Κοντά στα 90 δολ. παραμένει η τιμή του αργού

Ποιοι λόγοι πυροδοτούν το ράλι
Παρασκευή, 19 Οκτωβρίου 2007 11:38
UPD:12:02

ΞΕΠΕΡΑΣΕ το φράγμα των 90 δολαρίων η τιμή του αργού στη Νέα Υόρκη καταγράφοντας άλλο ένα ιστορικό ρεκόρ.

Οι αναλυτές αποδίδουν την εκτίναξη της τιμής στην αυξημένη ρευστότητα μετά τις παρεμβάσεις των κεντρικών τραπεζών για να ελέγξουν την πιστωτική κρίση (εξέλιξη που αυξάνει τη ζήτηση για εμπορεύματα και καύσιμα), στα σχετικά χαμηλά πετρελαϊκά αποθέματα των καταναλωτριών χωρών, στην υποτίμηση του δολαρίου, καθώς και στην προοπτική η Τουρκία να εισβάλει στο βόρειο Ιράκ κατά των Κούρδων του ΡΚΚ.

Ως γνωστόν, το τουρκικό κοινοβούλιο αποφάσισε αυτή την εβδομάδα να επιτρέψει στα στρατεύματα της χώρας να επιτεθούν βάσεις του PKK στο βόρειο Ιράκ. Σε περίπτωση που ξεκινήσει μια πιθανή επίθεση, το Ιράκ αναμένεται να διακόψει τις εξαγωγές πετρελαίου μέσω της Τουρκίας, όπως αποκάλυψε ο υπουργός Εξωτερικών του.

«Οι γεωπολιτικές εντάσεις είναι ο λόγος πίσω από τις πολύ υψηλές τιμές του πετρελαίου», δήλωσε Ιρανός αξιωματούχος και πρόσθεσε ότι «η ειρήνευση στη διεθνή κατάσταση θα βοηθήσει και την τιμή του πετρελαίου».

Την ίδια στιγμή αναταραχή έχει προκαλέσει στους κόλπους του ΟΠΕΚ το ξέφρενο ράλι του μαύρου χρυσού εν μέσω της συρρίκνωσης των παγκοσμίων αποθεμάτων καυσίμων.

Η εκτίναξη των πετρελαϊκών τιμών αποδίδεται και στο ξέφρενο ράλι του ευρώ, το οποίο την Πέμπτη έφτασε στο ιστορικό υψηλό του 1,4310 έναντι του δολαρίου. Όπως εκτιμούν αναλυτές, δεδομένης της αποδυνάμωσης του αμερικανικού νομίσματος, είναι πολύ πιθανόν να δούμε τις τιμές του πετρελαίου να εκτοξεύονται ακόμη και στα 96 δολάρια το βαρέλι, ενώ οι διαχειριστές κεφαλαίων της Investec Asset Mangement «βλέπουν» την τιμή μαύρου χρυσού στα 150 δολάρια το βαρέλι πριν από το 2010.

Αλλοι αναλυτές υποστηρίζουν πάντως ότι η εκτόξευση των τιμών πετρελαίου στα επίπεδα αυτά δεν δικαιολογείται σε καμία περίπτωση, αποδίδοντας την «τεχνητή» αυτή αύξηση σε κερδοσκοπικά παιχνίδια. Σημειώνεται ότι την περίοδο αυτή η ζήτηση στις ΗΠΑ μειώνεται παραδοσιακά, ενώ η περίοδος των τυφώνων έχει παρέλθει.

Η τιμή του αμερικανικού αργού για τα συμβόλαια παράδοσης Νοεμβρίου έφτασε έως και στα 90,02 δολάρια το βαρέλι στις ηλεκτρονικές διαπραγματεύσεις του NYMEX, για να υποχωρήσει αργότερα στα 89,57 δολάρια στη Σιγκαπούρη. Η τιμή του αργού έκλεισε την Πέμπτη στα 89,47 δολάρια, ενισχυμένη κατά 2,4%.

Στο Λονδίνο, η τιμή του Brent στα συμβόλαια παράδοσης Δεκεμβρίου διαμορφωνόταν νωρίτερα στα 84,35 δολάρια το βαρέλι, έχοντας ανέλθει χθες στο ιστορικό ρεκόρ των 84,80 δολαρίων.

Η τιμή του πετρελαίου έχει αυξηθεί κατά 45% από την αρχή του 2007, οδεύοντας προς νέο ρεκόρ (προσαρμοσμένο βάσει πληθωρισμού) των 101,7 δολαρίων του Απριλίου 1980, σύμφωνα με τη Διεθνή Υπηρεσία Ενέργειας.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα