Φορολογικά έσοδα 6,25 δισ. εξαρτώνται από πετρελαιοειδή

Τετάρτη, 22 Απριλίου 2020 07:36
UPD:07:36
Eurokinissi/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Από την έντυπη έκδοση

Του Θάνου Τσίρου
[email protected]

Η κατακόρυφη μείωση της ζήτησης στην εσωτερική αγορά προβληματίζει πολύ περισσότερο από το «γκρέμισμα» των τιμών του πετρελαίου. Ένα «γκρέμισμα» όμως το οποίο έρχεται να καταστήσει ακόμη πιο απρόβλεπτη την κατάσταση στην αγορά.

Στο οικονομικό επιτελείο δεν ρισκάρουν να «απομονώσουν» τον παράγοντα της κατάρρευσης των τιμών του «μαύρου χρυσού», προκειμένου να μετρήσουν τις συνέπειες, καθώς το ζητούμενο σε αυτή τη φάση είναι να προσπαθεί να δει κανείς τη μεγάλη εικόνα. Από τα πετρελαιοειδή εξαρτάται περίπου το 12% των φορολογικών εσόδων της χώρας ή πάνω από 6 δισ. ευρώ, καθώς εκτός από τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης πρέπει να προσμετρηθούν και οι επιπτώσεις στον ΦΠΑ.

Ωστόσο, τα έσοδα από τους φόρους στα πετρελαιοειδή εξαρτώνται πολύ περισσότερο από τον όγκο των πωλήσεων και λιγότερο από την εξέλιξη των τιμών. Και αυτό διότι οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης, που αποφέρουν πάνω από 4,3 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση, υπολογίζονται με ένα συγκεκριμένο ποσό ανά λίτρο και όχι με έναν συντελεστή, όπως συμβαίνει με τον ΦΠΑ. 

Έτσι, η απόδοση των ειδικών φόρων εξαρτάται αποκλειστικά από τις ποσότητες που θα αλλάξουν χέρια. Από την άλλη, η αξία των συναλλαγών στα πετρελαιοειδή, εισαγωγές και εξαγωγές, επηρεάζει άμεσα την εικόνα του ΑΕΠ.


Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στη Ναυτεμπορική



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα