Aντίθετη η ΓΣΕΒΕΕ σε αύξηση του ΦΠΑ

Τετάρτη, 24 Οκτωβρίου 2007 16:06

Ενδεχόμενη αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ, σε συνδυασμό με τις αυξήσεις στα καύσιμα, τα σιτηρά, τα γαλακτοκομικά, τα κρέατα, τη ΔΕΗ, τις συγκοινωνίες, θα πυροδοτήσουν μεταξύ άλλων κλίμα ανατιμήσεων άνευ προηγουμένου στην αγορά, γιατί όλες αυτές οι αυξήσεις δεν είναι δυνατόν να απορροφηθούν από τις επιχειρήσεις.

Τα παραπάνω τονίζει η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) σε επιστολή της προς τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφη, από τον οποίο ζήτησε να τοποθετηθεί με σαφήνεια επί του θέματος.

Αναλυτικά, όπως αναφέρει η ΓΣΕΒΕΕ, εάν επιλεγεί το δυσμενές σενάριο έστω και κατά μία μονάδας αύξησης του ΦΠΑ (10%, 20%):

- Η αύξηση κατά μία μονάδα των συντελεστών ΦΠΑ σημαίνει αύξηση 11% της φορολόγησης στα είδη ευρείας κατανάλωσης (τρόφιμα κλπ) που βρίσκονται σήμερα στον συντελεστή 9% και αύξηση 5,5% της φορολογίας των υπολοίπων που βρίσκονται στον συντελεστή 19%. Δηλαδή τα βασικά είδη επιβαρύνονται αναλογικά στο διπλάσιο.

- Με δεδομένη τη μείωση του διαθέσιμου προς κατανάλωση εισοδήματος, θα μειωθεί και ο τζίρος στην αγορά, με πολύ μεγάλο κίνδυνο να οδηγηθεί τελικά η οικονομία σε ύφεση. Θα υπάρξουν επιπτώσεις στην ανάπτυξη, η οποία στην Ελλάδα βασίζεται κατά κύριο λόγο στην ιδιωτική κατανάλωση.

- Ένα τέτοιο μέτρο θα δημιουργήσει προβλήματα ανταγωνιστικότητας ιδιαίτερα στην τουριστική βιομηχανία και στις εξαγωγές.

- Θα πρέπει να ληφθούν επίσης σοβαρά υπόψη οι αντοχές του εισοδήματος προς κατανάλωση. Είναι δε πιθανόν να μην πραγματοποιηθούν και οι προσδοκίες για μεγαλύτερα έσοδα στο κράτος.

«Η διπλάσια αύξηση του ΦΠΑ σε είδη ευρείας κατανάλωσης (τρόφιμα) σε σχέση με τα άλλα είδη θα συνδράμει σε ακόμη μεγαλύτερη διεύρυνση της φτώχειας στην Ελλάδα», καταλήγει η επιστολή.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα