Χαμηλώνει ο πήχης για την ανάπτυξη στην Ε.Ε.

Αλμούνια: Αυξάνονται οι αβεβαιότητες για την οικονομία
Πέμπτη, 25 Οκτωβρίου 2007 14:10
UPD:14:13

Σε επίπεδα χαμηλότερα των προβλέψεων αναμένεται να διαμορφωθεί ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση τόσο το 2007 όσο και το 2008, δηλώνει ο Ευρωπαίος επίτροπος Χοακίν Αλμούνια, επικαλούμενος τις υψηλές τιμές του πετρελαίου και των εμπορευμάτων καθώς και το αυξημένο κόστος δανεισμού.

Κατά τη διάρκεια συνεδρίου για τα ομόλογα, ο Επίτροπος της ΕΕ για Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις ανέφερε ότι οι νέες προβλέψεις για την ανάπτυξη στα 27 κράτη - μέλη της Ε.Ε., που θα δοθούν στη δημοσιότητα στις 9 Νοεμβρίου, θα είναι πιθανότατα λιγότερο θετικές από ό,τι αναμενόταν.

«Είναι ήδη εμφανές ότι οι οικονομικές προοπτικές για τα επόμενα δύο χρόνια θα είναι κάπως λιγότερο ευνοϊκές από ό,τι περιμέναμε πριν από το καλοκαίρι», υπογράμμισε ο κ. Αλμούνια, σύμφωνα με τηλεγράφημα του Reuters.

«Από τον προηγούμενο Αύγουστο αντιμετωπίζουμε ένα αρκετά πιο αβέβαιο οικονομικό μέλλον», πρόσθεσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος αναφερόμενος στους κλυδωνισμούς που υπέστησαν οι χρηματαγορές λόγω της κρίσης στην αγορά ενυπόθηκων δανείων στις ΗΠΑ, η οποία επεκτάθηκε παγκοσμίως τον Αύγουστο.

«Η οικονομική αναταραχή των τελευταίων μηνών δεν έχει ακόμη τελειώσει και αξιολογούμε ακόμη τον αντίκτυπο στην πραγματική οικονομία», τόνισε ο κ. Αλμούνια προσθέτοντας τα εξής: «Ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης της ΕΕ ενδέχεται να επηρεαστεί από τη σύσφιγξη των χρηματοοικονομικών συνθηκών παγκοσμίως, καθώς και από τις υψηλές τιμές πετρελαίου, την αύξηση των τιμών των εμπορευμάτων και την αδυναμία των νοικοκυριών στις ΗΠΑ».

Ωστόσο, στην Ευρωζώνη και την ΕΕ, τα οικονομικά θεμελιώδη είναι σχετικά ισχυρά και θα συγκρατήσουν τον αντίκτυπο των αβεβαιοτήτων.

Σε πρόσφατο άρθρο του στη Wall Street Journal, o κ. Αλμούνια έκανε λόγο για δαμόκλειο σπάθη πάνω από την παγκόσμια οικονομία http://www.naftemporiki.gr/news/static/07/10/23/1428581.htm .

Πηγή: Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα