Permira: 2,2 δισ. δολ. για την Arysta LifeScience

Δευτέρα, 22 Οκτωβρίου 2007 08:37

ΠΟΣΟΝ 250 δισ. γιέν (2,2 δισ. δολ.) για την εξαγορά της Arysta LifeScience Corp., κάνοντας την πρώτη της εξαγορά στην Ιαπωνία, θα καταβάλει η Permira Advisers LLP, η μεγαλύτερη εταιρεία εξαγορών της Ευρώπης.

Η εταιρεία, η οποία άντλησε περισσότερα από 10 δισ. ευρώ (14 δισ. δολ.) για εξαγορές παγκοσμίως πέρυσι, σχεδιάζει να δαπανήσει περίπου 100 δισ. γιέν για την εξαγορά της Arysta, σύμφωνα με την εκπρόσωπο, Minako Hattori. Σχεδιάζει να χρηματοδοτήσει το λοιπό ποσόν των 150 δισ. γιέν με δάνεια, είπε η Hattori, η οποία αρνήθηκε να αναφερθεί στις τράπεζες που συνεργάζονται.

Η εξαγορά της Arysta από την Permira – την δέκατη σε μέγεθος εταιρεία παραγωγής χημικών στον κόσμο – έρχεται σε μία περίοδο που τα προβλήματα στις πιστωτικές αγορές είχαν ως αποτέλεσμα την πτώση των μετοχών που συνδέονται με τη στεγαστική πίστη στις ΗΠΑ. Αυτή θα είναι η μεγαλύτερη εξαγορά στην Ιαπωνία φέτος και ενδέχεται να ωθήσει και σε άλλες εξαγορές. Οι εξαγορές ιαπωνικών εταιρειών από ξένες εταιρείες τριπλασιάστηκαν φέτος, φθάνοντας στα 28,2 δισ. δολ., σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Bloomberg News.

Η εξαγορά είναι η μεγαλύτερη στην Ιαπωνία φέτος μετά την εξαγορά της Yayoi Co., κατασκευάστριας λογισμικού για λογιστήρια από την MBK Partners Ltd. αντί ποσού 71 δισ. γιέν.

Η Arysta, που ανταγωνίζεται στο εξωτερικό με την Sumitomo Chemical Co. στην Ιαπωνία και με την Nufarm Ltd. στην Αυστραλία, είναι η δέκατη αγροχημική σε μέγεθος εταιρείας στον κόσμο από πλευράς χρηματιστηριακής αξίας, σύμφωνα με τη βρετανική εταιρεία ερευνών, Cropnosis Ltd.

Τα έσοδά της το προηγούμενο έτος ήταν 124,1 δισ. γιέν, όπως αναφέρεται στο Web site της. Η εταιρεία απασχολεί περίπου 2.300 υπαλλήλους σε 120 χώρες του κόσμου, συμπεριλαμβανομένων και των εργαζομένων στις θυγατρικές της και 205 στα κεντρικά της γραφεία στο Τόκυο.

Η Arysta δημιουργήθηκε το 2001 μέσω της συγχώνευσης των ιαπωνικών εταιρειών Tomen Corp. και Nichimen Corp.

Η JPMorgan Chase & Co. ήταν σύμβουλος της Permira στη συμφωνία, η οποία αναμένεται να κλείσει το πρώτο τρίμηνο του 2008 και που αποτελεί αντικείμενο έγκρισης των αρμοδίων αρχών, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση. Σύμβουλοι της Arysta, σύμφωνα με ανακοίνωσή της, ήταν η Goldman Sachs Group Inc. και η Lehman Brothers.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα