Sunlight: Έτος ολικής επαναφοράς το 2019 με λειτουργικά κέρδη 22,2 εκατ. ευρώ

Τετάρτη, 08 Απριλίου 2020 19:23
UPD:19:31

Το 2019 σηματοδότησε για τη SUNLIGHT, μέλος του Ομίλου Olympia, την ολική επαναφορά της παραγωγικής της δραστηριότητας, σε συνέχεια τηυς αποκατάστασης των ζημιών από την πυρκαγιά και την επέκταση της παραγωγικής δυναμικότητας του εργοστασίου της στο Ν. Όλβιο της Ξάνθης, κατά 25%. 

Παράλληλα η επάνοδος της SUNLIGHT στις διεθνείς αγορές βιομηχανικών μπαταριών, η δημιουργία της θυγατρικής SUNLIGHT BATTERIES USA Inc στην Αμερική, τη δεύτερη μεγαλύτερη σε μέγεθος αγορά παγκοσμίως, και η είσοδός της στην δυναμική αγορά των έξυπνων μπαταριών λιθίου μέσω της πρωτοποριακής σειράς Li.ON FORCE, αποτέλεσαν τα σημαντικότερα ορόσημα για το 2019.

Ο κύκλος εργασιών του ομίλου ανήλθε σε 180 εκατ. ευρώ, έναντι 108 εκατ. ευρώ το 2018. Σημειώνεται ότι η πλήρης αποκατάσταση της παραγωγικής δυναμικότητας του τμήματος των βιομηχανικών μπαταριών επετεύχθη τον Ιούλιο του 2019. Το EBITDA του ομίλου ανήλθε στα 22,2 εκατ. ευρώ έναντι 19,7 εκατ. ευρώ την προηγούμενη χρονιά, τα δε κέρδη προ φόρων του ομίλου ανήλθαν σε 11,7 εκατ. ευρώ έναντι 10,1 εκατ. ευρώ σημειώνοντας μικρή άνοδο.

O Ρόμπυ Μπουρλάς, Διευθύνων Σύμβουλος της SUNLIGHT σχολίασε μεταξύ άλλων ότι μέσα σε χρόνο ρεκόρ για τα παγκόσμια δεδομένα, όχι μόνο δημιουργήθηκε το μεγαλύτερο και το πιο σύγχρονο εργοστάσιο παραγωγής βιομηχανικών μπαταριών στον κόσμο, αλλά η εταιρεία επανέφερε και το σύνολο των πελατών της, που αποδεικνύει τις σχέσεις εμπιστοσύνης που είχε χτίσει στην αγορά. “Οι νέες υποδομές ενισχύουν την ανταγωνιστικότητά μας και μάς τοποθετούν με αξιώσεις στη διεκδίκηση ηγετικού ρόλου σε παγκόσμιες αγορές με αυξανόμενα θετική τάση”, προσθέτει. 

Πρέπει να σημειωθεί ότι κομβικής σημασίας για την υλοποίηση του πλάνου του 2019 ήταν η καταβολή των εναπομενόντων 48 εκατ. ευρώ, από το σύνολο των 66 εκατ. ευρώ του συμφωνηθέντος ποσού της ασφαλιστικής αποζημίωσης, καθώς το ποσό αυτό αποτέλεσε τη βασική πηγή χρηματοδότησης για την ανακατασκευή του εργοστασίου.

Οι προοπτικές για το 2020

Η SUNLIGHT πλέον διαθέτει το πιο σύγχρονο, παραγωγικό και ασφαλές εργοστάσιο στον κόσμο και όπως αναφέρει στην οικονομική της έκθεση, με την επέκταση της παραγωγικής δυναμικότητας κατά 25%, η έμφαση δίδεται στην αύξηση της παραγωγικότητας και την εξασφάλιση της επιχειρηματικής συνέχειας (business continuity). Ενόψει της ανάπτυξης της ηλεκτροκίνησης των logistics η εταιρεία στοχεύει να παίξει σημαντικό ρόλο μέσα από τις νέες τεχνολογίες μπαταριών που προσφέρει. Βάσει των στατιστικών, η διείσδυση των eIVs έχει σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης σε περιοχές όπως η Β. Αμερική, η Ινδία και η ΝΑ Ασία. Έτσι επιταχύνει τις προσπάθειες για την αξιοποίηση των ανταγωνιστικών της πλεονεκτημάτων στις εν λόγω υποσχόμενες αγορές. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η σύσταση της θυγατρικής Sunlight Batteries USA Inc., στην οποία θα γίνεται φόρτιση, συναρμολόγηση και διανομή μπαταριών μολύβδου και λιθίου. Η έναρξη λειτουργίας της εν λόγω μονάδας στο Greensboro της Β. Καρολίνας τοποθετείται το τέταρτο τρίμηνο του 2020 και αναμένεται να προσδώσει στην Εταιρεία ταχύτητα παραδόσεων και υψηλού επιπέδου service στους Αμερικάνους πελάτες.  

Ωστόσο, η προσγείωση της παγκόσμιας οικονομίας σε χαμηλότερα μεγέθη και εσχάτως η πανδημία του Covid-19 αναδύει προκλήσεις. Η εταιρεία λαμβάνει υπόψη της όλες τις παραμέτρους και παρακολουθεί τις αποφάσεις των χωρών της Ευρωζώνης για τη λήψη σειράς δημοσιονομικών και άλλων μέτρων για την τόνωση της οικονομίας, έχει δε διαμορφώσει εναλλακτικά σενάρια, προκειμένου να εξασφαλίσει την επιχειρηματική συνέχεια και να διατηρήσει την ανταγωνιστική της θέση κατά την διάρκεια αλλά και μετά την εν λόγω κρίση εποχή. 

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα