«Η συμφωνία του Eurogroup με την οποία υιοθετήσαμε ένα άνευ προηγουμένου πακέτο δημοσιονομικών μέτρων μας φέρνει πιο κοντά σε μια ολοκληρωμένη απάντηση που χρειάζεται η Ευρώπη, συμπληρώνοντας τη δράση νομισματικής πολιτικής από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, τόνισε ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πάουλο Τζεντιλόνι, υπογραμίζοντας την ανάγκη η ανάκαμψη της Ε.Ε., την επόμενη ημέρα της κρίσης να γίνει χωρίς περαιτέρω αποκλίσεις των οικονομιών, ενδεχόμενο που θα αποτελούσε «κίνδυνο» δύσκολα αντιμετωπίσιμο.
«Οι κυβερνήσεις μας έβαλαν στο τραπέζι πολλά χρήματα- σχεδόν 3% του ΑΕΠ σε δημοσιονομικά μέτρα και 16% του ΑΕΠ σε εγγυήσεις- αλλά αυτές οι δεσμεύσεις συχνά αντανακλούν τον δημοσιονομικό χώρο των χωρών, παρά το μέγεθος των αναγκών τους. Αυτό εγκυμονεί τον κίνδυνο περαιτέρω αύξησης των αποκλίσεων μεταξύ των οικονομιών, κάτι για το οποίο δεν υπάρχουν περιθώρια», είπε χαρακτηριστικά.
Ο Ευρωπαίος επίτροπος υπενθύμισε τις «σημαντικές αποφάσεις της Επιτροπής» τον περασμένο μήνα, οι οποίες επέτρεψαν στα κράτη μέλη να χρησιμοποιήσουν τα ευρωπαϊκά κονδύλια με ευέλικτο τρόπο, διεύρυναν τη χρησιμοποίηση των κρατικών ενισχύσεων και ανέστειλαν το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης με την εφαρμογή της ρήτρας γενικής διαφυγής. Αυτά τα μέτρα στήριξε και το Συμβούλιο.
Αναφέρθηκε ειδικότερα στη «φιλόδοξη πρόταση SURE» της Επιτροπής για την απασχόληση, η οποία αποδεσμεύει 100 δισ. ευρώ για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας και εξέφρασε την ικανοποίησή του που υπήρξε συμφωνία για τη στήριξη αυτής της πρότασης.
«Δεν είναι καιρός να χάνονται δουλειές. Εξάλλου βλέπουμε τι γίνεται στις ΗΠΑ όπου τις τελευταίες 3 εβδομάδες ένας στους δέκα Αμερικανούς εργαζόμενους έχασε τη δουλειά του».
Καλωσόρισε επίσης δύο άλλα μέτρα που παρουσίασε χτες ο πρόεδρος του Eurogroup, MaΜάριο Σεντένο: Την πρωτοβουλία του Ομίλου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων με 200 δισ. ευρώ χρηματοδοτήσεις προς τις εταιρείες, με έμφαση στις μικρομεσαίες και τη «Στήριξη για την Κρίση της Πανδημίας» που θα διατεθεί από τον ESM. Ως προς το τελευταίο, σημείωσε ότι κάναμε μια καλή συμφωνία με επίκεντρο το κόστος της υγειονομικής κρίσης.
Στους τρεις αυτούς πυλώνες θα προστεθεί και ένας τέταρτος που αποτελεί δέσμευση για ένα «Ταμείο Ανάκαμψης».
Κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στο εν λόγω ταμείο «το οποίο θα συζητηθεί, όπως είπε ο Μάριο, με βάση τις κατευθύνσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου», τόνισε ότι το ταμείο ανάκαμψης θα είναι κρίσιμης σημασίας για την επανεκκίνηση της οικονομίας την επόμενη περίοδο, προκειμένου να αποφευχθούν οι αποκλίσεις, οι οποίες θα αποτελούσαν κίνδυνο για την Ενωση.
Σ’ αυτό το σχέδιο ανάκαμψης, «κεντρικό ρόλο θα παίξει μια αναθεωρημένη πρόταση για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο». «Θα χρειαστούμε έναν ισχυρό και ευέλικτο προϋπολογισμό τα επόμενα χρόνια και θα χρειαστούμε πολύ σύντομα συμφωνία», ενώ η σχετική πρόταση της Επιτροπής θα παρουσιαστεί στα τέλη Απριλίου.
Κλείνοντας υπογράμμισε ότι «χιλιάδες Ευρωπαίοι πολίτες αγωνίζονται ακόμη για τη ζωή τους και έχουμε μεγάλες δυσκολίες μπροστά μας, αλλά απόψε η Ευρώπη έδειξε ότι μπορεί να ανταποκριθεί, όταν υπάρχει βούληση».
naftemporiki.gr με πληροφορίες από AMΠΕ, Reuters, MarketScreener