Talk of the market: To oρόσημο, οι ευθύνες και οι κόντρες

Τρίτη, 21 Απριλίου 2020 11:27
UPD:11:35

Ανακάμπτει το πετρέλαιο μετά τη χθεσινή ιστορική βουτιά, στον απόηχο της κατάρρευσης της ζήτησης από τις παγκόσμιες αγορές, δείγμα της κρίσης που έχει ξεσπάσει στον πετρελαϊκό κλάδο.

Εντωμεταξύ, ενόψει της σταδιακής άρσης του lockdown - για την Ελλάδα ημερομηνία ορόσημο είναι η 3η Μαϊου - ανοίγει η συζήτηση για τις ευθύνες αναφορικά με την μη έγκαιρη αντίδραση των κυβερνήσεων στην πανδημία ενώ έρχονται στο προσκήνιο οι κόντρες των δυτικών χωρών με την Κίνα για τους χειρισμούς της. Μετά τις ΗΠΑ και η Γερμανία ζητά διαφάνεια για το πώς αναπτύχθηκε ο ιός.

Aξιωματούχοι της ΕΚΤ έχουν πραγματοποιήσει συνομιλίες υψηλού επιπέδου με ομολόγους τους στις Βρυξέλλες σχετικά με τη δημιουργία μιας “κακής τράπεζας” στην Ευρωζώνη για τα δισεκατομμύρια ευρώ τοξικών χρεών που έχουν συσσωρευτεί. Σύμφωνα με δημοσίευμα των FT το σχέδιο για την αντιμετώπιση των χρεών που έχουν απομείνει από την οικονομική κρίση του 2008 προωθείται από ανώτερους αξιωματούχους της ΕΚΤ που ανησυχούν ότι η πανδημία θα προκαλέσει μια νέα αύξηση στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Ωστόσο, η ιδέα αντιμετωπίζει έντονη κριτική. 

 

Το μάθημα από την κρίση είναι ότι μόνο με μια κακή τράπεζα μπορούμε να απαλλαγούμε γρήγορα από τα NPL”, δήλωσε ο Γιάννης Στουρνάρας, διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ. “Θα μπορούσε να είναι σε ευρωπαϊκό ή εθνικό επίπεδο. Αλλά πρέπει να συμβεί γρήγορα”, τόνισε. Σημειώνεται ότι το μερίδιο των τοξικών δανείων για τις ελληνικές τράπεζες ανέρχεται σε 35% των συνολικών δανείων τους. Αν και έχουν μειώσει τα επισφαλή δάνειά τους κατά περίπου 40% σε τέσσερα χρόνια, τα σχέδια για πώληση άνω των 32 δισ. ευρώ NPL είναι πιθανό να επηρεαστούν από την κρίση του Covid-19 και ο κ. Στουρνάρας θεωρεί ότι ο καλύτερος τρόπος για να διορθωθούν γρήγορα οι ισολογισμοί των τραπεζών είναι μέσω μιας “κακής" τράπεζας.

 

Στο 67,91% ανήλθε το ποσοστό της ΔΕΗ στο σύνολο της Μηνιαίας Προμήθειας με βάση το δελτίο του Χρηματιστηρίου Ενέργειας για τον Μάρτιο, από 69,65% τον προηγούμενο μήνα. Συγκριτικά με τον Μάρτιο του 2019 σημειώθηκε σημαντική μείωση κατά 6% της ζήτησης αλλά και εντυπωσιακή μείωση της Οριακής Τιμής Συστήματος κατά 27,1%.

 

Το αμερικανικό fund QCM “ξαναχτύπησε” δύο χρόνια μετά τις αποκαλύψεις για το σκάνδαλο στον όμιλο Folli Follie, με τα πυρά αυτή τη φορά να αφορούν την ελληνικών συμφερόντων εταιρεία streaming μουσικής Akazoo S.A., της οποίας η μετοχή κατέρρευσε στον Nasdaq όπου είναι εισηγμένη. Τα στοιχεία που προέκυψαν από την έρευνα αμφισβητούν τους ισχυρισμούς της Akazoo για μια επιτυχημένη πλατφόρμα streaming μουσικής, με 44 εκατ. χρήστες, 5,5 εκατ. συνδρομητές, ετήσια έσοδα περίπου 140 εκατ. δολ. και ρυθμό ανάπτυξης εσόδων 39%. Η QCM προειδοποιεί ότι η εταιρεία "θα καταρρεύσει σαν χάρτινος πύργος”.

 

Πτώση 15,4% εμφάνισε τον Μάρτιο η διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων στο λιμάνι του Πειραιά, σύμφωνα με τα μηνιαία στοιχεία της Cosco Shipping Ports, μητρικής του ΣΕΠ, που διαχειρίζεται τις δύο προβλήτες του λιμανιού. Σε επίπεδο τριμήνου η πτώση διαμορφώνεται σε 2,4% συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι. Ο Πειραιάς ωστόσο δεν είναι το μόνο λιμάνι στο στο οποίο η εταιρεία καταγράφει πτώση εξαιτίας των παράπλευρων απωλειών της πανδημίας. Σε ορισμένα λιμάνια σταθμούς εμπορευματοκιβωτίων η πτώση είναι δραματική, όπως στο δέλτα του ποταμού Yangtze, όπου στο α’ τρίμηνο ξεπερνά το 70%

 

Μείωση σε καθαρά κέρδη και ταμειακές ροές το 2020 προβλέπει για τον ΟΠΑΠ η S&P, ως αποτέλεσμα του lockdown που συνεπάγεται κλειστά πρακτορεία για τρείς μήνες, όπως προβλέπει ο οίκος υποβαθμίζοντας την εισηγμένη εταιρεία σε B+ με αρνητικό outlook. 

 

Αλλάζουν άρδην οι καταναλωτικές συνήθειες λόγω πανδημίας. Σύμφωνα με έρευνα της Nielsen ποσοστό 49% των Ελλήνων δήλωσαν ότι προτίθενται να μειώσουν τις επισκέψεις στα φυσικά καταστήματα των super market σε μια προσπάθεια να αποφύγουν όσο περισσότερο γίνεται τον συνωστισμό. Γι’αυτό άλλωστε και τα μεγαλύτερα καταστήματα, άνω των 2΄500 τ.μ. αναπτύσσονται ταχύτερα, με ρυθμό 20,1%. Επίσης η έρευνα έδειξε ότι 46% των Ελλήνων σχεδιάζουν να μαγειρεύουν περισσότερο στο σπίτι.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα