Δίχως τέλος η κατρακύλα του πετρελαίου

Δευτέρα, 27 Απριλίου 2020 09:33
UPD:09:34
REUTERS/CHINA STRINGER NETWORK

Νέα βουτιά για τις τιμές του πετρελαίου, καθώς οι αποθηκευτικοί χώροι αργού ανά τον κόσμο προσεγγίζουν σημείο κορεσμού. Οι ανησυχητικές ενδείξεις υπερπροσφοράς και ολοκληρωτικής κατάρρευσης της ζήτησης φουντώνουν τις ανησυχίες ότι οι μειώσεις παραγωγής που έχουν συμφωνηθεί δεν θα καταφέρουν να επαναφέρουν τις ισορροπίες στις διεθνείς αγορές.

Η τιμή του αμερικανικού αργού στα προθεσμιακά συμβόλαια παράδοσης Ιουνίου υποχωρούσε πάνω από 11%, κάτω από τα 15 δολάρια το βαρέλι, συμπαρασύροντας και το μπρεντ, που έχανε 4% και την τιμή να πασχίζει να παραμείνει στα 20 δολάρια το βαρέλι.

Την προηγούμενη εβδομάδα, το μπρεντ έκλεισε με εβδομαδιαίες απώλειες 24% και το αμερικανικό αργό(WTI) περίπου 7%.

Οι επενδυτές αιφνιδιάστηκαν την προηγούμενη εβδομάδα όταν το συμβόλαιο παράδοσης Μαϊου υποχώρησε κάτω του μηδενός για πρώτη φορά στην ιστορία.

Η συμφωνία των πετρελαιοπαραγωγών χωρών -η επονομαζόμενη συμμαχία ΟΠΕΚ+- για μείωση της προσφοράς ισχύει επισήμως από την 1η Μαϊου, εντείνοντας τις ανησυχίες μήπως οι μειώσεις στην παραγωγή δεν είναι αρκετά γενναίες ή δεν εφαρμοσθούν γρήγορα ώστε να προσφέρουν στήριγμα στις τιμές, ειδικά όταν η παγκόσμια οικονομία οδεύει σε ύφεση 2% φέτος, βαθύτερη από την εποχή της πιστωτικής κρίσης του 2008.

ΗSaudi Aramco της Σαουδικής Αραβίας φέρεται να έχει αρχίσει ήδη να αντλεί λιγότερο πετρέλαιο, ενώ Κουβέιτ και Αζερμπαϊτζάν συντονίζουν τις μειώσεις. Η Ρωσία αναμένεται να αρχίσει από τον επόμενο μήνα κινήσεις μείωσης της παραγωγής, στο πλαίσιο της συμφωνίας των χωρών ΟΠΕΚ+ για μείωση κατά 9,7 εκατ. βαρέλια ημερησίως τον Μάιο και Ιούνιο.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα