ΔΝΤ: Τα 8 τρισ. δολάρια δεν φθάνουν για να σώσουν την παγκόσμια οικονομία από βαθιά ύφεση

Πέμπτη, 09 Απριλίου 2020 15:10
UPD:15:44
REUTERS/Yuri Gripas

Οι «πληγές» για την παγκόσμια οικονομία από την πανδημία του κορωνοϊού θα είναι μεγαλύτερες από τη Μεγάλη 'Υφεση της δεκαετίας του '30, προειδοποιεί η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, αναμένοντας μερική ανάκαμψη το 2021.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ σκιαγράφησε μια ζοφερή εικόνα για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας, με το Ταμείο να προβλέπει ότι ο οικονομικός και οικονομικός αντίκτυπος του Covid-19 είναι πολύ μεγαλύτερος από ό,τι προέβλεπε πριν από μερικές εβδομάδες, ενώ σημείωσε ότι οι εθνικές κυβερνήσεις έχουν ήδη λάβει μέτρα δημοσιονομικής στήριξης 8 τρισ. δολαρίων, αν και μάλλον θα χρεισθούν περισσότερα. 

Σύμφωνα με την κ. Γκεοργκίεβα, η κρίση θα πλήξει περισσότερο τις αναδυόμενες αγορές και αναπτυσσόμενες οικονομίες, οι οποίες θα χρειασθούν ξένη βοήθεια εκατοντάδων δισ. δολαρίων. «Μόλις πριν από τρεις μήνες, αναμέναμε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης για περισσότερες από 160 χώρες. Σήμερα, αυτοί οι αριθμοί έχουν ανατραπεί: Και πλέον προβλέπουμε ότι περισσότερες από 170 χώρες θα εισέλθουν σε ύφεση φέτος», αναφέρει στο προσχέδιο της ομιλίας που θα εκφωνήσει κατά την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, την επόμενη εβδομάδα.

Εάν η πανδημία τεθεί υπό έλεγχο στο δεύτερο ήμισυ του έτους, τότε το ΔΝΤ αναμένει μερική ανάκαμψη το 2021, εκτιμά η κ. Γκεοργκίεβα, προειδοποιώντας ότι η κατάσταση θα μπορούσε να επιδεινωθεί. 

Το ΔΝΤ θα δώσει την Τρίτη στη δημοσιότητα τις επικαιροποιημένες προβλέψεις για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας(World Economic Outlook).  Η κ. Γκεοργκίεβα τονίζει ότι η πανδημία πλήττει τόσο τις πλούσιες όσο και τις φτωχές χώρες, το μεγαλύτερο όμως κίνδυνο διατρέχουν οι οικονομίες σε Αφρική, Ασία και Λατινική Αμερική, λόγω των αδύναμων συστημάτων υγείας. 

Η κ. Γκεοργκίεβα σημειώνει ότι είναι ενθαρρυντικό ότι έχουν κινητοποιηθεί όλες οι κυβερνήσεις, με μέτρα στήριξης 8 τρισ. δολαρίων, σε συνδυασμό με μέτρα διοχέτευσης ρευστότητας από τις κεντρικές τράπεζες. 

Για να διασφαλισθεί η ανάκαμψη στο μέλλον, η κ. Γκεοργκίεβα απηύθυνε έκκληση να συνεχισθούν οι προσπάθειες αντιμετώπισης του κορωνοϊού και τη στήριξη των συστημάτων υγείας, αποφεύγοντας περιορισμούς στις εξαγωγές που θα μπορούσαν να επιβραδύνουν τις ροές ιατρικού εξοπλισμού και βασικών ειδών διατροφής.

«Οι σημερινές δράσεις θα καθορίσουν την ταχύτητα και ισχύ της ανάκαμψης», σημείωσε.

Η κ. Γκεοργκίεβα επανέλαβε ότι το ΔΝΤ είναι σε ετοιμότητα να εκμεταλλευθεί στο έπακρο τη δανειοδοτική του ικανότητα ενός τρισ. δολαρίων, ενώ το εκτελεστικό συμβούλιο ενέκρινε τον διπλασιασμό της έκτακτης χρηματοδότησης στα 100 δισ. δολάρια, ώστε να εκπληρωθούν τα αιτήματα περισσότερων από 90 χωρών.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα