Στ. Βαμβακά (RE/MAX New Deal): Στο δίλημμα οικονομία ή θάνατος η Ελλάδα έδωσε τη σωστή απάντηση

Πώς θα αλλάξει ο κόσμος και η αγορά ακινήτων
Τρίτη, 07 Απριλίου 2020 13:14
UPD:13:30

Η παγκόσμια κοινότητα δίνει μάχη με έναν αόρατο εχθρό, ο οποίος λυγίζει και τις οικονομίες. Προτεραιότητα σε αυτή τη μάχη θα πρέπει να έχουν οι ανθρώπινες ζωές, επισημαίνει η Σταυρούλα Βαμβακά, επικεφαλής της RE/MAX New Deal. «Στο δίλημμα οικονομία ή θάνατος η Ελλάδα έδωσε την σωστή απάντηση: “Πάντων χρημάτων μέτρον εστίν άνθρωπος…”» τονίζει και εξηγεί πως η στάση αυτή θα ανταμειφθεί μετά το τέλος της περιπέτειας. 

Όσον αφορά στην αγορά ακινήτων, η μείωση της ζήτησης και η πτώση των τιμών όσο διαρκεί η κρίση αυτή θα είναι αναπόφευκτη. Ωστόσο και η αγορά θα προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα.  «Είναι φανερό ότι βρισκόμαστε στην αρχή μας διαφορετικής εποχής. Και είμαστε αντιμέτωποι με πολλές προκλήσεις. Πιστεύω όμως ότι θα βρούμε τις λύσεις» σημειώνει η κ. Βαμβακά.

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξή της. 

Πώς διαμορφώνεται ο κόσμος και η αγορά ακινήτων μετά την εισβολή του κορωνοιού;

Η υγεία και το σπίτι μας είναι στο επίκεντρο παγκοσμίως. Ο φόβος, η ασφάλεια, η πρόληψη και η προστασία. Είναι η επιστροφή της ανθρωπότητας στις βασικές της ανάγκες. Είναι αλήθεια οτι η υγεία όλων μας βρίσκεται σε κίνδυνο όπως και η υγεία της αγοράς των ακινήτων.To ίδιο και η κατάσταση της αγοράς γενικότερα. Κυβερνήσεις, Τράπεζες και διεθνείς Οργανισμοί έχουν προεξοφλήσει ότι μπαίνουμε σε μια περίοδο ύφεσης της Οικονομίας, άγνωστου μεγέθους. Ολοι μας, συνολικά , θα εχουμε λιγότερα χρήματα. Επομένως θα μειωθεί η ζήτηση και πέσουν και οι τιμές.

Βαμβακά Σταυρούλα

Πώς βλέπετε να εξελίσσεται η κατάσταση στην οικονομία;

Παρακολουθούμε ένα μπρα ντε φερ μεταξύ υγείας και οικονομίας. Μεταξύ της ζωής των ανθρώπων και της ζωής των… χρημάτων. Πολιτικοί ισχυρών κρατών, από επιλογή ή από λανθασμένη εκτίμηση, θυσιάζουν αδύναμους πολίτες για να σωθεί η οικονομία και η θεση της χώρας τους διεθνώς. Δεν είμαι σίγουρη οτι η “θυσία της Ιφιγένειας” στον κορωνοιό, με την εκατόμβη των νεκρών θα τους δικαιώσει. Είμαι πολύ περήφανη που τα αντανακλαστικά της κλασικής μας παιδείας και της θρησκευτικής παράδοσης στη χώρας μας έδωσαν στο δίλημμα οικονομία ή θάνατος έδωσαν την σωστή απάντηση: “Πάντων χρημάτων μέτρον εστίν άνθρωπος…”

Και πώς αυτό θα επηρέάσει την Ελλάδα;

Όλοι έχουν συμφωνήσει ότι είναι ένας παγκόσμιος πόλεμος με ένα αόρατο και επικίνδυνο εχθρό. Φαίνεται, όμως, ότι στους παγκόσμιους πολέμους, εμείς οι Ελληνες τα πάμε καλά. Με τα μέτρα που εφαρμόστηκαν σώζουμε τις ζωές μας και τις ζωές των ανθρώπων που αγαπάμε. Η ανθρωποκεντρική μας πολιτική έχει αναγνωριστεί και υμνείται παγκοσμίως. Μετά το τέλος αυτής της περιπέτειας, η Ελλάδα θα γίνει Νο 1 ελκυστικός ταξιδιωτικός προορισμός στον κόσμο και θα επηρεάσει θετικά και τις επενδύσεις.

Σε ό,τι αφορά τις αξίες μας ως κοινωνία εχουμε αναγνωρίσει στο πρόσωπο του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού τους πραγματικούς ηρωες. Στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων. Η συμπεριφορά , η σεμνότητα και η κοινωνική αλληλεγγύη που έχουν επειδείξει αξίζουν τον μέγιστο σεβασμό μας. Φαίνεται ότι η οικονομική κρίηση μας έκανε πιο σοφούς. Η Ελλάδα βγαίνειι νικήτρια σ’ αυτον πόλεμο. Και δημιουργεί νέους ηγέτες. Στην πολιτική, στην οικονομία, στην υγεία, στις επιχειρήσεις. Είναι εντυπωσιακή η προσαρμογή μας.

Ποια είναι η φιλοσοφία σας για το real estate

Ασχολούμαστε ως εταιρεία 15 χρόνια με τις κατοικίες και με τις περιουσίες των ανθρώπων. Εργαζόμαστε ομαδικά. Για την ακρίβεια συνεργαζόμαστε ως επαγγελματίες στη προώθηση των ακινήτων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Και από τα αποτελέσματα φαίνεται ότι με την συνεργασία και το δίκτυο του γραφείου μας, της RE/MAX NewDeal τα πάμε καλά. Είμαστε επί 12 συνεχή χρόνια Νο 1 στην Ελλάδα στις πωλήσεις ακινήτων, ανάπτυξη ανθρώπινου δυναμικού και αριθμό συναλλαγών.
Τα δύο τελευταία χρόνια ο πρωταθλητής Ευρώπης σε συναλλαγές προέρχεται από την RE/MAX NewDeal. Ανάμεσα σε 25.000 συνεργάτες δυο διαφορερικοί συνεργάτες, νέοι σε ηλικία και εμπειρία, κατέκτησαν την κορυφή της Ευρώπης. Και όσον αφορά τις ευρωπαικές επιδόσεις όλων μας, ως γραφείο, έχουμε κατακτήσει την 8η θέση σε ανάπτυξη για δεύτερη συνεχή χρονιά ανάμεσα σε .500 παρόμοιες επιχειρήσεις. Ειμαστε πολύ ψηλά σε αριθμών συναλλαγών (13 πέρυσι, 14η φέτος) και σε προμήθειες (27 φέτος, 51η πέρυσι). Πραγματικό άλμα.

Είναι πραγματικά εντυπωσιακό. Πώς το έχετε καταφέρει;

Εχουμε επενδύσει στην γνώση. Εχουμε ιδρύσει την Ακαδημία Real Estate. Είναι εξειδεικευμένη και πιστοποιημένη από το Ελληνικό κράτος. Παρέχουμε θεωρητική και πρακτική εκπαίδευση. Ζούμε στον αιώνα των ειδικών, της εύκολης πρόσβασης στην γνώση και των άπειρων πληροφοριών. Εκείνο που λείπει η μέθοδος επεξεργασίας των πληροφοριών και της σύγχρονης γνώσης σε έναν κόσμο που αλλάζει γρήγορα.
Κάθε εβδομάδα σχεδόν μέσω της online Real Estate Academy συνδεόμαστε ζωντανά με ξένους εκπαιδευτές οι οποίοι μεταφέρουν την γνώση από το διεθνές περιβάλλον. Είμαστε μια εταιρεία με διεθνείς επαφές και με διεθνείς αγορές.

Είναι μια καινοτομία. Είναι η μόνη που έχετε ως επιχείρηση;

Η αγορά είμαστε εμείς. Ολα αναποδογύρισαν σε μία μέρα. Μένουμε και εργαζόμαστε από το σπίτι. Αλλάζουμε συνήθειες ως πρόσωπα και ως επαγγελματίες. Για μας είναι η αρχή μιας διαφορετικής εποχής. Είμαστε μπροστά σε μια μεγάλη πρόκληση. Ειναι και η virtual real estate. Εχουμε αγκαλιάσει και εκμεταλλευόμαστε την τεχνολογία. Στην RE/MAX NewDeal είχαμε εγκαινιάσει το virtual real estate. Είναι η εξ αποστάσεως και μέσω οθόνης υπολογιστή υπόδειξη ακινήτων. Ο υποψήφιος αγοραστής μπορεί να περιηγηθεί στο ακίνητο μέσω βίντεο, να δει τις λεπτομέρειές του μέσω της τεχνολογίας 360, ή σε απευθείας μετάδοση, live όταν είναι εφικτό Μπορεί επίσης να υπογράψει σύμβαση με ηλεκτρονική υπογραφή για να επισφραγίσει το deal με πωλητή.
Υπάρχει και ένα πρωτόκολλο, εγγυόμαστε ότι αυτό που βλέπει ο αγοραστής στην εικόνα θα είναι το ίδιο και στην πραγματικότητα. Η νirtualnewdeal, πουλούσε σε ξένες αγορές εξ αποστάσεως ακίνητα και συνεχίζει ακόμη και τώρα να το κάνει με επιτυχία.

Ποιά είναι η γνώμη σας για το δίκτυο της RE/MAX και πόσο έχει επηρεάσει την πορεία σας;

Τρέφω απεριόριστο σεβασμό και ευγνωμοσύνη στην RE/MAX Europe και στην RE/MAX LLC . Εχουν κάνει εξαιρετική δουλειά για όλους εμάς και έχουν βοηθήσει πολύ με την κουλτούρα τους γύρω από την νεπιχειρηματικότητα καθώς και οι εξαιρετικές προσωπικότητες που διαθέτει. Η RE/ MAX είναι μια οικογένεια με περισσότερα από 7000 επιχειρήσεις και πάνω από 100.000 συνεργάτες. Σ Και όπως ολες οι καλές και μεγάλες οικογένειες έχει τα λαμπρά της παιδιά που κανουν την οικογένεια περήφανη.

Κάθε επιχείρηση, κάθε γραφείο RE/MAX, είναι ανεξάρητη. Εχει τη δική της διοιίκηση, τον δικό της χαρακτήρα και τη δική της εταιρική κουλτούρα. Εχει όμως ενιαίο και κοινό δόγμα δεοντολογίας και λειτουργίας σε ολόκληρο τον κόσμο. H RE/MAX NewDeal έχει τέσσερα καταστήματα: Κολωνάκι, Αθήνα-Πλατεία Αριστοτέλους, Θεσσαλονίκη, Γλυφάδα (κέντρο) και Πειραιά.

Θα αλλάξουμε, θα γίνουμε καλυτεροι μετά από αυτό;

Οχι, δεν είναι υποχρεωτικό ο κόσμός ή ο καθένας μας ξεχωριστά θα γίνει καλύτερος μετά την λήξη της πανδημίας. Αλλά ολοι είμαστε υποχρεωμένοι να λάβουμε υπόψη μας την εμπειρία. Η υγειονομική απειλή είναι ένας ακόμη εχθρός της παγκοσμιοποίησης και ίδιας της ελευθερίας. Και εδω νομίζω ότι ξεκινά ξανά η πολιτική και η συζήτηση των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων, της τεχνολογίας ως εργαλείο για την παρακολουθηση της υγείας των άλλων με κίνδυνο η παρακολούθηση να επεκτείνεται διαρκώς. Είναι φανερό ότι βρισκόμαστε στην αρχή μας διαφορετικής εποχής. Και είμαστε αντιμέτωποι με πολλές προκλήσεις. Πιστεύω όμως ότι θα βρούμε τις λύσεις. Δεν είμαι διαννοούμενη για να είμαι απαισιόδοξη. Είμαι ενας άνθρωπος που αγαπώ τη ζωή, τη δουλειά και μ’ αρέσει να συνεργάζομαι με τους κατάληλους επαγγελματίες για ένα καλύτερο αύριο.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα