Πετρέλαιο: Έκτακτη τηλεδιάσκεψη των υπουργών Ενέργειας του G20 την Παρασκευή

Τρίτη, 07 Απριλίου 2020 11:14
UPD:11:19
via REUTERS/Handout .

Φωτογραφία αρχείου

Έκτακτη τηλεδιάσκεψη, με πρωτοβουλία της Σαουδικής Αραβίας, θα πραγματοποιήσουν την Παρασκευή οι υπουργοί Ενέργειας των 20 περισσότερο ανεπτυγμένων και αναπτυσσομένων χωρών(G20), με βασικό στόχο «τη διασφάλιση της σταθερότητας των ενεργειακών αγορών», όπως επισημαίνεται σε εσωτερικό έγγραφο που περιήλθε στην κατοχή του Reuters.

Πριν από την τηλεδιάσκεψη της Παρασκευής θα προηγηθεί συζήτηση μεταξύ του ΟΠΕΚ, της Ρωσίας και άλλων πετρελαιοπαραγωγών χωρών, συζητώντας το ενδεχόμενο μείωσης της παραγωγής.

Οι τιμές του αργού έχουν υποχωρήσει δραματικά, καθώς τα περιοριστικά μέτρα λόγω κορωνοϊού έχουν οδηγήσει σε δραματική μείωση της ζήτησης, ενώ τον προηγούμενο μήνα κατέρρευσαν οι συντονισμένες προσπάθειες για μείωση της προσφοράς.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, την προηγούμενη εβδομάδα κάλεσε το Ριάντ και τη Μόσχα να στηρίξουν τις τιμές μειώνοντας την παραγωγή.

«Προσβλέπουμε σε παραγωγική συζήτηση και εντείνουμε τις προσπάθειές μας σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς», αναφέρει το έγγραφο για τους υπουργούς Ενέργειας του G20. 

Η παγκόσμια ενεργειακή ζήτηση έχει μειωθεί σχεδόν κατά 30% ή περίπου κατά 30 εκατ. βαρέλια ημερησίως.

Οι πετρελαιοπαραγωγοί χώρες αναμένεται να συμφωνήσουν σε μείωση της παραγωγής, υπό την προϋπόθεση όμως ότι θα συμμετάσχουν και οι ΗΠΑ στις προσπάθειες, ανέφεραν χθες τρεις πηγές προσκείμενες στη συμμαχία ΟΠΕΚ+. 

Οι προσδοκίες για συντονισμένες προσπάθειες προσέφεραν στήριγμα στις τιμές του πετρελαίου, με ανάκαμψη πάνω από 2% για το μπρεντ και την τιμή να πλησιάζει τα 34 δολάρια το βαρέλι. Ανάσα 3% και για το αμερικανικό αργό, που πλησίασε τα 27 δολάρια το βαρέλι, έχοντας υποχωρήσει 8% στην προηγούμενη συνεδρίαση.

naftemporiki.gr

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα