Ο πλανήτης ολόκληρος βρίσκεται σε καραντίνα. Η μάχη απέναντι στον Covid19 είναι μία διαφορετική μάχη, μέσα από το «οχυρό» των σπιτιών μας, από την οποία οι κοινωνίες ευελπιστούν ότι θα βγουν νικητές. Ελάχιστοι πλέον αμφισβητούν την ανάγκη για περιοριστικά μέτρα που φρενάρουν έστω και έως έναν βαθμό την εξάπλωση του νέου κορωνοϊού. Όλοι όμως αναρωτιούνται πότε αυτά θα λήξουν, πότε θα αρχίσει η επιστροφή στην προ πανδημίας καθημερινότητά μας. Ουσιαστικά το μεγάλο ερώτημα είναι ένα: Πώς θα ξυπνήσουμε την παγκόσμια οικονομία των 90 τρισ. δολαριών από το τεχνητό κώμα στην οποία τη ρίξαμε για να σώσουμε ζωές; Πώς θα επαναφέρουμε τα εκατοντάδες εκατομμύρια των εργαζομένων, που σήμερα είναι σε μερική ή ολική αναστολή στις δουλειές τους;
Το master plan δεν υπάρχει, τονίζει το Bloomberg και εξηγεί πως ουσιαστκά όλοι να πειραματιστούν με το πότε και το πώς. Όσοι βιααστούν ίσως σκοντάψουν. Γιατί ένα δεύτερο κύμα μολύνσεων θα οδηγούσε σε έναν νέο γύρο lockdowns και πολύ μεγαλύτερο οικονομικό πόνο.Η ιστορία έχει τα διδάγματά της. Ένα από τα σημαντικότερα είναι ότι οι πανδημίες προκαλούν την ύφεση όχι τα μέτρα για τον περιορισμό τους. Εάν αυτά δεν ληφθούν εγκαίρως ή αποσυρθούν υπερβολικά γρήγορα, το οικονομικό πλήγμα είναι ισχυρότερο. Η ισπανική γρίπη του 1918, η χειρότερη έως σήμερα υγειονομική κρίση στη σύγχρονη ιστορία, χτύπησε σε τρία κύματα, πριν τελικά τεθεί υπό έλεγχο.
Το πρώτο μεγάλο τεστ θα γίνει στη Βουχάν. Οι κινεζικές αρχές έδωσαν τέλος στην πλήρη καραντίνα, αλλά εάν νομίζει κανείς πως οι 11 εκατ. κάτοικοι της κινεζικής πόλης επέστρεψαν στην «κανονικότητα», πλανάται. Αρκετοί εξακολουθούν να είναι υποχρεωμένοι να μείνουν σπίτι τους και όλοι έχουν σαφείς οδηγίες να περιορίζουν ακόμη τις μετακινήσεις τους στις αναγκαίες. Οι πτήσεις πάντως πραγματοποιούνται ξανά, οι οικογένειες επανασυνδέονται και η κίνηση επιστρέφει σιγά- σιγά.
Η επόμενη μεγάλη δοκιμασία θα έρθει στην Ευρώπη. Η Αυστρία, η Δανία και η Νορβηγία δηλώνουν αποφασισμένες να αρχίσουν σύντομα να χαλαρώνουν τους περιορισμούς όσο και εάν ο ΠΟΥ προειδοποιεί πως η βελτίωση της κατάστασης στην Ευρώπη είναι «εύθραυστη» και πως μία πρόωρη άρση των περιοριστικών μέτρων θα μπορούσε να αποδειχθεί καταστροφική. Ακόμη όμως και η Ιταλία, που επλήγη όσο καμία άλλη χώρα στη γηραιά ήπειρο από τον ιό, καταρτίζει και θα αρχίσει να θέτει σε εφαρμογή ένα σχέδιο εξόδου. Στις ΗΠΑ, ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, έχει επανειλημμένα εκφράσει την επιθυμία του να επιστρέψει στο business as usual, αλλά προς το παρόν ειδικοί και Κογκρέσο τον φρενάρουν.
Για να ανοίξουν οι οικονομίες και πάλι με ασφάλεια απαιτούνται τεστ αντισωμάτων. Αυτό δεν θα είναι εύκολη υπόθεση σε πολλές χώρες. Οι ειδικοί προειδοποιούν πως όλοι θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για στραβοπατήματα, καθυστερήσεις, ανατροπές σε σχέση με το αρχικό τους σχέδιο. Η διαδικασία όπως έχει επισημάνει και ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας θα είναι μαραθώνιος και όχι σπριντ. Θα χρειαστούν αρκετοί μήνες και αρκετές ενέσεις- δημοσιονομικές και νομισματικές. Το ΔΝΤ προειδοποιεί πως τα 8 τρισ. δολ. που έχουν ήδη πέσει στην οικονομία σε καμία περίπτωση δεν είναι αρκετά για να αποτρέψουν την πλέον σκληρή ύφεση από τη δεκαετία του 1930.
Η Βουχάν ίσως πάντως μας δείξει το δρόμο. Δε ήταν απλά ο τόπος στον οποίο ξέσπασε η επιδημία. Είναι και ένα μεγάλο κέντρο μεταποίησης, χαλυβουργίας και παραγωγής αυτοκινήτων. Το μεγάλο στοίχημα είναι να αποτραπεί η «εισαγωγή» κρουσμάτων στην πόλη. Ευρώπη και ΗΠΑ δεν είχαν κατανοήσει πλήρως τα μαθήματα από την διαχείριση της κρίσης στην Κίνα. Τώρα θα πρέπει να είναι προσεκτικοί να μάθουν πριν πάθουν από τα όσα θα δείξει η στρατηγική εξόδου της από την καραντίνα.
naftemporiki.gr με πληρφορίες από Bloomberg