Πετρέλαιο: Ριάντ και Μόσχα παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις

Τρίτη, 21 Απριλίου 2020 17:46
UPD:17:49
REUTERS/CHRISTIAN HARTMANN

Η Σαουδική Αραβία διαβεβαίωσε σήμερα ότι «παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις στις αγορές πετρελαίου και είναι έτοιμη να λάβει «κάθε επιπρόσθετο μέτρο», αφότου οι τιμές του αργού έπεσαν σε ιστορικό χαμηλό.

Πρώτος εξαγωγέας αργού παγκοσμίως, το βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας «είναι αποφασισμένο να διασφαλίσει τη σταθερότητα της πετρελαϊκής αγοράς και επιβεβαιώνει τη δέσμευσή του με τη Ρωσία προκειμένου να εφαρμόσει τις μειώσεις (της παραγωγής) για τα επόμενα δύο χρόνια» όπως μεταδίδει το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων SPA, επικαλούμενο το σχετικό δελτίο Τύπου που εξέδωσε η κυβέρνηση.

Τις εξελίξεις στις διεθνείς αγορές πετρελαίου παρακολουθεί και η Ρωσία, αποδίδοντας σε κερδοσκοπικά παιχνίδια τη χθεσινή βουτιά των τιμών στο συμβόλαιο Μαϊου σε αρνητικά επίπεδα. Η πτώση των ιτμών δεν συνιστούν αφορμή για εξαιρετικά αρνητικές εκτιμήσεις της πραγματικότητας, με το Κρεμλίνο να αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν επαφές, εφόσον χρειασθεί, με τη συμμαχία ΟΠΕΚ+.

«Όσον αφορά στο πανδαιμόνιο με τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης (Futures), είναι μια απόλυτα κερδοσκοπική στιγμή, μια καθαρά εμπορική στιγμή, η οποία σχετίζεται με την ημερομηνία κλεισίματος των συναλλαγών των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης του Μαΐου», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ

Κατά την άποψή του, «αναμφισβήτητα δεν πρέπει να προσδίδουμε σε κάτι τέτοιο χαρακτηριστικά ενός 'τέλους του κόσμου'». Είπε μάλιστα ότι «οι εμπειρογνώμονες γνωρίζουν άριστα ότι αυτή η εξέλιξη δεν συνιστά αφορμή για να γίνονται εξαιρετικά αρνητικές εκτιμήσεις για την τρέχουσα πραγματικότητα, επειδή οι τιμές του πετρελαίου αν και δεν δείχνουν μια θετική δυναμική, δεν έχουν υποστεί τέτοια πτώση όπως αυτό συνέβη με τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης».

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου είπε επίσης πως «η κατάσταση αυτή δεν είναι ευχάριστη, αλλά παρ' όλα αυτά, δεν πρέπει να συνδέεται με την σημερινή τρέχουσα δυναμική των τιμών του πετρελαίου» και «είναι αυτονόητο πως παρακολουθούμε πολύ προσεκτικά την δυναμική των αλλαγών στις τιμές πετρελαίου».

nsftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, Reuters

 

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα