Oμόλογα: Φήμες για παρέμβαση της ΕΚΤ ρίχνουν το κόστος δανεισμού της Ιταλίας

Πέμπτη, 16 Απριλίου 2020 15:36
UPD:15:42
REUTERS/LUCAS JACKSON

Σημαντική αποκλιμάκωση, έως και 20 μονάδες βάσης, στις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της Ιταλίας, με την αισθητή μείωση του ιταλικού κόστους δανεισμού να φουντώνει τα σενάρια για παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην ευρωπαϊκή αγορά κρατικού χρέους.

Η Ιταλία βρισκόταν στο μάτι του κυκλώνα στις προηγούμενες συνεδριάσεις, με τους επενδυτές να διεκδικούν υψηλότερο premium για τοποθετήσεις σε ιταλικούς τίτλους έναντι των αντίστοιχων γερμανικών, εν μέσω της απογοήτευσης των επενδυτών για το πακέτο μέτρων που συμφωνήθηκε στο Eurogroup της προηγούμενης εβδομάδας.

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης συμφώνησαν σε δέσμη μέτρων άνω του μισού τρισ. ευρώ, όχι όμως και στην έκδοση ενός κοινού ευρω-ομολόγου για τη χρηματοδότηση της οικονομικής ανάκαμψης, ένα βήμα που ζητούν χώρες όπως η Ιταλία.

Ο κλοιός πιέσεων γύρω από το ιταλικό χρέος χαλάρωσε σήμερα, με την απόδοση του ιταλικού 10ετούς να υποχωρεί έως και 15 μονάδες βάσης, στο 1,735% με το spread έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου να περιορίζεται στις 216 μονάδες βάσης. Η απόδοση του διετούς υποχώρησε έως και 20 μονάδες βάσης, στο 0,86%.

Παράγοντες της αγοράς απέδωσαν την αποκλιμάκωση στο κόστος δανεισμού της Ιταλίας σε ενδεχόμενη παρέμβαση της ΕΚΤ. «Υποψιάζομαι ότι η ΕΚΤ παρεμβαίνει στις αγορές ομολόγων, καθώς βλεπει ενδείξεις μεγάλων αποκλίσεων μεταξύ της Ιταλιας και άλλων χωρών», δηλώνει στο Reuters ο Φρέντερικ Ντούκροζετ, στρατηγικός αναλυτής στην Pictet Wealth Management.

Σταθερή, λίγο πάνω από το 2% παρέμενε η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου.

naftemporiki.gr
   



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα