Πέντε νέα πλοία στο στόλο της Danaos Corporation

Τρίτη, 23 Οκτωβρίου 2007 10:57

ΜΙΑ νέα «γιγαντιαία» παραγγελία πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων ανακοίνωσε χθες η Danaos Corporation. Η εισηγμένη στο NYSE ελληνική ναυτιλιακή εταιρεία του Ομίλου Κούστα, προχώρησε στην υπογραφή συμβολαίων με τα ναυπηγεία Hyundai Samho Heavy Industries για την κατασκευή πέντε πλοίων Post Panamax χωρητικότητας 12.600 TEU το ένα συνολικής αξίας 830 εκατ. δολ.

Τα πλοία που είναι τα μεγαλύτερα του τύπου αυτού στον κόσμο, θα παραληφθούν από την Danaos το διάστημα μεταξύ Ιανουαρίου και Αυγούστου του 2011. Επίσης όπως ανακοινώθηκε και τα πέντε πλοία έχουν ναυλωθεί ήδη για ένα διάστημα 12 ετών σε μεγάλη διεθνή εταιρεία διαχείρισης containerships. Το νέο συμβόλαιο ανεβάζει το συνολικό αριθμό των πλοίων που έχει υπό ναυπήγηση η danaos στα 32, συνολικής χωρητικότητας 217.421 TEU ή στο 150% του στόλου που ελέγχει ήδη.

Το νέο ναυπηγικό πρόγραμμα θα χρηματοδοτηθεί από ίδια κεφάλαια της εταιρείας και δανεισμό και εκτιμάται ότι με την παραλαβή τους τα πέντε πλοία θα συνεισφέρουν στα EBITDA της εταιρείας 92 εκατ. δολ. το πρώτο χρόνο.

Σε δήλωση του ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Δρ. Γιάννης Κούστας τόνισε μεταξύ άλλων ότι προχωρήσαμε στην παραγγελία ενός τύπου πλοίου που έχει τη μεγαλύτερο διαθέσιμο μέγεθος στον κόσμο. Η κίνηση αυτή τοποθετεί τη Danaos μεταξύ των μεγαλύτερων εταιρειών στον τομέα των containerships, πρόσθεσε και κατάληξε λέγοντας ότι τα συμβολαιοποιημένα έσοδα της danaos για τα επόμενα χρόνια έχουν φθάσει στα 6,5 δισ. δολ.

Επισημαίνεται ότι η Danaos Corporation ελέγχει σήμερα ένα στόλο από 36 πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, χωρητικότητας 147.472 TEUs τα οποία είναι χρονοναυλωμένα στις μεγαλύτερες εταιρείες διαχείρισης (liners) του κόσμου και είναι η μεγαλύτερη ναυτιλιακή εταιρεία πλοιοκτήτρια πλοίων του τύπου αυτού του NYSE με κεφαλαιοποίηση 1,9 δισ. δολ.

Με την ολοκλήρωση όλου του ναυπηγικού προγράμματος θα ελέγχει ένα στόλο από 68 πλοία συνολικής χωρητικότητας 364.893 TEU.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα