Talk of the market: Στην ψυχολογία το κλειδί

Πέμπτη, 30 Απριλίου 2020 11:25
UPD:11:28

Tη δέσμευση να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια και να συμβάλει με εργαλεία, ώστε η οικονομία να αντιμετωπίσει τα σημαντικά ρίσκα της πανδημίας, ανέλαβε η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ. Η Fed θα παρακολουθεί τις εξελίξεις, σε συνέχεια της συρρίκνωσης του ΑΕΠ κατά 4,8% στο α’ τρίμηνο και θα προσαρμόζει τη στρατηγική της αναλόγως. 

 

Καθώς αίρονται σταδιακά τα περιοριστικά μέτρα της πανδημίας, η ζήτηση για πετρέλαιο αυξάνεται στην παγκόσμια οικονομία, γεγονός που τροφοδοτεί την ανάκαμψη των τιμών, με θετικές επιπτώσεις και στην ψυχολογία των αγορών.

 

Την ψυχολογία τονώνουν και τα καλά νέα από το μέτωπο της επιστημονικής έρευνας. Η κλινική δοκιμή του remdesivir της εταιρείας Gilead ολοκληρώθηκε με ενθαρρυντικά μηνύματα, όπως και η έρευνα των Oxford University και Serum Institute για εμβόλιο ενώ η Abbott πετυχαίνει 99% αξιοπιστία στο τεστ αντισωμάτων.

 

Ώρα “0” για το δίκτυ προστασίας της πρώτης κατοικίας. Οι θεσμοί δεν συμφώνησαν με τις προτάσεις της ελληνικής πλευράς αλλά δεν γίνεται να μην βρεθεί λύση.

 

Στα έργα ΑΠΕ δίνει έμφαση η Τέρνα Ενεργειακή θεωρώντας ότι έχουν ρόλο κλειδί στην προσπάθεια ανάταξης της οικονομίας μετά την κρίση, σύμφωνα με τα όσα είπε στη γενική συνέλευση των μετόχων ο επικεφαλής της εταιρείας Γιώργος Περιστέρης. Οι αδειοδοτημένες επενδύσεις της εταιρείας σε ΑΠΕ αφορούν εγκατεστημένη ισχύ 2.400 MW, με επιπλέον 5.800 MW με πλήρη περιβαλλοντική αδειοδότηση.

 

Σήμερα ανακοινώνει αποτελέσματα η Ελλάκτωρ αλλά και η Jumbo

 

Η ΕΕΤΤ στέρησε οριστικά την άδεια παροχή ηλεκτρονικών υπηρεσιών της VEOO, στην οποία επέβαλε και πρόστιμο 250.000 ευρώ σε συνέχεια αυθαίρετων εγγραφών και χρεώσεων καταναλωτών για υπηρεσίες αυξημένης χρέωσης χωρίς επαρκή πληροφόρηση για τους όρους χρήσης των παρεχόμενων υπηρεσιών.

 

Αύξηση 40% παρουσίασε στο α’ τρίμηνο ο κύκλος εργασιών της Παπουτσάνης, που ανήλθε σε 8,1 εκατ. ευρώ. Αύξηση 90% σημείωσαν οι εξαγωγές, τα κέρδη μετά από φόρους κέρδη ανήλθαν σε 0,5 εκατ. ευρώ και τα EBITDA σε 1 εκατ. ευρώ.

 

Τον Μάρτιο αυξήθηκε η συνολική χρηματοδότηση της οικονομίας σε 0,7% από -1% τον προηγούμενο μήνα, με καθαρή ροή θετική κατά 3,7 δισ. ευρώ έναντι θετικής ροής 262 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής του συνόλου των καταθέσεων αυξήθηκε 8% από 4,9% τον προηγούμενο μήνα και η μηνιαία καθαρή ροή ήταν θετική κατά 5,15 δισ. ευρώ έναντι θετικής ροής 96 εκατ. ευρώ τον Φεβρουάριο.

 

Αύξηση στα κόκκινα δάνεια λόγω πανδημίας, της τάξης του 10% με 15%, προέβλεψε σε διαδικτυακή συζήτηση του Forum των Δελφών ο Θεόδωρος Καλαντώνης, Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της Troubled Assets Group. Δηλαδή, 7 έως 10 δισ. ευρώ κόκκινα δάνεια, εκ των οποίων 3/4 ρυθμισμένα και 1/4 νέα κόκκινα δάνεια που δημιουργούνται στο πλαίσιο της πανδημίας.

 

Αύξηση 14,3% στα υπόλοιπα καταθέσεων της Attica Bank, με εκταμιεύσεις 158 εκατ. ευρώ το 2019. Θετική η συνολική επίδοση, σύμφωνα με τη διοίκηση επιβεβαιώνοντας την προσπάθεια που καταβάλλεται για ενίσχυση της κερδοφορίας και εξυγίανση του ισολογισμού. 

 

Και η Eurobank ανακοίνωσε ότι συμμετέχει στην συλλογική προσπάθεια στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από τις οικονομικλές επιπτώσεις της πανδημίας, μέσω του προγράμματος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας (ΕΑΤ) για δάνεια με επιδότηση επιτοκίου για τα δύο πρώτα χρόνια.

 

Eπικαιροποιούνται οι συμβάσεις εργασίας για το προσωπικό των επιχειρήσεων που ανοίγουν και πάλι από τη Δευτέρα, με σχετικές διευκρινίσεις να περιλαμβάνονται σε ΠΝΠ που δημοσιεύεται σήμερα.

 

Σε παράταση οδεύει η ισχύς του μέτρου που αφορά την αναστολή συμβάσεων εργασίας για εταιρείες που ανέστειλαν τη λειτουργία τους με κρατική εντολή. Η ισχύς του μέτρου λήγει σήμερα 30 Απριλίου και αναμένεται να παραταθεί έως 31 Μαΐου για επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές και πλήττονται από τους περιορισμούς για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα