Οι τέσσερις κινήσεις-ματ της FED για τη διάσωση της οικονομίας

Τετάρτη, 29 Απριλίου 2020 15:09
UPD:15:09
REUTERS/KEVIN LAMARQUE

Έχοντας ήδη προχωρήσει σε άνευ προηγουμένου έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση της χειρότερης παγκόσμιας κρίσης από την εποχή της Μεγάλης 'Υφεσης, δεν αναμένεται σήμερα κάποια νέα κίνηση από την πλευρά της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ(FED).  Aυτό που προσδοκούν όλοι είναι ένα καθησυχαστικό μήνυμα από τα χείλη του προέδρου της FED, Τζερόμ Πάουελ, ότι οι έως τώρα δράσεις έχουν προσφέρει ανάχωμα στην οικονομία, την ώρα που οι ΗΠΑ κινούνται προς τη σταδιακή άρση του lockdown. Παράλληλα, αναμένουν ότι θα επαναλάβει την υπόσχεση ότι θα κάνει ό,τι χρειασθεί για τη στήριξη της μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμo.

Aπό τον Μάρτιο, τότε που ο κορωνοϊός εξελίχθηκε σε πανδημία, η FED έχει δεσμευθεί για ενέσεις ρευστότητας άνω των 4 τρισ. δολαρίων στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, έχει μειώσει τα επιτόκια σχεδόν στο μηδέν, έχει χαλαρώσει τους κανονισμούς για τις τράπεζες και έχει επεκτείνει δραματικά τις χορηγήσεις δανείων προς τις περιφερειακές αρχές και επιχειρήσεις.

Τις κινήσεις της FED, που έχουν «φουσκώσει» τον ισολογισμό της περισσότερο από 2,2 τρισ. δολάρια έως τώρα, ακολουθούν έως έναν βαθμό και άλλες κεντρικές τράπεζες, όπως η Τράπεζα της Αγγλίας.

Ποια είναι όμως oι τέσσερις ριζικές κινήσεις της FED για τη διάσωση της οικονομίας;

1. Εξασφάλιση επάρκειας δολαρίων σε ξένες χώρες και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα

Το χρηματοπιστωτικό σύστημα βίωνε συνθήκες ασφυξίας την άνοιξη καθώς οι επενδυτές απέσυραν κεφάλαια από τις αγορές μετοχών και οι επιχειρήσεις αντλούσαν ρευστότητα από πιστωτικές γραμμές καθώς ανέμεναν ζημίες εξαιτίας του lockdown. Την ίδια στιγμή, οι επενδυτές αναζητούσαν τη σταθερότητα του δολαρίου εν μέσω κλίματος αβεβαιότητας. 

Για να αποφύγε επιδείνωση των συνθηκών ασφυξίας, η FED χρησιμοποίησε τις δυνάμεις της για τη διοχέτευση κεφαλαίων σε μεγάλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, ενώ διευκόλυνε τη διαδικασία swap μεταξύ των κεντρικών τραπεζών για την ανταλλαγή των εθνικών νομισμάτων με δολάρια. 

2. Η FED προσφέρθηκε να αγοράσει χρέος από μεγάλες επιχειρήσεις 

Η FED προχώρησε ακόμη ένα βήμα πέραν της ενίσχυσης του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Φοβούμενη κύμα πτωχεύσεων εξαιτίας του προσωρινού «λουκέτου» και της ύφεσης, η FED ανακοίνωσε τον Μάρτιο ότι θα συνεργασθεί άμεσα με επιχειρήσεις για δάνεια και ομολογιακές εκδόσες. Δεσμεύθηκε για προσπάθειες άνω των 100 δισ.δολαρίων προς αυτή την κατεύθυνση και εντός λίγων εβδομάδων επέκτεινε τη βοήθεια στα 750 δισ. δολάρια.

Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι θα αγοράσει χρέος κάθε είδους, συνολικής αξίας 100 δισ. δολαρίων, όπως χρέος πιστωτικών καρτών, δάνεια για αγορά αυτοκινήτου, φοιτητικά δάνεια, και «μοχλευμένα» δάνεια. Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών στηρίζει το πρόγραμμα με 85 δισ. δολάρια, σε μια ένδειξη ότι εν αντιθέσει με το 2008, η FED ανησυχεί για ενδεχόμενες ζημιές.

3. Η FED δανείζει απευθείας σε μικρές επιχειρήσεις

Η FED ανακοίνωσε την έναρξη δικού της προγράμματος χορήγησης δανείων σε επιχειρήσεις (το πρόγραμμα Μain Street), αφιερώνοντας έως και 600 δισ. δολάρια για τη χρηματοδότηση χαμηλού κόστους δανείων προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Το ύψος των δανείων κυμαίνεται από ένα έως 25 εκατ. δολάρια και θα είναι τετραετούς διάρκειας, μια πρωτοβουλία που δεν έχει συμβεί ξανά στο παρελθόν. Το υπουργείο Οικονομικών ενισχύει το πρόγραμμα με 75 δισ. δολάρια.

4. Η FED στηρίζει και τις τοπικές κυβερνήσεις

Το αυξημένο κόστος υγειονομικής περίθαλψης και κοινωνικών προγραμμάτων, σε συνδυασμό με τη δραματική μείωση των φορολογικών εσόδων, έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα για τις τοπικές κυβερνήσεις στις ΗΠΑ. Κανονικά, θα μπορούσαν να δανεισθούν χρήματα μέσω ομολογιακών εκδόσεων. Αλλά η σφοδρότητα της κρίσης προκαλεί αναταράξεις στις αγορές και οι επενδυτές διεκδικούν υψηλότερο έως και απαγορευτικό κόστος για να τοποθετήσουν στο χρέος των τοπικών αρχών.

Έτσι λοιπόν, η FED παρενέβη και εδώ, ανακοινώνοντας ότι θα αγοράσει ομόλογα συνολικής αξίας έως και μισού τρισ. δολαρίων που έχουν εκδώσει οι πολιτείες, πόλεις και κομητείες των ΗΠΑ, κάτι που επίσης δεν έχει ξαναγίνει. Και σε αυτή την προσπάθεια συνδράμει το υπουργείο Οικονομικών, με 35 δισ. δολάρια. 

naftemporiki.gr με πληροφορίες από BBC



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα