Talk of the market: Αναζητούνται συγκλίσεις

Τετάρτη, 22 Απριλίου 2020 11:17
UPD:11:21

Όσο οι τιμές του πετρελαίου κινούνται νευρικά και τα εταιρικά αποτελέσματα εγείρουν αβεβαιότητες για το μέλλον οι χρηματιστηριακοί δείκτες στις διεθνείς αγορές θα διολισθαίνουν. Όποια ανοδική αντίδραση σε συνέχεια των ισχυρών πιέσεων δεν θα κάνει μεγάλη διαφορά…

Στο ίδιο μοτίβο και το ελληνικό χρηματιστήριο, με τις τράπεζες να έχουν βυθίσει τον Γενικό Δείκτη κάτω από τις 600 μονάδες, την ώρα που αναζητώνται εργαλεία στήριξης της εθνικής οικονομίας εμπρός σε μια νέα κρίση αβέβαιης έντασης και διάρκειας.

Δύσκολο έργο για τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, η αυριανή τηλεδιάσκεψη με τους Ευρωπαίους ηγέτες ενόψει της διεκδίκησης ενός κοινού εργαλείου για τη διαχείριση της έκτακτης κατάστασης. Ζητούμενο είναι η σύγκλιση των απόψεων ώστε να μην υπονομευθεί η συνοχή και η αλληλεγγύη μεταξύ των μελών, που αποτελεί τον πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σύγκλιση είναι το ζητούμενο και στην ελληνική Βουλή, όπου αναμένεται την προσεχή εβδομάδα ενημέρωση από τον πρωθυπουργό για τα ανοιχτά θέματα της κρίσης.

Εκεί πιθανόν να ανοίξει η συζήτηση για την επάρκεια κεφαλαίων στο τραπεζικό σύστημα προκειμένου να διαχειριστεί τις νέες ανάγκες των επιχειρήσεων, σε συνέχεια και των δηλώσεων του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, που προτείνει τη δημιουργία “κακής τράπεζας” για την οριστική λύση με τα NPEs. Στο θέμα πήρε θέση ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και πρόεδρος του ΔΣ της Τράπεζας Πειραιώς Γιώργος Χατζηνικολάου, που συμμετείχε σε διαδικτυακή συζήτηση του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών. Είπε ότι δεν είναι αντίθετος με τη λύση μιας bad bank, ότι όλες οι λύσεις είναι καλοδεχούμενες αρκεί να εξεταστούν πρώτα καλά τα υφιστάμενα εργαλεία και να δοθούν λύσεις μέσα από αυτά όπως με την ενίσχυση του “Ηρακλή”.

Στο επίκεντρο σήμερα το θέμα της προστασίας της πρώτης κατοικίας. Θα συζητηθεί σε τηλεδιάσκεψη του κυβερνητικού επιτελείου με τεχνικά κλιμάκια και κατόπιν με εκπροσώπους των θεσμών. Στόχος είναι η παράταση του σημερινού καθεστώτος προστασίας - που λήγει σε 8 ημέρες - και η βελτίωση του νέου πτωχευτικού κώδικα που θα οδεύσει προς ψήφιση στη Βουλή εντός των επομένων μηνών. 

Σημαντική συμφωνία ενόψει του επόμενου κύκλου ανάπτυξής της έκλεισε η Skroutz Α.Ε. με την CVC Capital Partners θέτοντας τις βάσεις ώστε να εξελιχθεί από μια μηχανή αναζήτησης και σύγκρισης τιμών σε μια πλατφόρμα ολοκληρωμένων ηλεκτρονικών αγορών με πλήρες χαρτοφυλάκιο υπηρεσιών. Η συμφωνία, που τελεί υπό την έγκριση της Ελληνικής Επιτροπής Ανταγωνισμού και αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός των επομένων μήνών, προβλέπει ότι οι σημερινοί μέτοχοι και ιδρυτές της εταιρείας θα έχουν συμμετοχή στο management ελέγχοντας και την πλειοψηφία των μετοχών, τουλάχιστον 51%.

Μέχρι τις αρχές Ιουνίου αναμένεται να εκδικασθεί στο Πρωτοδικείο Ρεθύμνου το αίτημα εξυγίανσης της Creta Farms, λαμβάνοντας υπόψη τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων στον δικαστικό κλάδο. Σημειώνεται ότι χθες η Επιτροπή Ανταγωνισμού άναψε το πράσινο φως στη συμφωνία διάσωσής της εταιρείας υπό την Impala Hellas συμφερόντων της Bella Bulgaria του επιχειρηματία Δημήτρη Βιντζηλαίου, εγκρίνοντας τη συγκέντρωση που αφορά την απόκτηση ελέγχου από την Bella Bulgaria, μέσω της Impala Hellas, σε τμήμα του ενεργητικού και παθητικού της Creta Farms. 

Στο β’ τρίμηνο οι μεγαλύτερες επιπτώσεις του Covid-19 στην εμπορική κίνηση των λιμανιών. Ο ΟΛΘ ανακοίνωσε ότι η διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων και συμβατικού φορτίου στο β’ τρίμηνο του 2020 αναμένεται να παρουσιάσει μείωση 12% και 27% αντίστοιχα.

Aυξήθηκε σε 85,49% η συμμετοχή του ΟΠΑΠ στη Stoiximan σε συνέχεια της απόκτησης επιπλέον 15,48% της εταιρείας που δραστηριοποιείται στα τυχερά παιχνίδια μέσω διαδικτύου τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο.

Αύριο, 23 Απριλίου, ανακοινώνονται τα αποτελέσματα της ΔΕΗ για την οικονομική χρήση 2019.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα