Κάθε μήνα η κρίση στοιχίζει στο ΑΕΠ 2,5 μονάδες, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών σημειώνοντας ότι η Ελλάδα κινδυνεύει με βαθιά ύφεση λόγω των απωλειών στον τουρισμό.
Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Θέμα 104,6 FM» ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι η μεγάλη συμμετοχή του τουρισμού στην ελληνική oικονομία την κάνει πιο ευάλωτη στην κρίση. Ο ίδιος αναγνώρισε ότι αν και η αρχική πρόβλεψη για την πορεία του ΑΕΠ το 2020 ήταν καλύτερη στην Ελλάδα από ό,τι στα άλλα κράτη μέλη, πλέον εκτιμάται ότι η ύφεση θα είναι στα ίδια επίπεδα με τις προβλέψεις για τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη, φέρνοντας μείωση του ΑΕΠ κατά 5%-10% φέτος.
Ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε πως στο τελευταίο Eurogroup η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτίμησε την ύφεση στην Ευρώπη από 5% έως 10% και πως «κάθε εβδομάδα επικαιροποιούνται οι προβλέψεις δυστυχώς προς το δυσμενέστερο». «Η Ελλάδα που είχε ξεκινήσει με καλύτερη και υψηλότερη δυναμική από τις άλλες χώρες, εκτιμούσαν όλοι θα έχει υπερδιπλάσιο αριθμό οικονομικής μεγέθυνσης σε σχέση με την Ευρώπη, θα είναι περίπου στο ύψος της ύφεσης της Ευρώπης λόγω της μεγαλύτερης έκθεσής από τον τουρισμό μας», εξήγησε.
Ερωτηθείς αν θα υπάρξει επιείκεια σε ό,τι αφορά το χρέος απάντησε ότι ελήφθησαν σημαντικές αποφάσεις σε ό,τι αφορά τη δημοσιονομική χαλάρωση και η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να αξιοποιήσει τις δημοσιονομικές δαπάνες. Σε ό,τι αφορά το ταμειακό ερώτημα έχουμε τη δυνατότητα να χρηματοδοτήσουμε την κρίση υπό όρους, έχουμε σήμερα ένα μαξιλάρι ασφαλείας καιπροέχει να αντιμετωπίσουμε την κρίση με αποτελεσματικότητα, είπε.
Για τα μέτρα που έχουν ληφθεί σημείωσε πωςη κυβέρνηση προσπαθεί να δώσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο το οποίο διαρκώς εμπλουτίζει» και έκανε λόγο για μια «ορθολογική προσέγγιση» επισημαίνοντας ότι θα εξαρτηθεί από το πώς θα λειτουργήσει η οικονομία τους επόμενους μήνες.