Άκυρη η σκυταλοδρομία των θετικών χρήσεων για τη Jumbo το 2020, με τη διοίκηση του ομίλου να εξηγεί ότι η πανδημία φέρνει ξαφνική, αναπάντεχη και βίαιη ανατροπή της πολυετούς κούρσας των διαδοχικών θετικών οικονομικών χρήσεων.
Παρόλ' αυτά, δεν θα αναστείλει το επενδυτικό του πρόγραμμα, η μερισματική πολιτική παραμένει αναλλοίωτη, αλλά οι μέτοχοι-συνεταίροι του ομίλου, σύμφωνα με τον επικεφαλής του, Ευάγγελο Απόστολο Βακάκη, οφείλουν να γνωρίζουν ότι το 2020 θα πρέπει να θεωρείται μία χαμένη χρονιά, σε σύγκριση με τα μεγέθη του παρελθόντος.
Οι επόμενοι 18 μήνες θα συνεχίσουν να αποτελούν πρόκληση σταθερότητας και επιβίωσης στο περιβάλλον της νέας κανονικότητας, με τις οικονομικές επιδόσεις της χρήσης που έληξε την 31η Δεκεμβρίου 2019 να αποτελούν μια βάση στην οποία θα επιστρέψει ο όμιλος μετά την κρίση, καθώς αυτή την περίοδο κάθε μήνας lockdown σημαίνει μείωση πωλήσεων περίπου 5%.
Ειδικότερα, για την υποδωδεκάμηνη χρήση, από τον Ιούλιο μέχρι και τον Δεκέμβριο 2019, ο συνολικός κύκλος εργασιών του ομίλου αυξήθηκε κατά 7,5% στα 512,52 εκατομμύρια ευρώ (από 476,75 εκατομμύρια ευρώ που ήταν ο τζίρος κατά το αντίστοιχο περσινό διάστημα) και τα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε 113,49 εκατ. ευρώ, από 98,74 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη προηγούμενη περίοδο, αυξημένα κατά 14,94%. Τα μικτά κέρδη ανήλθαν σε 262,08 εκατ. ευρώ από 242,14 εκατ. ευρώ, με αύξηση 8,24% και το μικτό περιθώριο κέρδους του ομίλου διαμορφώθηκε σε 51,14%, έναντι 50,79% την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Κατά την 31η Δεκεμβρίου 2019 τα χρηματικά διαθέσιμα του ομίλου ήταν ανώτερα του ποσού των δανειακών του υποχρεώσεων κατά 331,41 εκατ. ευρώ.
Το μέρισμα
Με αυτά τα δεδομένα, ο όμιλος Jumbo υλοποιεί κανονικά τη δέσμευση της διοίκησης για διανομή συνολικά ποσού 0,2820 ευρώ ανά μετοχή, που αντιστοιχεί στο 50% του ετήσιου μερίσματος της οικονομικής χρήσης που έληξε την 30ή Ιουνίου 2019, προσαυξημένο κατά +20%. Μετά την καταβολή της χρηματικής διανομής ποσού 0,22 ευρώ ανά μετοχή στις 30 Ιανουαρίου 2020, η διοίκηση της μητρικής εταιρείας θα προτείνει στη γενική συνέλευση για την υποδωδεκάμηνη χρήση από 1η Ιουλίου 2019 έως και 31η Δεκεμβρίου 2019 τη διανομή μερίσματος υπόλοιπου ποσού 8.435.705,06 ευρώ για την εκπλήρωση της δέσμευσής της, που αντιστοιχεί σε 0,062 ευρώ (μικτό) ανά μετοχή (136.059.759 μετοχές).
Το δίκτυο
Τον Νοέμβριο του 2019 λειτούργησε το νέο ιδιόκτητο υπερ-κατάστημα (περίπου 14.000 τμ) στο Brasov της Ρουμανίας, φτάνοντας συνολικά τα 80 καταστήματα σε τέσσερις χώρες. Μέχρι σήμερα ο όμιλος Jumbo διαθέτει 52 καταστήματα στην Ελλάδα, πέντε στην Κύπρο, εννέα στη Βουλγαρία και 14 στη Ρουμανία, καθώς και το ηλεκτρονικό κατάστημα www.e-jumbo.gr στην Ελλάδα, το οποίο, μετά τις αποφάσεις της κυβέρνησης για το lockdown, διπλασίασε τις πωλήσεις του. Η θετική τάση στις πωλήσεις του e-jumbo.gr αναμένεται να διατηρηθεί εν μέρη και στο επόμενο διάστημα, καθώς η αγορά θα στρέφεται όλο και περισσότερο σε διαδικτυακές πωλήσεις. Ωστόσο, το ηλεκτρονικό κατάστημα αντιπροσωπεύει ένα μικρό ποσοστό στη συνολική δραστηριότητα. Η εταιρεία, μέσω συνεργασιών, έχει επίσης παρουσία με 26 καταστήματα που φέρουν το σήμα της Jumbo, σε έξι χώρες (Αλβανία, Κόσοβο, Σερβία, Βόρεια Μακεδονία, Βοσνία και Μαυροβούνιο).
H πανδημία
Η ανάπτυξη και εξάπλωση του Covid-19, σε συνδυασμό με τα μέτρα που έχουν ληφθεί στην Ελλάδα και στις υπόλοιπες χώρες παρουσίας του δικτύου, επηρεάζουν δραματικά τις πωλήσεις. Αναπόφευκτα τα μέτρα επηρέασαν αρνητικά και τις πωλήσεις της εορταστικής περιόδου του Πάσχα, που παραδοσιακά αντιπροσωπεύει το 12% του ετήσιου τζίρου. Κάθε μήνας lockdown - πλην του Σεπτεμβρίου και του Δεκεμβρίου - αντιπροσωπεύει περίπου το 5% των πωλήσεων. Εκτιμάται ότι ακόμα και όταν ανοίξουν τα καταστήματα, οι πωλήσεις θα είναι μειωμένες σε σχέση με την περσινή αντίστοιχη περίοδο.
Mε βάση όλα αυτά, η διοίκηση του ομίλου Jumbo παραμένει προσηλωμένη στη διατήρηση της βιωσιμότητας του ομίλου εκτιμώντας διαρκώς την κατάσταση και τις πιθανές επιπτώσεις. Σε αυτή την συγκυρία, ωστόσο, είναι λογικό να υπάρξουν καθυστερήσεις στο άνοιγμα των καταστημάτων που ήταν προγραμματισμένα να λειτουργήσουν μέχρι τον Δεκέμβριο του 2020, πάντως ο όμιλος δεν θα παρεκκλίνει από τη μακροπρόθεσμη στρατηγική επέκτασης του δικτύου του.
Ο καθαρός δανεισμός της εταιρείας και του ομίλου, ήτοι το σύνολο των δανειακών υποχρεώσεων μειωμένες κατά το ποσό των ταμειακών διαθεσίμων και ισοδυνάμων, χρησιμοποιείται από τη διοίκησή της ως δείκτης μέτρησης της ρευστότητας. Σημειώνεται ότι στους δείκτες της 30.06.2019 δεν περιλαμβάνονται υποχρεώσεις από μισθώσεις, καθώς η εταιρεία έχει επιλέξει την υιοθέτηση του ΔΠΧΑ 16 από την 1η Ιουλίου 2019, χωρίς την αναθεώρηση της συγκριτικής περιόδου, υιοθετώντας την τροποποιημένη αναδρομική προσέγγιση.
naftemporiki.gr