Ε.Ε.: Στα 221 εκατ. € οι εισφορές για υπέρβαση ποσοστώσεων γάλακτος

Πέμπτη, 18 Οκτωβρίου 2007 14:01

Οι εισφορές που θα καταβάλουν τα κράτη μέλη για υπέρβαση των ποσοστώσεων παραγωγής γάλακτος που τους έχουν χορηγηθεί ανέρχονται περίπου σε 221 εκατομμύρια ευρώ για την περίοδο εμπορίας 2006/07, σύμφωνα με πρόχειρο υπολογισμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής βασισμένο στις ετήσιες δηλώσεις των κρατών μελών.

Για την προηγούμενη περίοδο εμπορίας, το σύνολο των εισφορών ανήλθε σε 355 εκατομμύρια ευρώ. Επτά κράτη μέλη (Αυστρία, Κύπρος, Δανία, Ιταλία, Γερμανία, Λουξεμβούργο και Κάτω Χώρες) υπερέβησαν τις ποσοστώσεις παράδοσης. Η συνολική υπέρβαση των χωρών αυτών υπολογίζεται σε 773 728 τόνους, που αντιστοιχεί σε εισφορές 220,82 εκατομμυρίων ευρώ. Για το 80% περίπου του συνόλου της υπέρβασης ευθύνεται η Ιταλία, η οποία ξεπέρασε την ποσόστωσή της κατά 6%. Η Αυστρία ξεπέρασε την ποσόστωσή της κατά 3,3%, ενώ καθεμιά από τις υπόλοιπες 5 χώρες που επιβαρύνθηκαν με εισφορές ξεπέρασε την ποσόστωσή της κατά λιγότερο από 1%. Αναφορικά με τις απευθείας πωλήσεις σε καταναλωτές, μόνο η Κύπρος και οι Κάτω Χώρες ανέφεραν υπερβάσεις ποσόστωσης, συνολικής ποσότητας 420 τόνων και εισφορών επί των απευθείας πωλήσεων συνολικού ύψους 120 000 ευρώ.

Για την περίοδο 2006/07 (Απρίλιος 2006-Μάρτιος 2007), η συνολική ποσόστωση παραδόσεων σε γαλακτοκομικές μονάδες ήταν 137 εκατομμύρια τόνοι. Η συνολική ποσόστωση υποδιαιρείται σε 808 162 επιμέρους ποσοστώσεις σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ-25 – στη Ρουμανία και τη Βουλγαρία, το καθεστώς των ποσοστώσεων άρχισε να εφαρμόζεται από 1ης Απριλίου 2007). Προβλέπεται χωριστή ποσόστωση 2 εκατομμυρίων τόνων για απευθείας πωλήσεις σε καταναλωτές, η οποία υποδιαιρείται σε 73 000 επιμέρους ποσοστώσεις.

Το συνολικό ύψος των εισφορών που θα καταβληθούν για την περίοδο 2006/07 είναι πολύ χαμηλότερο (κατά 38%) εκείνου της περιόδου 2005/06, μολονότι οι διορθωμένες παραδόσεις μειώθηκαν συνολικά μόνο κατά 0,15%. Η εξήγηση γι’ αυτό είναι ότι η συνολική ποσόστωση παραδόσεων ήταν κατά 1,2 εκατομμύριο τόνους υψηλότερη και η εισφορά ανά χιλιόγραμμο υπέρβασης είναι κατά 8% χαμηλότερη σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο. Οι πραγματικές παραδόσεις ελάχιστα αυξήθηκαν σε σχέση με την περίοδο 2005/06, πράγμα όμως που υπερκεράστηκε με μείωση της μέσης περιεκτικότητας σε λιπαρά (από 4,05% σε 4,03%) και συνεπώς με μειωμένες παραδόσεις μετά από διόρθωση βάσει της περιεκτικότητας σε λιπαρά.

Σε 18 από τις 25 χώρες, οι παραγωγοί δεν θα καταβάλουν καμία εισφορά για παραδόσεις, αφού δεν σημειώθηκε υπέρβαση των εθνικών ποσοτήτων αναφοράς. Σε εννέα χώρες, οι παραδόσεις υπολείφθηκαν των ποσοστώσεων κατά 5% τουλάχιστον (Ελλάδα, Σουηδία, Σλοβακία, Σλοβενία, Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία, Μάλτα και Ουγγαρία). Εντούτοις, με βάση τις απόλυτες τιμές αχρησιμοποίητων ποσοστώσεων, οι χώρες που υπολείφθηκαν περισσότερο σε προσφορά ήταν η Γαλλία με 636 000 αχρησιμοποίητους τόνους και το ΗΒ με 479 000 αχρησιμοποίητους τόνους. Η συνολική μη χρησιμοποιηθείσα ποσόστωση παραδόσεων στα 18 κράτη μέλη που δεν χρησιμοποίησαν το σύνολο των ποσοτήτων της ποσόστωσής τους ανέρχεται σε 2,7 εκατομμύρια τόνους. Αυτό σημαίνει ότι, με τις υπερβάσεις στα υπόλοιπα 7 κράτη μέλη, οι συνολικές παραδόσεις γάλακτος στην ΕΕ-25 είναι στην πραγματικότητα κατά 1,9 εκατομμύριο τόνους χαμηλότερες από τη συνολική διαθέσιμη ποσόστωση.

«Οι ποσοστώσεις γάλακτος έχουν παίξει σημαντικό ρόλο κατά το παρελθόν για τη διατήρηση ισορροπίας μεταξύ προσφοράς και ζήτησης», δήλωσε η κυρία Mariann Fischer Boel, Επίτροπος αρμόδια για θέματα γεωργίας και αγροτικής ανάπτυξης. «Με τις μεταρρυθμίσεις όμως της ΚΓΠ, οι παραγωγοί είναι ελεύθεροι να παράγουν για την αγορά, οπότε οι ποσοστώσεις γίνονται αναχρονιστικές ολοένα και περισσότερο. Από το 2015 δεν θα υπάρχουν πλέον ποσοστώσεις. Το ερώτημα που τίθεται τώρα είναι τι είδους μεταβατικές διευθετήσεις χρειαζόμαστε, ερώτημα που θα αποτελέσει και το κεντρικό θέμα συζήτησης κατά τον επικείμενο γενικό έλεγχο της πορείας και κατάστασης της ΚΓΠ.»



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα