Κράτει του θαλάσσιου εμπορίου με πτώση 4% το 2020 λόγω Covid-19

Εκτιμήσεις της Clarksons Research για μείωση της ζήτησης σε 350 εκατ. τόνους
Σάββατο, 11 Απριλίου 2020 10:45

Από την έντυπη έκδοση

Αντιμέτωπη με μια σημαντική πτώση της ζήτησης, λόγω της επιδημίας του κορονοϊού, είναι η παγκόσμια ναυτιλία, που μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση του θαλάσσιου εμπορίου κατά 4% το 2020 σε σύγκριση με τον προηγούμενο χρόνο. Αν επιβεβαιωθεί αυτό το σενάριο, θα πρόκειται για μια επιστροφή στην εικόνα που παρουσίασε το παγκόσμιο διά θαλάσσης εμπόριο τη διετία 2008-2009 της μεγάλης οικονομικής κρίσης.

Σύμφωνα με υπολογισμούς της Clarksons Research, η μείωση της ζήτησης μπορεί να φθάσει φέτος τους 350 εκατ. τόνους, που σημαίνει πτώση του εμπορίου κατά 4%, όπως προαναφέρθηκε.

Η επιδημιολογική κρίση έφερε τα πάνω κάτω, καθώς στις αρχές Ιανουαρίου ο οίκος αναλύσεων, στηριζόμενος στη μεγάλη άνοδο του δείκτη Clark Sea Index το 2019 (+24%), εκτιμούσε μια επίσης δυναμική πορεία και για το 2020. Ο δείκτης Clark Sea Index έχει κατασκευασθεί από τον ναυλομεσιτικό οίκο Clarksons και μετρά την πορεία του παγκόσμιου εμπορίου.

Ωστόσο οι εξελίξεις είναι πλέον δραματικές μετά το ξέσπασμα της επιδημίας του νέου κορονοϊού αρχής γενομένης από την Κίνα, μια επιδημία που προκαλεί εκτεταμένες διαταραχές στη ναυτιλιακή βιομηχανία και το εμπόριο, τονίζει η Clarksons Research στην ανάλυση με τίτλο Spring Shipping Review and Outlook, για το 2020.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στη Ναυτεμπορική



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα