά από τη λήξη της προσωρινής ανάκλησης της αναστολής της σύμβασης εργασίας, συνεχίζεται η αναστολή της σύμβασης, μέχρι της συμπληρώσεως του πλήρους χρονικού διαστήματός της.
naftemporiki.gr