Αύξηση εσόδων από τον τουρισμό κατά 3%-3,5%

+6% οι αφίξεις
Τρίτη, 23 Οκτωβρίου 2007 14:51

Αύξηση των εσόδων από τον τουρισμό κατά 3%-3,5% και των αφίξεων κατά 5,5%-6% σημειώθηκε φέτος σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), Σταύρο Ανδρεάδη.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για την 23η διεθνή έκθεση "Philoxenia" που ξεκινά την 1/11, ο κ.Ανδρέαδης αναφερόμενος στο προσχέδιο του ΥΠΕΧΩΔΕ για το Ειδικό Χωροταξικό Σχέδιο Τουρισμού, παρατήρησε ότι δεν άφησε καθόλου ικανοποιημένο κανέναν στον τουρισμό, ενώ υποστήριξε ότι καταρτίστηκε ερήμην της τουριστικής οικογένειας και του υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης. Πρόσθεσε δε ότι πρέπει να αξιοποιηθεί η μελέτη: "Σχέδιο Μάρκετινγκ Ελληνικού Τουρισμού", κόστους 2 εκατ. ευρώ, που ο ΣΕΤΕ είχε αναθέσει στην "International Tourism Consultants, THR Barcelona".

Νέα ξενοδοχεία πολυτελείας σε Χαλκιδική, Πιερία, Πέλλα

Eν τω μεταξύ, 20 ξενοδοχειακές μονάδες, πέντε ή τεσσάρων αστέρων, βρίσκονται υπό κατασκευή στην Κεντρική Μακεδονία και αναμένεται να ολοκληρωθούν το 2008-2009, σύμφωνα με τον προϊστάμενο της αρμόδιας περιφερειακής διεύθυνσης ΕΟΤ, Θωμά Γκουτάντζη.

Από τις νέες μονάδες, δέκα (εννέα πέντε αστέρων και μία τεσσάρων) κατασκευάζονται στη Χαλκιδική (συνολική δυναμικότητα 2.200 κλινών), έξι στην Πέλλα (με 417 κλίνες συνολικά) και τέσσερις στην Πιερία (660 κλινών).

Κατά τον κ.Γκουτάντζη, μόνο οι αφιχθέντες αεροπορικώς τουρίστες στην Κ.Μακεδονία ήταν φέτος -μέχρι στιγμής- περισσότεροι κατά 8,3%. Ο συνολικός τουρισμός στη Χαλκιδική εκτιμάται ότι θα κλείσει με αύξηση 6,5%. Οι οιωνοί για το 2008 παραμένουν καλοί, μετά και την ένταξη Βουλγαρίας-Ρουμανίας στην ΕΕ.

Αυξημένες παρουσιάζονται και οι πληρότητες των ξενοδοχείων της Θεσσαλονίκης (47,5%, από 44,5% πέρυσι), ωστόσο παρ' όλο που το ξενοδοχειακό δυναμικό της Θεσσαλονίκης διπλασιάστηκε στην περίοδο 1995-2007, οι διανυκτερεύσεις αυξήθηκαν κατά μόλις 25% (σε 1,6 εκατ.).

Σύμφωνα εξάλλου με τον δρ. Θωμά Μαυροδόντη, καθηγητή Τουριστικής Οικονομίας Τ.Ε.Ι. Θεσσαλονίκης, ο ελληνικός τουρισμός πρέπει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της εξάρτησης από τους tour operators. Ενδεικτικό είναι ότι σε ένα "πακέτο" 1.000 ευρώ, μόλις τα 400 «μπαίνουν» στην Ελλάδα και τα υπόλοιπα μένουν στην αλλοδαπή.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα