Το Μεξικό ανάβει νέες φωτιές στην αγορά πετρελαίου

Απειλεί να τινάξει στον αέρα τη συμφωνία Ρωσίας- Σαουδικής Αραβίας
Παρασκευή, 10 Απριλίου 2020 08:06
UPD:08:12
EPA/CLAUDIO BRUFOLA / HANDOUT

Σε κίνδυνο βρίσκεται η συμφωνία ανάμεσα στη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία για μειώσεις ρεκόρ στην προσφορά πετρελαίου σε μία προσπάθεια να απορροφηθεί το πλεόνασμα από την αγορά και να βρουν στήριγμα οι τιμές. Αν και οι δύο πλευρές άφησαν κατά μέρος τις διαφορές τους και κήρυξαν ανακωχή στον πόλεμο τιμών, μία τρίτη χώρα, το Μεξικό, ήρθε να ανάψει νέες φωτιές. 

Το Μεξικό αποχώρησε αιφνιδίως αργά το βράδυ της Πέμπτης από τις διαπραγματεύσεις αρνούμενο να συμμετάσχει στις μειώσεις και να δώσει την έγκρισή του σε μία συμφωνία. Το αδιέξοδο ήρθε ύστερα από συνομιλίες 9 ωρών μέσω τηλεδιάσκεψης και ρίχνει βαριά σκιά στην προσπάθεια επαναφοράς της ισορροπίας στην αγορά πετρελαίου. 

Η προκαταρκτική συμφωνία έκανε λόγο για μείωση της παραγωγής κατά περίπου 10 εκατ. βαρέλια ημερησίως τον Μάιο και τον Ιούνιο. Η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία θα μείωναν έκαστη τη δική τους προσφορά στα 8,5 εκατ. βαρέλια ημερησίως, ενώ όλα τα μέλη θα προχωρούσαν σε περικοπή της παραγωγής τους κατά 23%. 

Σύμφωνα με το Bloomberg η συμμαχία  OPEC+ (οι χώρες του καρτέλ και η Ρωσία) δεν σκοπεύει να την εφαρμόσει και να μειώσει την προσφορά εάν δεν συμμετάσχει και το Μεξικό. Επιπλέον δεν σχεδιάζει νέα τηλεδιάσκεψη για σήμερα, Παρασκευή. Αντιθέτως ετσιάζει πλέον στις διαπραγματεύσεις των υπουργών Πετρελαίου του G20. 

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα