Γαλλία: Ακατανόητη η στάση της Ολλανδίας στο Eurogroup

Τετάρτη, 08 Απριλίου 2020 16:09
UPD:16:21
Eurokinissi/ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ

Η Γαλλία εξαπολύει πυρά κατά της Ολλανδίας για τη στάση της στο Eurogroup, δείχνοντάς την ουσιαστικά ως υπεύθυνη για το ναυάγιο.

«Η παρεμπόδιση της απόφασης για τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) από την Ολλανδία στη συνεδρίαση του Eurogroup είναι ακατανόητη» σχολίασε αξιωματούχος της γαλλικής προεδρίας. Τόνισε δε πως η ολλανδική κυβέρνηση δεν μπορεί να συνεχίσει με αυτή τη στάση.

Νωρίτερα ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μπρουνό Λεμέρ είχε καλέσει όλες τις κυβερνήσεις να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων.

EURONEWS

Πληροφορίες τον ήθελαν να έχει εξοργιστεί με τη στάση ορισμένων χωρών στην τηλεδιάσκεψη και να φωνάζει ότι είναι «ντροπή» η αδυναμία συμφωνίας την ώρα που ο Covid19 αφήνει δεκάδες χιλιάδες νεκρούς στο πέρασμά του. 

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές η σκληρή στάση της Ολλανδίας και η σφοδρή κόντρα της με την Ιταλία για τους όρους που θα συνοδεύουν τη βοήθεια μέσω ESM ήταν το αγκάθι που οδήγησε στο ναυάγιο. 

Να σημειωθεί ότι τόσο σκληρή στάση σχετικά με τις προϋποθέσεις για τη χορήγηση δανείων από τον ESM δεν έχουν τηρήσει ούτε οι Γερμανοί. Μάλιστα προ ημερών ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Όλαφ Σολτς, τόνιζε πως σε αυτή την κρίση θα πρέπει τα δάνεια να δοθούν χωρίς να υπάρχει το στίγμα του μνημονίου και οι συχνές επισκέψεις της τρόικας. Η Γερμανία στήριξε, σύμφωνα με το Reuters, μέτρα αξίας 500 δισ. ευρώ. 

Οι Ολλανδοί ωστόσο επιμένουν στην άρνηση. «Στο μέτρο που ο ΕΜS χρησιμοποιείται σαν οικονομική στήριξη, πιστεύουμε ότι είναι σοφότερο να τον συνδέσουμε με οικονομικά μέτρα» διεμήνυσε ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών με ανάρτηση στον λογαριασμό του στο Twitter, αφήνοντας ουσιαστικά να εννοηθεί ότι θέλει νέα μνημόνια. Πρόσθεσε δε ότι «είναι πολύ νωρίς» για ένα συνολικό πακέτο. 

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα