Απώλειες για τρίτη συνεδρίαση

Η τεχνολογική άνοδος αναζωογόνησε τη Wall Street
Τρίτη, 23 Οκτωβρίου 2007 00:01

ΟΙ ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ για την οικονομική ανάπτυξη «βύθισαν» τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση, με τους βασικούς δείκτες να χάνουν πάνω από μία εκατοστιαία μονάδα, ενώ στη Wall Street τεχνολογική άνοδος αναζωογόνησε την αγορά μετά το sell off της Μαύρης Παρασκευής.

Παρά τις απώλειες στις αγορές, η Lehman Brothers δηλώνει σε χθεσινή έκθεσή της για την ευρωπαϊκή στρατηγική ότι αναμένει περαιτέρω ράλι στις μετοχές της Γηραιάς Ηπείρου μέχρι τα τέλη του έτους. Αναφέρεται ότι όλοι οι δείκτες της, τόσο οι βραχυπρόθεσμοι όσο και οι μακροπρόθεσμοι, δίνουν ισχυρό θετικό σήμα για τις μετοχές.

Με απώλειες μεγαλύτερες του 1% τερμάτισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ενώ η Wall Street έλαβε ώθηση από το Nasdaq σε μια προσπάθεια ανάκαμψης από τη «βουτιά» της Παρασκευής εν μέσω ανησυχιών για επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας το 2008 και τις επιπτώσεις του υψηλού κόστους ενέργειας, παρά τη χθεσινή υποχώρηση στις εταιρικές κερδοφορίες.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Dow Jones Stoxx 600 υποχώρησε 1,3%, στις 375,81 μονάδες, στο χαμηλότερο από τις 26 Σεπτεμβρίου, ενώ με απώλειες έκλεισαν οι εθνικοί δείκτες και στα 18 χρηματιστήρια της Δυτικής Ευρώπης.

Στο Λονδίνο o FTSE 100 έκλεισε με απώλειες 1,05%, στις 6.459,30 μονάδες, στο Παρίσι ο CAC 40, μειωμένος κατά 1,38%, στις 5.661,27 μονάδες, και στη Φραγκφούρτη ο DAX χαμηλότερα κατά 1,13%, στις 7.794,94 μονάδες.

Στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων στην Ευρώπη βρέθηκε ο μεταλλευτικός τομέας μετά την υποχώρηση των τιμών του χαλκού.

Στον τραπεζικό κλάδο η Royal Bank of Scotland και η Barclays ηγήθηκαν των απωλειών, καθώς η Credit Suisse υποβάθμισε τις εκτιμήσεις της για τις βρετανικές τράπεζες.

Το κλίμα επιδείνωσαν οι εκτιμήσεις του G-7 ότι η πρόσφατη αναταραχή στις αγορές, οι υψηλές τιμές του πετρελαίου και η ύφεση στην αγορά κατοικίας των ΗΠΑ θα υπονομεύσουν την παγκόσμια οικονομία.

Να σημειωθεί ότι ο δείκτης S&P 500 έχει υποχωρήσει 4,1% μετά το ρεκόρ στις 9 Οκτωβρίου, υπό το βάρος των απογοητευτικών αποτελεσμάτων μιας σειράς εταιρειών, των Bank of America, Alcoa και Caterpillar συμπεριλαμβανομένων.

Ο Nikkei υποχώρησε κατά 2,2%, στο κατώτερο τεσσάρων εβδομάδων.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα