Σε ένα μήνα αρχίζει η δωρεάν ανοικοδόμηση των καμένων κατοικιών στις πυρόπληκτες περιοχές. Η ανοικοδόμηση θα γίνει με ευθύνη των ίδιων των κατοίκων, στους οποίους προηγουμένως θα έχει χορηγηθεί η οικοδομική άδεια και η πρώτη δόση του αναλογούντος χρηματικού ποσού.
Οπως ανέφερε σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ σχετικά με το χρονοδιάγραμμα και τη διαδικασία αποκατάστασης των πυροπλήκτων, ο επικεφαλής του Ειδικού Ταμείου Εκτάκτων Αναγκών, Πέτρος Μολυβιάτης, τα χρήματα θα δοθούν στους ενδιαφερομένους σε τρεις δόσεις, ανάλογα με την πρόοδο των εργασιών ανοικοδόμησης. Το πρόγραμμα αναμένεται να απορροφήσει πάνω από 100 εκατομμύρια ευρώ, που έχουν κατατεθεί ήδη σε ειδικό λογαριασμό στην Τράπεζα της Ελλάδος.
«Στόχος και η ενίσχυση των τοπικών κοινωνιών»
Ειδικότερα, ο κ. Μολυβιάτης σημείωσε ότι οι ενδιαφερόμενοι θα υποβάλουν σχετική αίτηση στα κατά τόπους εγκατεστημένα γραφεία του ΥΠΕΧΩΔΕ, που είναι αρμόδια να την αξιολογήσουν και να ελέγξουν τα τετραγωνικά και τα αντίστοιχα χρηματικά ποσά, ενώ μετά την έκδοση της οικοδομικής άδειας μπορεί να αρχίσει η ανοικοδόμηση της κατοικίας, ο χρόνος αποπεράτωσης της οποίας θα είναι ευθύνη του ίδιου του ιδιοκτήτη.
Απαντώντας σε ερώτηση για τα κριτήρια επιλογής αυτής της διαδικασίας, να διαχειρισθούν δηλαδή οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες την αποκατάσταση των κατοικιών τους, ο κ. Μολυβιάτης σημείωσε:
"Είχαμε πράγματι δύο τρόπους, είτε να αναθέσουμε σε 2-3 εταιρείες την ανοικοδόμηση, είτε να δώσουμε τα χρήματα στους ιδιοκτήτες να τα ανοικοδομήσουν μόνοι τους. Επιλέξαμε το δεύτερο τρόπο κυρίως για να μείνουν τα λεφτά στην περιοχή και να τονωθούν οι τοπικές οικονομίες, γιατί η οικοδομή δίνει δουλειά σε άλλα 20-30 επαγγέλματα. Θέλουμε, δηλαδή, να βοηθήσουμε τους κατοίκους να μείνουν στον τόπο τους".
Προτεραιότητα στη δωρεάν ανοικοδόμηση 3.800 κτιρίων
Ο κ. Μολυβιάτης υπογράμμισε ότι σε σύσκεψη που έγινε στις 25 Σεπτεμβρίου στο Μέγαρο Μαξίμου υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή και τη συμμετοχή έξι συναρμόδιων υπουργών, έγινε δεκτή η εισήγηση του Ταμείου να προωθηθεί κατ΄απόλυτη προτεραιότητα η δωρεάν ανοικοδόμηση των σπιτιών που κάηκαν και τα οποία είναι πολλά. Πρόκειται, όπως είπε, για 1.077 κατοικίες που κάηκαν ολοσχερώς και 815 κατοικίες που κάηκαν μερικώς, στις πυρόπληκτες περιοχές της Πελοποννήσου, της Εύβοιας κλπ.
Υπάρχουν επίσης άλλου είδους κτίσματα που πρέπει να αποκατασταθούν (αποθήκες, στάβλοι κλπ). Από αυτά, 1.094 καταστράφηκαν εντελώς και 690 έχουν επιμέρους ζημιές. Συνολικά, μαζί με κάποια δημόσια κτίρια (εκκλησίες κ.ά.), θα ανοικοδομηθούν δωρεάν 3.800 κτίρια, ενώ για τον τρόπο ανοικοδόμησής τους το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ έχει καταρτίσει πλήρες πρόγραμμα.
«Συγκινητική η ανταπόκριση των πολιτών»
Οσον αφορά την ανταπόκριση των πολιτών στην έκκληση για βοήθεια στους πυρόπληκτους, ο κ. Μολυβιάτης τόνισε ότι ήταν "συγκινητική", σημειώνοντας ότι αυτή τη στιγμή το Ταμείο έχει κατατεθειμένα στον ειδικό λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδος 155.286.000 ευρώ, προερχόμενα από 89.000 δωρητές (στους οποίους περιλαμβάνονται οργανισμοί, εταιρείες και ιδιώτες) που προσέφεραν από 10 μέχρι 15.000.000 ευρώ, ανάλογα με τις δυνατότητές τους.
«Είναι ένα σημαντικότατο ποσό -τόνισε ο κ Μολυβιάτης- που οφείλεται στη γενναιοδωρία, την αλληλεγγύη και την αγάπη του ελληνικού λαού, ο οποίος όταν έρθει στο φιλότιμο κάνει πολύ αξιόλογα πράγματα».
Σε ερώτηση αν αντιμετώπισε δυσπιστία εκ μέρους των δωρητών, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών απάντησε ότι "υπάρχει ιδιαίτερη ευαισθησία για τη δυσπιστία του κόσμου που δεν είναι και αδικαιολόγητη, γι' αυτό δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην πλήρη διαφάνεια". Επισήμανε ακόμη ότι από το λογαριασμό στην Τράπεζα της Ελλάδος δεν μπορεί να εκταμιευθεί ούτε ένα ευρώ χωρίς τη συγκατάθεση του Ταμείου και διαβεβαίωσε ότι κάθε ευρώ θα "πιάσει τόπο" και θα υπάρχει συνεχής ενημέρωση για να ξέρουν οι άνθρωποι πού πηγαίνουν τα λεφτά τους, ενώ κάθε 2-3 μήνες θα ενημερώνεται η κοινή γνώμη για την εξέλιξη των εργασιών.
Mόνιμος ο χαρακτήρας του Ταμείου
Τέλος, σχετικά με τη διάρκεια λειτουργίας του νεοσύστατου Ταμείου Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών, ανέφερε ότι δεν είναι ad hoc, δεν θα περιορισθεί στους πυρόπληκτους, αλλά θα έχει μόνιμο χαρακτήρα, αφού δυστυχώς στον τόπο μας οι καταστροφές δεν σπανίζουν.
Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων