Κωδικός «Elenxis» κατά της φοροδιαφυγής

Παρασκευή, 19 Οκτωβρίου 2007 13:09
UPD:13:14

Βασική προτεραιότητα του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών αποτελεί η εντατικοποίηση των ελέγχων για την περιστολή της φοροδιαφυγής, όπως τόνισε σήμερα ο υφυπουργός Οικονομίας Αντώνης Μπέζας, κατά την ενημέρωση για το ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα των ελεγκτικών υπηρεσιών που ονομάζεται Elenxis.

Στο πλαίσιο του νέου συστήματος προβλέπεται και η επάνδρωση 1.800 ελεγκτών με φορητούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές μέσω των οποίων θα μπορούν να εξασφαλίζουν αυτοματοποιημένες και αποτελεσματικότερες διαδικασίες κατά την ενέργεια των φορολογικών ελέγχων.

Οι ελεγκτές σύμφωνα με τον κ. Μπέζα θα μπορούν να χρησιμοποιούν φορητούς υπολογιστές και να διασυνδέονται με τα κεντρικά συστήματα του Taxis και του Icis κατά τη διενέργεια των επιτόπιων ελέγχων στις επιχειρήσεις. Επιπλέον 337 ελεγκτικές υπηρεσίες θα εξοπλιστούν με 3.300 προσωπικούς υπολογιστές.

Επισημαίνεται ότι το «ηλεκτρονικό φακέλωμα» που θα επιτευχθεί με το σύστημα «Elenxis», θα αντλεί πληροφορίες από το ηλεκτρονικό σύστημα Taxis. Με τον τρόπο αυτό θα μπορεί να επεξεργαστεί όλα τα δεδομένα που αναγράφονται:

* στα έντυπα Ε3 και Ε5 που υποβάλλουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες.

* στις συγκεντρωτικές καταστάσεις πελατών - προμηθευτών

* στις δηλώσεις του ΦΠΑ αλλά και φόρου μισθωτών υπηρεσιών

* στο ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο, το οποίο «χτίζεται» και αποτυπώνει όλα τα στοιχεία των ακινήτων.

Με βάση τα στοιχεία που θα συγκεντρώνονται στο «Elenxis» οι ελεγκτές θα μπορούν να προχωρούν σε εξονυχιστικές ηλεκτρονικές διασταυρώσεις σε επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες.

Παράλληλα, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών 90.000 επιχειρήσεις βρέθηκαν να μην έχουν υποβάλει περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ ή δήλωση φορολογίας εισοδήματος οικονομικού έτους 2007 και οι οποίες πρόκειται να ελεγχθούν άμεσα από τις κατά τόπους εφορίες και τα ελεγκτικά κέντρα.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα