Στις συνέπειες της πανδημίας του κορωνοϊού στην οικονομία και χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ευρώπης εστίασε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Συστημικού Κινδύνου(ESRB) στην τελευταία συνεδρίασή του. Σύμφωνα με το ESRB, το σοκ από την υγειονομική κρίση επηρεάζει την οικονομία της Ε.Ε. καθώς και την παγκόσμια οικονομία.
Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, καθώς και κυβερνήσεις, κεντρικές τράπεζες και εποπτικές αρχές, έχουν λάβει άνευ προηγουμένου μέτρα για να μετριάσουν τον αρνητικό αντίκτυπο στην πραγματική οικονομία και να καθησυχάσουν πολίτες και επιχειρήσεις. Σύμφωνα με το ESRB, το ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό σύστημα είναι τώρα πιο ανθεκτικό από ό,τι προ της πιστωτικής κρίσης του 2008 και παρά την απότομη πτώση στις τιμές ενεργητικού και την έντονη μεταβλητότητα, συνεχίζει να λειτουργεί απρόσκοπτα. Παρ' όλα αυτά, όσο περισσότερο παραμένουν σε ισχύ τα περιοριστικά μέτρα, τόσο περισσότερο αυξάνονται οι πιθανότητες μεγαλύτερων απωλειών στην πραγματική οικονομία, γεγονός που «μεταφράζεται» σε εντεινόμενες αδυναμίες του χρηματοπιστωτικού συστήματος, όπως προειδοποιεί το ESRB.
«Η έγκαιρη και συντονισμένη δράση είναι ζωτικής σημασίας... το γενικό συμβούλιο του ESRB εστιάζει την προσοχή του σε πέντε καίριους τομείς. Ειδικότερα:
Οι επιπτώσεις στο χρηματοπιστωτικό σύστημα των εγγυητικών προγραμμάτων και άλλων δημοσιονομικών μέτρων για την προστασία της οικονομίας.
Ρευστότητα των αγορών και επιπτώσεις σε διαχειριστές ενεργητικού και ασφαλιστικές
Περιορισμούς στις διανομές μερισμάτων, προγραμμάτων επαναγοράς μετοχών
Κίνδυνοι ρευστότητας από margin calls.
naftemporiki.gr