«Oμάδα κρούσης» αναζητούν οι επιχειρήσεις για την ώρα της επανεκκίνησης 

Δευτέρα, 13 Απριλίου 2020 12:17
UPD:12:25
Shutterstock

Καλές πρακτικές από το παγκόσμιο δίκτυο της Weber Shandwick παρουσιάζει το ελληνικό γραφείο δίνοντας έμφαση σε τομείς όπως η διαχείριση κρίσεων, το change management, το CEO’s brand leadership & personal reputation, η εταιρική επικοινωνία και το brand PR. 

Ένα από τα θέματα που αναλύει είναι τα νέα δεδομένα στη διοίκηση των εταιρειών. Βασική προτεραιότητα των εταιρειών που αντιμετώπισαν και συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν την τρέχουσα κρίση είναι η δημιουργία «ειδικής ομάδας κρούσης». Σε άλλες περιόδους, αυτή θα ήταν η ομάδα που θα διαχειριζόταν μία εταιρική κρίση. Στην παρούσα φάση ο ρόλος της είναι διευρυμένος και καθοριστικός. Είναι η ομάδα που θα εκπονήσει ειδικά σχέδια (proactive και reactive) για την αντιμετώπιση πιθανών κρουσμάτων Covid-19 εντός του οργανισμού και αυτή που θα κληθεί να διαχειριστεί το νέο πλαίσιο λειτουργίας του κατά την επιστροφή στην νέα κανονικότητα. 

H παρούσα κρίση αλλάζει επαρκώς τα δεδομένα ώστε την επόμενη μέρα να μη μιλάμε για τη δυνατότητα ενός απλού restart ενός οργανισμού αλλά μίας μεγάλης επαναφοράς του. Είναι κοινότυπος ως ισχυρισμός, αλλά μία επιτυχημένη αντιμετώπιση κρίσης πράγματι αποτελεί ευκαιρία. Η σωστή αντίδραση προσφέρει δυναμική ικανή να σε οδηγήσει σε καλύτερα επίπεδα από την προ κρίσης εποχή. Η σημερινή πρωτόγνωρη κρίση, λόγω του μεγέθους και του είδους της προσφέρεται για «ολική επαναφορά» ακόμη και οργανισμών που βρίσκονταν σε κάμψη στην προ Covid-19 εποχή. 

Ερμηνεύοντας, συνεπώς, την κρίση μια «μεγάλη επαναφορά» και όχι απλά ως μια «επανεκκίνηση», υπάρχουν τουλάχιστον δύο κεντρικά πεδία προς αξιολόγηση από τις επιχειρήσεις τα οποία οφείλουν να μπουν στο επίκεντρο κάθε νέας εταιρικής ατζέντας:

- Το παρόν και το μέλλον του τρόπου εργασίας: Εν μέσω της τρέχουσας κρίσης, οι επιχειρήσεις -αν δεν το έχουν ήδη πράξει- οφείλουν να σκεφθούν πώς να δημιουργήσουν νέους τρόπους κατάρτισης και απασχόλησης των εργαζομένων τους. Παράλληλα, καλούνται να σχεδιάσουν τον τρόπο εργασίας τους κατά τη διάρκεια της μετάβασης στη «νέα κανονικότητα» αλλά και στην περίοδο μετά την κρίση. Είναι εξαιρετικά πιθανό ένα σημαντικό μέρος μεθόδων που εφαρμόστηκαν εν μέσω COVID-19 να διατηρηθούν για λόγους αποτελεσματικότητας, κόστους, κ.λπ. 

- Η αντιμετώπιση επειγόντων κοινωνικών ζητημάτων: Από τους παγκόσμιους στόχους του ΟΗΕ, οι οργανισμοί καλούνται να δώσουν ιδιαίτερη έμφαση στην αντιμετώπιση της ανισότητας - ειδικά τώρα που ο COVID-19 έχει προκαλέσει πλήγμα στους χαμηλόμισθους εργαζόμενους. Παράλληλα, η κλιματική αλλαγή παραμένει μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις στον κόσμο. Ταυτόχρονα, η ESG ατζέντα (Environment, Social, Governance) αποκτά υψηλότερη προτεραιότητα. Οι οργανισμοί καλούνται ταυτόχρονα και εν μέσω συνθηκών πρωτόγνωρης κρίσης αφενός να καινοτομήσουν και να πετύχουν επιχειρηματική ανάπτυξη που ωφελεί το σύνολο της εταιρείας και αφετέρου να αποδείξουν έμπρακτα την υπευθυνότητά τους απέναντι στο περιβάλλον, την κοινωνία και την εταιρική διακυβέρνηση.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα