Με 18 τρισ. δολ. η οικονομία στη μάχη κατά του Covid-19

Κυβερνήσεις και κεντρικές τράπεζες βγάζουν τα «μπαζούκας» σε δημοσιονομικό και νομισματικό επίπεδο για τη στήριξη επιχειρήσεων
Δευτέρα, 13 Απριλίου 2020 10:57
UPD:10:57
REUTERS/Dado Ruvic

Από την έντυπη έκδοση

Τα «μπαζούκας» γέμισαν οι κυβερνήσεις και οι κεντρικές τράπεζες ανά τον κόσμο, αλλά ακόμη το «αποτέλεσμα δεν έχει ηχήσει». Οι διαμορφωτές πολιτικής του πλανήτη πήραν πρωτόγνωρα μέτρα, δημοσιονομικής και νομισματικής φύσης, ύψους άνω των 13 τρισ. δολαρίων συνολικά, για να στηρίξουν τις οικονομίες τους που χτυπήθηκαν τα μέγιστα από την πανδημία του κορονοϊού. 

Σε αυτά θα πρέπει να προστεθεί και η ανακοίνωση του G20 στις 26 Μαρτίου ότι θα διοχετεύσει περισσότερα από 5 τρισ. δολ. στην παγκόσμια οικονομία για να ανακόψει την κατάρρευση των θέσεων εργασίας και τις απώλειες εισοδήματος, κάνοντας «ό,τι χρειαστεί» στη μάχη κατά της πανδημίας.  
    
Στις ΗΠΑ

Νομισματικά μέτρα στήριξης: Οι ΗΠΑ μείωσαν τα επιτόκια σε δύο έκτακτες συνεδριάσεις -στις 3 Μαρτίου με μείωση 50 μονάδων βάσης και στις 15 Μαρτίου με μείωση 100 μονάδων βάσης- με το βασικό επιτόκιο πλέον στο εύρος διακύμανσης 0% έως 0,25%, ενώ παράλληλα δεσμεύθηκαν για πρόγραμμα αγοράς ενεργητικού αξίας 700 δισ. δολαρίων. Στις 23 Μαρτίου, υποσχέθηκαν απεριόριστο, με ανοικτή ημερομηνία QE, συμπεριλαμβανομένων και αγορών εταιρικών ομολόγων ή ομολόγων περιφερειακών αρχών. 

Επίσης, εκτός από τα τρισ. δολάρια που διοχέτευσε στις αγορές μέσω συμφωνιών repos, τις γραμμές ανταλλαγής νομισμάτων με άλλες κορυφαίες κεντρικές τράπεζες του πλανήτη για τη διοχέτευση ρευστότητας, τα προγράμματα στήριξης διαπραγματεύσιμων αμοιβαίων, τη χαλάρωση των κεφαλαιακών «μαξιλαριών», τη χρηματοδότηση επιχειρήσεων, η Fed απελευθέρωσε στις 9 Απριλίου 2,3 τρισ. δολάρια για να στηρίξει τοπικές κυβερνήσεις και να βοηθήσει μικρές και μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις.

Δημοσιονομικά μέτρα στήριξης: Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε στις 27 Μαρτίου πακέτο μέτρων στήριξης ύψους 2,2 τρισ. δολαρίων - το μεγαλύτερο στην ιστορία των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένου και ενός ποσού 500 δισ. δολαρίων για τη βοήθεια των χειρότερα πληγέντων κλάδων της οικονομίας και εφάπαξ καταβολής ποσού έως 3.000 δολαρίων σε εκατομμύρια αμερικανικές οικογένειες.     

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στη Ναυτεμπορική



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα