Talk of the market: Αδιέξοδα και λύσεις

Τετάρτη, 08 Απριλίου 2020 11:22
UPD:11:23

Έκτακτο πακέτο μέτρων για την αντιμετώπιση της κρίσης από την ΕΚΤ περιλαμβάνει waiver για τα ελληνικά χρεόγραφα, που είναι αποδεκτά ως ενέχυρα στο σύνολό τους, στο πλαίσιο της χαλάρωσης των κανονισμών για τη χρήση χρεογράφων ως ενέχυρων στην άντληση ρευστότητας από το ευρωσύστημα. Αυτό μεταφράζεται σε επιπλέον ρευστότητα 10 δισ. ευρώ για τις ελληνικές τράπεζες. “Η εξέλιξη αποτελεί έμπρακτη και ουσιαστική στήριξη στη χώρα μας”, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα.

 

Καθώς οι κυβερνήσεις έχουν αρχίσει να προετοιμάζονται για την χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, σε συνέχεια του γενικευμένου lockdown για τον έλεγχο της πανδημίας - έστω και χωρίς συντονισμό μεταξύ τους - έχουν αρχίσει να καλλιεργούνται βραχυπρόθεσμα κάποιες προσδοκίες στις αγορές για σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα. Αυτό ευνόησε χθες την άνοδο του Γενικού Δείκτη στο Χρηματιστήριο πάνω από τις 600 μονάδες. 

 

Πάντως οι ανακοινώσεις που είχε προγραμματίσει να κάνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για συντονισμένη έξοδο από το lockdownματαιώθηκαν ενώ μετ’ εμποδίων εξελίχθηκε και η σύνοδος του Eurogroup, που κατέληξε σε ναυάγιο καθώς οι βόρειες χώρες ζητούν μνημονικούς όρους στις προληπτικές πιστωτικές γραμμές. Εν τέλει ο Μάριο Σεντένο ανακοίνωσε συνέχεια της συνεδρίασης για αύριο, Πέμπτη.

 

Σήμερα τίθεται επί τάπητος σε επίπεδο θεσμών το θέμα της παράτασης της περιόδου προστασίας της πρώτης κατοικίας ενόψει των αλλαγών που έχουν δρομολογηθεί από την 1η Μαϊου.

 

Κεφαλαιακή επάρκεια, η ασπίδα των ασφαλιστικών εταιρειών στον Covid-19. Σταθερή και συνεχής είναι η ανάπτυξη της ασφαλιστικής αγοράς, με αύξηση ασφαλίστρων από το 2015 καθώς και ικανοποιητική κερδοφορία. Σύμφωνα με μελέτη της KPMG ο δείκτης φερεγγυότητας, ο οποίος αυξήθηκε κατά 3% προσεγγίζοντας το επίπεδο του 179%, καθώς και το ύψος των Ιδίων Κεφαλαίων, που ισούται περίπου με το ύψος της παραγωγής (4 δισ. ευρώ) αναδεικνύει ασφάλεια κεφαλαίων.

 

Έτος ρεκόρ για την κερδοφορία του ομίλου Lamda Development ήταν το 2019. Τα εμπορικά κέντρα της, The Mall Athens, Golden Hall και Mediterranean Cosmos παρουσίασαν για έβδομη συνεχόμενη χρονιά αύξηση της λειτουργικής κερδοφορίας (EBITDA) τους. Τα καθαρά ενοποιημένα κέρδη ανήλθαν σε 49,9 εκατ. ευρώ έναντι 42,3 εκατ. ευρώ το 2018. Παρά τα περιοριστικά μέτρα που κρατούν κλειστά τα εμπορικά κέντρα του ομίλου, ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda Development, Οδυσσέας Αθανασίου, θεωρεί ότι το 2020 αποτελεί έτος ορόσημο ενόψει της έναρξης εργασιών για το εμβληματικό έργο του Ελληνικού.

 

Εγκρίθηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς το πληροφοριακό δελτίο σχετικά με την υποχρεωτική δημόσια πρόταση της Andromeda Seafood Sociedad Limitada προς τους μετόχους της Περσεύς για την απόκτηση των μετοχών που δεν κατέχει.

 

Αύξηση 30,4% σημειώθηκε στην αγορά ταχυκίνητων κωδικών στα super market τον πρώτο μήνα της πανδημίας στην Ελλάδα με οδηγό τα είδη για τη φροντίδα του σπιτιού (+52,7%) και τα είδη προσωπικής φροντίδας (+44,5%). Μελέτη της IRI για την περίοδο από 24 Φεβρουαρίου, λίγες μέρες μετά την επιβεβαίωση του πρώτου κρούσματος, έως και τις 29 Μαρτίου έδειξε ότι ο τζίρος στις 340 κατηγορίες προϊόντων που ανήκουν στους ταχυκίνητους κωδικούς έδωσαν ισχυρή ώθηση στις πωλήσεις του οργανωμένου λιανεμπορίου. Ειδικότερα την τελευταία εβδομάδα, που ολοκληρώθηκε 29 Μαρτίου, η αύξηση διαμορφώνεται σε 11,5% συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι.

 

Δέσμη μέτρων για διευκόλυνση επιχειρήσεων και ιδιωτών που επλήγησαν από την πανδημία ανακοίνωσε η Εθνική Τράπεζα. Ενδεικτικά, δίνει δυνατότητα στις συνεπείς μεγάλες επιχειρήσεις να μεταθέσουν την καταβολή δόσεων κεφαλαίου (χρεολύσια) των δανείων τους για την περίοδο 1/3 έως 31/12 ενώ το ίδιο προτείνει στις συνεπείς μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με αντίστοιχη αύξηση της διάρκειας του δανείου τους ενώ έχει εγκρίνει και ανανέωση των ορίων χρηματοδότησης που λήγουν 1/3 έως 31/5 για τρεις μήνες. Για ιδιώτες και ελεύθερους επαγγελματίες που δυσκολεύονται να καταβάλουν τη δόση του δανείου τους προτείνει δυνατότητα αναστολής καταβολής δόσεων μέχρι 30/9.

 

Αυξήθηκε το εμπορικό έλλειμα τον Φεβρουάριο σε 7,8%. Πάντως στοιχεία του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων δείχνουν ότι υπάρχουν τομείς των οποίων οι εξαγωγές ευνοούνται από την κρίση όπως τα χημικά (34,1%), τα τρόφιμα και ζώα (20,5%) αλλά και τα λάδια (86,7%).

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα