Talk of the market: Η κρίση, οι θεσμοί και η α' κατοικία

Τρίτη, 07 Απριλίου 2020 11:23
UPD:11:24

O Bρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον είναι από χθες το βράδυ σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Το θέμα, όπως είναι φυσικό, μονοπωλεί το ενδιαφέρον του Τύπου, που καταγράφει επίσης κάποια θετικά στοιχεία από την εξέλιξη της πανδημίας, ήτοι σταθεροποίηση και ελαφρά μείωση των θυμάτων τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη, με την Αυστρία μάλιστα να ετοιμάζεται για σταδιακή άρση του lockdown.  

- Όλα αυτά συμβαίνουν λίγες ώρες πριν το κρίσιμο Eurogroup, όπου θα αναζητηθεί μια κοινή πολιτική λύση για την ταχεία ανάταξη της ευρωπαϊκής οικονομίας μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων. Εν όψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στο οποίο ο Μπόρις Τζόνσον θα εκπροσωπηθεί από τον Βρετανό υπουργό Εξωτερικών, Ντομινίκ Ράαμπ, κορυφώθηκαν οι διαβουλεύσεις ενώ ως μήνυμα ενότητας ερμηνεύθηκε η τηλεδιάσκεψη των επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της ΕΚΤ και του Eurogroup, Σαρλ Μισέλ, Οϋρσουλα φον ντερ Λάιεν, Κριστίν Λαγκάρντ και Μάριο Σεντένο αντίστοιχα.

- Αξίζει να σημειωθεί ότι υπέρ της έκδοσης corona-bonds, με πολιτικούς όρους, τάχθηκε ο Άνχελ Γκουρία, γενικός γραμματέας του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη (Ο.Ο.Σ.Α.), μιλώντας στην Suddeutsche Zeitung για την ανάγκη οι ηγέτες των χωρών της ΕΕ να αναλάβουν τον κίνδυνο, από κοινού, κάτι που χαρακτήρισε ως το επόμενο βήμα για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.  Πάντως η Γερμανική θέση παραμένει «κόντρα».

- Οι αγορές τώρα, φαίνεται να προεξοφλούν αποκλιμάκωση του «πολεμικού κλίματος» και θετική έκβαση των διαβουλεύσεων για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης που έπεται.

- Σε αυτό το περιβάλλον η ελληνική κυβέρνηση ξεδιπλώνει βήμα-βήμα τη στρατηγική της. Όπως αποκάλυψε σε τηλεοπτικές του συνεντεύξεις, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, αποφασίσθηκε διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής του μέτρου για την έκπτωση στα ενοίκια κατά 40% αλλά και καλύτερες ρυθμίσεις για υποχρεώσεις των πολιτών στην Εφορία. 

- Ρυθμίζεται και το θέμα των αποζημιώσεων πελατών τουριστικών επιχειρήσεων με την έκδοση voucher 18μηνης διάρκειας. Αναμένεται να κατατεθεί σχετικό πλαίσιο στη Βουλή εντός των ημερών.

- Εν τω μεταξύ αύριο αναμένεται να κατατεθεί επισήμως αίτημα στους θεσμούς για παράταση της προστασίας πρώτης κατοικίας εν όψει της λήξης της από 1ης Μαϊου. Ζητούμενο είναι το χρονικό εύρος της παράτασης, το οποίο θα κριθεί οριστικά εντός του Μαϊου, στο πλαίσιο της έκτης μεταμνημονιακής εποπτείας της οικονομίας.

- Ενισχύεται το έργο των ταχυμεταφορών εν μέσω πανδημίας. Η ζήτηση για υπηρεσίες από τις εταιρείες του κλάδου έχει αυξηθεί σημαντικά, με ενδεικτικό το γεγονός ότι οι παραδόσεις για συναλλαγές με e-shops τρέχουν με ρυθμό 50-60% κατά μέσον όρο. Την ίδια στιγμή οι εταιρείες, που καλούνται να λειτουργήσουν με λιγότερους εργαζόμενους ανά βάρδια, λόγω των αναγκαίων μέτρων προφύλαξης στο χώρο εργασίας, είναι αντιμέτωπες με την ανάγκη να επενδύσουν σε νέες θέσεις εργασίας και συνεργασίες για να ανταπεξέλθουν στις έκτακτες ανάγκες, λαμβάνοντας μέριμνα για τους καταναλωτές στον καθορισμό των χρεώσεων. Για το τελευταίο μάλιστα γίνονται συνεχείς έλεγχοι από την Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή σε όλες τις εταιρείες ταχυμεταφορών.

- Στο πλαίσιο των συνεργειών που καλείται να αναπτύξει ο κλάδος εντάσσονται και οι συμφωνίες με τα δίκτυα super market, τα οποία από την πλευρά τους επιδιώκουν να αποσυμφορίσουν το έργο των δικών τυς μεταφορικών μέσων, λόγω της μεγάλης αύξησης της ζήτησης στο online κανάλι τους. Έτσι η ΑΒ συνεργάζεται με την Speedex, η Σκλαβενίτης με την West Postal Services κ.ο.κ..

- Δύο σημαντικές εκκρεμότητες για το μεγάλο έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης με την Αττική τακτοποιήθηκαν τις τελευταίες ημέρες και δεν αποκλείεται οι υπογραφές να πέσουν μέσα στον Απρίλιο. Πρόκειται για τους περιβαλλοντικούς όρους του έργου, που έλαβαν πράσινο φως από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και τις συμβάσεις για τη μελέτη, προμήθεια και εγκατάσταση των καλωδίων που πέρασαν από την κρίση του Ελεγκτικού Συνεδρίου. 

-Το ποσό των 650.000 ευρώ θα διαθέσει σε πρώτη φάση το Κοινωφελές Ίδρυμα Μιχαήλ Ν. Στασινόπουλος - Βιοχάλκο για νοσοκομειακό εξοπλισμό και αναλώσιμα, για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης της νόσου Covid-19. Το ποσό της δωρεάς συγκεντρώθηκε από τη συνδρομή των θυγατρικών εταιρειών της Viochalco, ΕλβάλΧαλκόρ Α.Ε., Ελληνικά Καλώδια Α.Ε. και Σωληνουργεία κορίνθου Α.Ε.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα