BoE: «Ευάλωτες» σε περαιτέρω ‘σοκ’ οι τράπεζες

Πέμπτη, 25 Οκτωβρίου 2007 11:40

ΤΟΝ κίνδυνο περαιτέρω αστάθειας αντιμετωπίζει το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα, σύμφωνα με την Τράπεζα της Αγγλίας (BoE), καθώς «παραμένουν οι αβεβαιότητες» σχετικά με ζημίες στην πιστωτική αγορά.

Όπως αναφέρει η κεντρική τράπεζα της χώρας στην έκθεση οικονομικής σταθερότητας, που έδωσε την Πέμπτη στη δημοσιότητα, οι αγορές είναι σήμερα περισσότερο ευάλωτες σε μια πιθανή ύφεση των διεθνών χρηματαγορών, σε μια αποδυνάμωση του δολαρίου ή σε μια κρίση στην βρετανική αγορά ακίνητης περιουσίας, μετά την κατάρρευση της αμερικανικής αγοράς ενυπόθηκου χρέους (subprime).

Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη η Merrill Lynch ανακοίνωσε ζημίες ύψους 2,24 δισ. δολαρίων, τις μεγαλύτερες στην ιστορία της, καθώς αναγκάστηκε να υποβαθμίσει την αξία ενεργητικού συνδεδεμένου με δάνεια subprime, αξίας 8,4 δισ. δολαρίων.

«Τα χρηματοοικονομικά συστήματα στις ανεπτυγμένες οικονομίες είναι ευάλωτα σε περαιτέρω ‘σοκ’, είτε στις πιστωτικές αγορές είτε προερχόμενα από νέες πηγές», σημειώνει η BoE στην έκθεσή της.

Αν και η κεντρική τράπεζα της Αγγλίας εκτιμά πως «υπάρχουν ενδείξεις ανάκαμψης» στις χρηματαγορές, το διατραπεζικό επιτόκιο για δάνεια τρίμηνης διάρκειας δεν έχει επιστρέψει ακόμα στα επίπεδα που ήταν πριν από τις 9 Σεπτεμβρίου 2007 – όταν εκτοξεύτηκε το κόστος δανεισμού. Το συγκεκριμένο επιτόκιο ήταν στις αρχές Αυγούστου στο 6,05%, ενώ την Τετάρτη ήταν στο 6,28%.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • GBPUSD



Σχολιασμένα